Hyppää sisältöön

Lakko uhkaa ensi viikolla monia yksityisiä päiväkoteja ja hoivakoteja – näin se vaikuttaisi käytännössä

Jos sopua ei synny, ensimmäinen lakko alkaa tiistaina. Vanhusten hoivakodeissa lakko kestää viisi ja varhaiskasvatusyksiköissä kaksi päivää.

Hoivakodin asukas istuu pyörätuolissa.
Lakko vaikuttaisi yli tuhannen ikäihmisen hoitoon yksityisissä hoivakodeissa. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle
Anna Sirén

Yksityisiin päivä- ja hoivakoteihin kohdistuva lakko alkaa näyttää todennäköiseltä.

Lakonuhan sovittelu lopetettiin maanantaina valtakunnansovittelijan todettua osapuolten näkemysten olevan liian kaukana toisistaan. Tiistaina saatiin uusia lakkovaroituksia.

Iso kysymys on, kuinka vanhusten hoito voidaan järjestää aikana niin, ettei potilasturvallisuus vaarannu. Lakko koskisi 26:ta vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksikköä, joissa on yhteensä yli tuhat ikäihmistä.

Maan suurimmalla hyvinvointialueella, Pirkanmaalla, lakko vaikuttaisi noin 670 ikäihmiseen.

– Vanhusten palveluiden varmistaminen ja turvaaminen mahdollisen lakon aikana on iso haaste, Pirkanmaan hyvinvointialueen johtaja Juha Kinnunen sanoo.

Lue lisää: Ammattiliitoilta lakkovaroitus yksityiselle sosiaalipalvelualalle – katso lista hoivakodeista ja päiväkodeista, joita lakko uhkaa

Hyvinvointialueella viimeinen vastuu

Sosiaali- ja terveysministeriö kartoittaa parhaillaan tilannekuvaa aluehallintovirastojen avulla.

Potilasturvallisuudesta vastaa viime kädessä hyvinvointialue.

– Jos olosuhteet hoivayksiköissä muodostuisivat mahdottomiksi, tarvittaisiin toimenpiteitä. Käytännössä se tarkoittaisi ikäihmisten siirtämistä hyvinvointialueen yksiköihin, joihin meidän pitää järjestää henkilöstöä, Kinnunen kuvailee.

Siirto-operaatio olisi työläs ja kallis, ja henkilöstön löytäminen vaikeaa.

Kinnusen mukaan oppia otettaisiin todennäköisesti korona-ajalta. Se tarkoittaisi käytännössä sellaisten toimintojen alasajamista, mitkä eivät ole välttämättömiä.

– Onneksi tilanne ei ole näin dramaattinen. Yksityiset palveluntuottajat ovat arvioineet pystyvänsä pääosin huolehtimaan toiminnasta. Toki joitakin erityisjärjestelyitä tarvitaan mikäli lakko alkaa, Kinnunen sanoo.

Päiväkotilapset leikkivät Touhulan päiväkodin pihalla
Lakkovaroitus on annettu myös kymmeniin varhaiskasvatuksen yrityksiin. Päiväkoteja koskeva lakko on kaksipäiväinen. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Työ- ja elinkeinoministeriö voisi tarvittaessa siirtää lakkoa valtakunnansovittelijan ehdotuksesta. Sitä ei toistaiseksi ole näkyvissä.

Siirtäminen ei edes välttämättä ratkaisisi ongelmia, Kinnunen sanoo.

– Jos lakko siirtyisi, alettaisiin olla jo lomakaudella. Kesälomien pyöriessä työssä on enemmän sijaisia ja opiskelijoita, mikä ei ainakaan helpota tilanteen hallintaa, hän sanoo.

Työnantajapuoli: ei varaa enempään

Näkemyserot työnantaja- ja tekijäpuolen välillä ovat merkittävät, sanoo yksityisiä toimijoita edustavan Hyvinvointiala Halin työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri.

– Olemme työnantajana tehneet tarjouksen 9,2 prosentin korotuksesta kahden vuoden tasolla ja ay-puoli on vaatinut 13 prosenttia. Nyt keskustellaan siitä, pidennetäänkö sopimuskautta kahteen ja puoleen vuoteen, jolloin meidänkin mielestämme palkankorotukset voisivat olla vähän isompia, hän sanoo.

Mänttärikin pitää lakkoa todennäköisenä.

– On jo tehty sellainen tarjous, joka on meidän jäsenten taloudellisen tilanteen kannalta ylärajalla.

Juha Kinnunen ja Tuomas Mänttäri haastateltiin Radio Suomen päivässä.

Uusi lakkovaroitus sosiaalipalvelualalle: lakko uhkaa loppukuusta myös useita lastensuojelun yksiköitä

Suosittelemme