Hyppää sisältöön

Viivi Lehikoinen teki tärkeän huomion tähtijuoksijan seurassa – SE-tykillä on potentiaalia hurjaan temppuun

Aitomistaan parantanut Viivi Lehikoinen voi taistella tänä vuonna jopa MM-finaalipaikasta.

Viivi Lehikoinen lähikuvassa sivusta kuvattuna.
Viivi Lehikoinen on kehittynyt parissa vuodessa kovaksi kansainvälisen tason 400 metrin aitajuoksijaksi. Kuva: Abdulhamid Hosbas / Getty Images
Joel Sippola
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalainen pikajuoksija MM-kisojen finaalissa. Viivi Lehikoinen on urheilija, jolle kyseinen teko ei ole utopiaa huippuvedolla elokuussa pidettävissä Budapestin MM-kisoissa.

Viime vuonna Oregonissa naisten 400 metrin aitojen MM-finaaliin riitti aika 54,51. Vertailun vuoksi Lehikoinen juoksi myöhemmin samana kesänä pidetyissä Münchenin EM-kisoissa SE-ajan 54,50. Oregonin MM-välierissä hän juoksi silloisen Suomen ennätyksen 54,60 ja oli yhteistuloksissa 13:s.

Lehikoisella ei ole tälle kaudelle varsinaista aikatavoitetta. Viime kaudella hän paransi ennätystään 0,92 sekuntia ja paineli entisen ennätyksensä alle peräti kahdeksan kertaa.

Kovaa perustasoa yritetään hioa entistä paremmaksi. Lehikoinen tietää pelin hengen.

– Lähtökohtaisesti urheilijalla on realistista saavuttaa mitali- finaalitaso sillä, että perustaso on riittävän kova. Minulla se oli viime vuonna kovalla tasolla ja se riitti EM-finaaliin. Tälle vuodelle tavoitteena on nostaa perustasoa. Sitä kautta huippupäivänä tulos voi olla finaaliluokkaa, urheilija viittaa MM-kisoihin ja olympialaisiin.

Pitää kuitenkin muistaa, että Lehikoinen juoksi Oregonissa erässä, josta kaksi nousi aikavertailun kautta finaaliin. Niistä jälkimmäinen juoksi ajan 53,72.

– Tietenkin vaihtelee, millä ajalla pääsee finaaliin. Viime vuonna näki, että eräkin voi vaikuttaa siihen, millä pääsee finaaliin. Mutta jos perustaso on 54,50 ja alaosia, on mahdollista taistella finaalipaikoista.

Viivi Lehikoinen juoksi EM-kisojen välierissä tuoreimman SE-aikansa 54,50.

Pitkä pätkä ulkomailla

Lehikoinen palasi sunnuntaina seitsemän viikkoa kestäneeltä leiriputkeltaan ulkomailta. Hän leireili Etelä-Afrikassa, Espanjassa ja Turkissa.

Lehikoinen on ollut pari vuotta huippuvalmentaja Laurent Meuwlyn valmennuksessa. Samalla ulkomaanleirit ovat lisääntyneet.

– Uskalsin tehdä tänä vuonna saman, sillä tämä toimi viime vuonna hyvin. Kokonaisuudessaan leirimäärät kasvavat tänä vuonna. Selkeä ero oli se, että olin ennen hallikautta tammikuussa leirillä sekä vähän pidemmällä leirillä ennen joulua.

Leireily vaatii paljon taloudellista tukea. Hän kutsuu tilannetta eräänlaiseksi palapeliksi.

– Yhtenä tukijana on tietenkin omat yhteistyökumppanit, joiden myötä tämä on mahdollista. Toinen on tietenkin Urheiluliitto ja Olympiakomitea. Sitten tulee erinäisiä tukisummia sieltä täältä. Kyllä se melkoinen palapeli urheilijalle on.

– Meidän tiimissämme lähtökohta on ollut, että kaikki tehdään urheilijan eteen. Sitä kautta lähdetään kasaamaan budjettia, jotta se olisi taloudellisesti mahdollista.

Viivi Lehikoinen.
Viivi Lehikoinen on keskittynyt harjoituskaudella etenkin aitomispuoleen. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

ME-nainen treenikaverina

Hyvien ja lämpimien olosuhteiden lisäksi Lehikoinen pääsee harjoittelemaan todellisessa huippuseurassa. Ulkomailla harjoitusrinkiin kuuluvat muun muassa 400 metrin aitojen supertähti Femke Bol sekä pika-aitojen hallitseva Euroopan mestari Pia Skrzyszowska.

Hollantilaisjuoksija Bol tykitti hallikaudella 400 metrin sisäratojen ME:n 49,26.

– Onhan se ainutlaatuinen mahdollisuus päästä harjoittelemaan noin kovassa ryhmässä. Siinä on useita MM- ja EM-mitalisteja. Pääsee näkemään, miten he tekevät asioita. Siellä on todella erilaisia urheilijoita, Lehikoinen kertoo.

Kansainvälisistä supertähdistä puhuttaessa voidaan ajatella, että he ovat jollain tavalla myyttisiä hahmoja. Lehikoinen on kuitenkin huomannut arjessa, että Bol ja muut ovat myös vain ihmisiä.

– Näen heidän huonot päivänsä ja huonot hetkensä. Heilläkään ei kulje joka treeneissä yhtä kovaa. Ei se minuakaan sitten haittaa, jos treeni ei kulje välillä niin kovaa, Lehikoinen avaa oivallustaan.

Femke Bol kuvassa.
Viivi Lehikoinen pääsee nauttimaan harjoituksissa Femke Bolin esimerkistä. Kuva: ANP via Getty Images

Halliennätys haasteista huolimatta

Lehikoisen harjoituskauteen sisältyi myös haasteita. Hänen takareitensä repesi ylimenokaudella.

– Harjoittelukausi alkoi ikävästi, kun sitä joutui kuntouttamaan. Se ei alkanut aivan suunnitellusti. Aika nopeasti pääsin siitä, mutta kun juoksuharjoittelusta oli pitkä tauko, tuli ongelmaa selän ja etureiden kanssa. Myös joulun aikaan tulin kipeäksi.

Lehikoinen oli haasteiden takia skeptinen hallikautensa suhteen. Hallissa hän teki kuitenkin 400 metrin ennätyksensä 52,52, joka on noin puoli sekuntia hänen ulkorataennätystään parempi.

Hän kilpaili myös EM-halleissa.

– Hallikausi nosti perustasoani. Se oli harjoituksellisesti hyvä jakso.

400 metrin aitajuoksijan Viivi Lehikoisen vauhti on ollut kuluvalla kaudella Euroopan huipputasoa.
Viivi Lehikoinen avaa kautensa puolentoista viikon päästä. Suomessa hän kilpailee näillä näkymin ensimmäisen kerran Turun Paavo Nurmen kisoissa. Kuva: Jaakko Stenroos/All Over Press

Tuleeko täysi potentiaali ulos?

Tätä kesää Lehikoinen on lähestynyt hieman erilaisella kaavalla. Viime vuosien aikana harjoituksissa on keskitytty paljon nopeuspuoleen, mutta nyt erityisenä teemana on ollut aitapuoli.

– Aidat sujuvat paljon paremmin ja helpommin. Viime kesänä täyttä potentiaalia ei saatu irti aitomisen takia. Nyt kun aidat kulkevat harjoituksissa paremmin, se luo uskoa siihen, että tuloskunto voisi olla kesällä parempi.

– Toki aitojen kanssa on vaikea sanoa, millainen se kunto lopulta on. Mutta ainakin tällä hetkellä näyttää hyvältä.

Lehikoinen avaa kilpailukesänsä puolentoista viikon päästä Belgiassa 400 metrin aitakisalla. Tämän jälkeen hän kilpailee kahdesti ulkomailla ennen kesäkuun alussa pidettäviä Turun Paavo Nurmen kisoja.

– Sen jälkeen on Oslon ja Lausannen Timanttiliigaa. Katsotaan, miten ensimmäiset kisat menevät ja riittääkö sinne (Timanttiliigaan). Varmaan aika samalla kaavalla mennään kuin monet muutkin urheilijat tällä kaudella. Heinäkuu on kisojen osalta rauhallisempi.

Suosittelemme sinulle