Hyppää sisältöön

Kemin satamassa iloinen perhetapahtuma – jänis synnytti poikaset toimiston portaiden alle

Satamajohtaja Markku Raution uusi titteli on satamaylipääkätilö: ”Laitoimme portaiden seudun heti erityislupa-alueeksi. Suljimme heti kaiken henkilöliikenteen portailta.”

Suloiset jäniksen poikaset syntyivät portaiden alle Kemin satamassa. ”Kätilönä” toimi satamajohtaja Markku Rautio.
Taina Nuutinen-Kallio
Avaa Yle-sovelluksessa

Kemin satamassa koettiin tiistaina iloinen ja keväinen perhetapahtuma, kun jänis synnytti poikasensa henkilökunnan ulko-oven portaiden alle. Kemin satamajohtaja, nykyisin myös suvereenisti sataman ylipääkätilön titteliä käyttävä Markku Rautio kertoo, että sataman sihteerit olivat huomanneet, että portaiden alla on synnytys käynnissä.

Poikasia syntyi kolme.

– Ei jänis kauaa poikastensa kanssa viihtynyt. Minne lie lähti tuonne hallien suuntaan? Rautio toteaa.

Jänis jättää poikasensa yksin heti synnytyksen jälkeen

Jänisemot jättävät poikasensa yksin jo heti synnytyksen jälkeen ja päiväsaikaan emo välttää poikastensa lähelle menemistä, ettei houkuttelisi paikalle petoeläimiä.

Jänikset tekevät kaksi, jopa kolme poikuetta kevään ja kesän aikana. Jänis kantaa poikasiaan noin viisikymmentä vuorokautta.

Jo edesmennyt eläintieteilijä, Yleisradion alkuperäisen Luontoilta-ohjelmankin jäsen Matti Helminen on kirjoittanut, että emojänis voi tulla uudelleen tiineeksi jo ennen edellisen poikueen syntymistä. Naaraalla voi siis olla kohdussaan kahdet eri-ikäiset sikiöt.

Vanhemmat poikasista ovat lähes syntymäkunnossa ja nuoremmat vasta sikiökehityksensä alussa.

– Tämä niin kutsuttu superfetaatio osaltaan vähentää pitkästä tiineysajasta aiheutuvaa haittaa ja tekee mahdolliseksi jopa kolme poikuetta saman lisääntymiskauden aikana.

Naaras saattaa myös lähteä parittelureissulle heti poikasten syntymän jälkeen.

Salaattia lautasella.
Sataman henkilökunta tarjoili emolle ja poikasille salaattia. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Luontorikas aurinkoinen Ajos

Markku Rautio kertoo, että Ajoksen satamassa jäniksiä on aika paljon ja muitakin luonnoneläimiä näkyy aika ajoin.

– Kettuja näkyy vähemmän. Aina silloin tällöin näkyy peuroja ja hirviä. Luontorikasta seutua tämä aurinkoinen Ajos, hän kertoo.

Lokkeja Ajoksen satamassa ei sen sijaan juuri ole, mutta Raution mukaan läheisellä Veitsiluodon alueella näitä pesimäaikaan äkäisiä siivekkäitä on enemmän.

Kuuntele Luonto-Suomi-podcasteja täältä

Suosittelemme sinulle