Hyppää sisältöön

Pohjanmaan poliisi pitää kadonneen lapualaispojan tutkinnan itsellään – poliisipäällikkö: ”Mitään varsinaista jääviyttä ei ole syntynyt”

Pohjanmaan poliisin puolueettomuutta on julkisuudessa epäilty, koska sen poliisia epäillään kadonnen pojan pahoinpitelystä. Tutkinnan siirtämistä esittivät rikosoikeuden professorit.

Pohjanmaan poliisilaitoksen Kaustisen yksikön ulko-ovi.
Pohjanmaan poliisilaitoksen päällikön mukaan kadonneen pojan tapauksessa ei ole syntynyt varsinaista organisaation jääviyttä. Kuva: Juha Kemppainen / Yle
Tuomo Rintamaa

Pohjanmaan poliisilaitos aikoo pitää kadonneen lapualaispojan tapauksen tutkinnan itsellään.

– Olemme koko ajan miettineet tutkinnan järjestelyjä ja tässä vaiheessa näyttää siltä, että tutkinta pysyy Pohjanmaan poliisilaitoksella tässä kadonneen henkilön etsintätapauksessa, eikä sinänsä ole perusteita siirtää tutkintaa, Pohjanmaan poliisilaitoksen päällikkö Kari Puolitaival sanoo.

Tapaukseen liittyen pohjalaispoliisia epäillään kadonneen pojan pahoinpitelystä hotelli-ravintola Lapuahovissa katoamisiltana.

Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen oli Ylen haastattelussa sitä mieltä, että katoamistutkinta olisi parempi siirtää samalle poliisiyksikölle, joka tutkii pahoinpitelyä.

Koska epäiltynä on poliisi, pahoinpitelyasian esitutkintaa johtaa syyttäjä. Juttua tutkitaan Sisä-Suomen poliisilaitoksessa.

16-vuotias Rasmus Takaluoma katosi Lapualla illanvieton päätteeksi lauantaina aamuyön puolella 12. marraskuuta 2022.

Pohjanmaan poliisin mukaan ei jääviysongelmia

Pohjanmaan poliisilaitoksen päällikkö Kari Puolitaival sanoo, että kaikki tapauksen ympärillä työskentelevät poliisit tekevät parhaansa jutun ratkaisemiseksi.

– Mitään varsinaista organisaation jääviyttä ei tässä tilanteessa ole syntynyt. Meillä on noin 500 poliisimiestä poliisilaitoksella töissä. Ne henkilöt, jotka kadonneen etsintää tekevät ymmärtävät omaisten tilanteen ja tuskan tässä tapauksessa.

Minkälaisia tuntemuksia Pohjanmaan poliisissa on herättänyt se, että laitoksen poliisia epäillään rikoksesta?

– Aina se vähän keskusteluttaa. Voisi sanoa, että tietyissä tilanteissa nousee työnkuvaan, että poliisinkin menettelyjä selvitellään, Puolitaival sanoo.

Tutkinnan yhteydessä on herännyt kysymys siitä, että poliisi ei olisi onnistunut ajoissa taltioimaan Lapuahovin valvontakameran tallenteita, jotka olisivat tärkeitä todisteita niin pahoinpitelyjutussa kuin katoamistutkinnassa.

– En pysty tutkinnan yksityiskohtiin tarkemmin menemään, mutta valvontanauhojen käsittely yleisesti on perusrutiinia meidän tutkintatoimissa. Kyllä meillä sinällään on kyky ja osaaminen myös valvontanauhoja tallentaa.

Miksi nauhaa ei tallennettu heti tutkinnan alussa?

– En voi kommentoida tutkimuksen yksityiskohtia, Puolitaival sanoo.

Suosittelemme