Hyppää sisältöön

Oletko aiemmin silittänyt alpakkaa tai tanssinut tangoa laiturilla? Kokosimme kesä-ämpäriin ideat lomaa varten

Bucket list on luettelo asioista, jotka ehdottomasti pitää toteuttaa elämässä. Kesä-ämpäri on versio siitä tulevalle lomakaudelle. Ota lista talteen tylsien hetkien varalta.

Puoli seitsemän toimittaja Ruut Parikka esittelee kesä-ämpäriin saapuneita lomaehdotuksia. Kysyimme myös Puoli seitsemän vierailta, kuten Käärijältä, mikä tekee heille kesän.
Ruut Parikka

Puoli seitsemän keräsi Ylen verkkosivujen kautta katsojien kesäsuunnitelmia. Ehdotuksia tuli yli sata kappaletta ja niiden pohjalta on koottu Puoli seitsemän oma kesä-ämpäri, eli summer bucket list.

Yleisöltä kysyttiin ehdottomia kesän kohokohtia sekä asioita, joita yleisöllä tavoitteena tehdä tänä kesänä ensimmäistä kertaa.

Yhteistä aikaa sekä vaihtoehtokulttuuria

Vastauksissa korostui läsnäolo ystävien ja perheen kesken. Nimimerkki itä-helsinkiläinen äiti kertoi menevänsä lapsensa kanssa yhdessä luontoleirille sekä viedä vieraita mökille saaristoon.

Aion järjestää ensimmäistä kertaa serkkujen ja heidän lastensa kanssa sukutapaaminen mökillämme.

Hannele Tuusulasta

Kulttuuririennot näkyivät useassa vastauksessa. Ehdottomana suosikkina kesään kuuluu musiikkifestivaalit ja kesäteatterit. Yllättävänä ilmiönä vastauksissa nousi vaihtoehtoinen taidekulttuuri. Kiinnostavina kesäkohteina mainittiin muun muassa Tampereen Purkutaidetalo Pinninkadulla.

Lisäksi nimimerkki Jenni suunnittelee junamatkaa Pohjois-Pohjanmaalle Wasan Graffitilandiaan parin pysähdyksen taktiikalla.

Puoli seitsemän -ohjelman kesä-ämpäri tarkastelun alla.
Kesä-ämpärin vastauksissa kehotettiin myös rentoutumaan ja löhöilemään. Suomessa perinteisesti lomaillaan mökillä puuhastellen ja saunoen. Kuva: Mikko Kilpinen / Yle

Lomailua ulkoilmassa

Urheilu kuten pyöräily, ryhmäliikunta puistossa, soutaminen, suojalkapallo sekä suppailu kuuluivat monen vastaajan suunnitelmiin. Lisäksi yhdeksi kesän kohokohdaksi mainittiin pyörätuolikoripallon turnaus Helsingissä kesäkuun alussa. Nimerkki Felix ei tarkentanut oliko hänen tarkoitus osallistua katsojana vaiko kilpailijana otteluun.

Eräässä vastauksessa myös nousi myös kriittinen ääni lomailun keskiluokkaisuudesta.

Työttömällä ja vähävaraisella henkilöllä ei ole juurikaan matkailuvaihtoehtoja.

Mikko Ylivieskasta

Puoli seitsemän on pyrkinyt koostessaan valitsemaan ehdotukset niin, että ne ovat taloudellisesti mahdollista toteuttaa. Listauksessa painottuu matalalla kynnyksellä yhdessä tekeminen sekä jaetut hetket. Kaikkia listan kohtia ei ole tarkoitus lähteä suorittamaan.

Kesän satoa viljellen ja syöden

Viljelen keräkaalta josta sitten mieheni tekee hapankaalta. Nyt on jo siemenet itämässä. Siivoan maakellarin jota ei ole käytetty ainakaan viiteenkymmeneen vuoteen. Sinne sitten säilön hapankaalet kauniisiin lasipurkkeihin.

Minna-Tamara

Viljely, kasvimaalla kuopsuttelu ja kaikenlainen kasvattaminen keräsi ääniä runsaasti. Ensikertalaisuuden intoa sekä istutukseen että viljelyyn piisasi viesteissä.

Oi, tänä kesänä laitan kukan siemeniä kasvamaan.

Ansku Espoosta

Sadon antimien valmistaminen kuului myös vastauksissa.

Kesäni perustuu hyvin pitkälti syömisen ja grillin ympärille; alkukesästä parsaa, myöhemmin mansikat ja uudet perunat, loppukesästä mustikat ja lakat. Grillissä laitetaan ruokaa mahdollisimman paljon; riistaa, kalaa, kanaa, kasviksia, hedelmiä ja tietenkin makkaraa.

Grillimestari Kajaanista

15 kohdan listan voi napata talteen tästä.

Puoli seitsemän kesä-ämpäri, eli vinkkilista kesätekemisistä. Ruudukossa 15 eri ehdotusta.
Kaikkia kohtia ei ole tarkoitus lähteä suorittamaan. Kesä-ämpärin tavoitteena on antaa vinkkejä omiin kesäsuunnitelmiin. Kuva: Illusia Sarvas / Yle

Aiotko kokeilla ensi kesänä jotain aivan uutta? Keskustelu on auki torstaihin 18.5. klo 23 asti.

Suosittelemme