Hyppää sisältöön

Dmitrii Afanasev, 20, opiskeli kielen ja suoritti kaksoistutkinnon kolmessa vuodessa – maksuliikenteen pysähtyminen Venäjältä oli haastavaa taloudelle

Dmitrii Afanasev päätyi opiskelemaan Suomeen, koska pitää suomalaisista koulutustavoista. Suomen kielen harjoittelu on vaatinut häneltä ponnisteluja.

Maksuliikenne suomalaisten ja venäläisten tilien välillä pysähtyi Venäjän sotatoimien seurauksena. Tilanne on vaikuttanut Dmitrii Afanasevin koko perheeseen.
Karina Huttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänään on ollut monelle nuorelle kevään jännittävin päivä sillä ylioppilaskokeiden tulokset julkistettiin aamulla.

Yksi tuoreista ylioppilaista on Venäjältä kotoisin oleva Dmitrii Afanasev, 20. Hän suoritti kaksoistutkinnon Nurmeksessa kolmessa vuodessa ja opiskeli samaan aikaan suomen kieltä.

Viimeisenä opiskeluvuonna Afanasevin taloutta haastoi maksuliikenteen pysähtyminen suomalaisten ja venäläisten tilien välillä Venäjän sotatoimien seurauksena.

Tilanne muutti koko perheen arkea.

– Vanhempani muuttivat Saratovista Pietariin, jotta voisivat löytää jonkun, kenen mukana laittaa minulle rahaa Suomeen, Afanasev kertoo.

Rahat riittivät hyvin Nurmeksessa. Dmitrii Afanasev asui maksuttomassa koulun asuntolassa ja sai aamupalan sekä lounaan. Hän teki opintojen ohella myös keikkatöitä ikäihmisten parissa.

Suomen kielen opettelu vaati ponnisteluja

Dmitrii Afanasev on tiennyt pitkään haluavansa opiskella Euroopassa, koska ajattelee, että koulutus on laadukkaampaa kuin Venäjällä.

Hän on onnellinen, että hänen perheensä on tukenut häntä päätöksessä. Suomeen hän päätyi perehdyttyään tarkemmin vaihtoehtoihin eri nettisivuilla ja Youtubessa.

– Kiinnostuin Suomen valtion lähestymistavasta opiskeluun ja koulutustavoista enkä ole joutunut pettymään, Afanasev sanoo.

Hän kertoo opettajien olleen ihania sekä lukiossa että ammattiopiston puolella. Afanasev piti myös siitä, että pystyi itse vaikuttamaan opintoihinsa.

Dmitrii Afanasev istuu Kuopion tuomionkirkon edustalla.
Dmitrii Afanasev muutti Kuopioon ja hakee opiskelemaan yliopistoon. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Suomen kieltä hän alkoi opiskelemaan noin vuosi ennen Suomeen muuttoa. Kielen harjoittelu on ollut vaikeaa, koska hän ei ole löytänyt suomalaisia kavereita, kenen kanssa käydä pidempiä keskusteluja.

– Siitä huolimatta minä ponnistelin ja luin erilaisia artikkeleja, katsoin uutisia ja videoita suomeksi. Yritin sulautua suomalaiseen mentaliteettiin ja kulttuuriin seuraamalla kaikkea, mitä Suomessa tapahtuu, hän sanoo.

Dmitrii Afanasev haluaa jatkaa opiskelua suomalaisessa korkeakoulussa, joten hän muutti Kuopioon ja haki yliopistoon opiskelemaan biolääketiedettä. Hän haluaisi hoitaa sairauksien syitä seurausten sijaan.

Täsmennetty artikkeliin 17.5. klo 9:17, että Dmitrii Afanasev haki opiskelemaan biolääketiedettä.

Suosittelemme