Hyppää sisältöön

Pienituloiset ja vähävaraiset voivat hakea sosiaalista luottoa elokuusta alkaen – Päijät-Hämeessä painopisteinä varhainen puuttuminen ja ylivelkaantumisen ehkäiseminen

Lahdessa sosiaalista luottoa oli tarjolla vuoteen 2019 asti. Nyt palvelu tuodaan koko Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle.

Anonyymit henkilöt kävelevät Helsingin rautatieasemalla.
Esimerkiksi koronapandemia ja Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat aiheuttaneet taloudellisia vaikeuksia monille ihmisille. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Kalle Suomi

Päijät-Hämeen hyvinvointialue ottaa käyttöön sosiaalisen luoton 1. elokuuta alkaen. Hyvinvointialueen aluehallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 15. toukokuuta.

Sosiaalinen luotto on pienituloisille ja vähävaraisille myönnettävä kohtuuehtoinen laina, jolla halutaan ehkäistä taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista. Päijät-Hämeessä painopisteenä on myös varhainen puuttuminen taloudellisiin ongelmiin.

Lainaa voi saada esimerkiksi velkakierteen katkaisemiseen, kodin hankintoihin, työllistymisen tai kuntoutumisen tueksi, asumisen turvaamiseen ja kriisitilanteiden ratkaisemiseksi, sanoo työikäisten palvelujen ja sosiaalihuollon päivystyspalvelujen tulosaluejohtaja Eija Leino.

Lainaa voidaan myöntää yksittäiselle asiakkaalle vähintään 200 euroa ja enintään 10 000 euroa. Takaisinmaksussa on mahdollista saada joustoa.

– Maksuohjelma voidaan tehdä korkeintaan kahdeksalle vuodelle. Pienin maksettava kuukausierä, sisältäen kulut ja korot, on 20 euroa kuukaudessa. Tietyin edellytyksin myös maksuvapaat kuukaudet ovat mahdollisia. Vaikkapa kahdeksan vuoden maksuohjelmassa on perustelluista syistä mahdollista saada 12 kuukautta maksuvapaata, Leino toteaa.

Luottoa hakeva asiakas voi asioida Lahden toimipisteessä, puhelimitse tai digipalveluja hyödyntäen. Sosiaalisen luoton hakemuksia aletaan ottaa vastaan elokuun alusta alkaen, mutta asiakkaille annetaan ohjausta ja neuvontaa jo nyt.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue on hakenut luottopääomaa varten valtionavustusta 750 000 euroa. Hakemukseen ei ole tullut vielä päätöstä.

Seuraa Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme sinulle