Hyppää sisältöön

Kainuun ja Koillismaan työvoimapalvelut yhteen? Työnhakija ei välttämättä huomaa uudistusta lainkaan

Esimerkiksi Kainuussa vaadittava työvoimamäärä ei täyty yhdelläkään kunnalla yksin. Työvoimaan lasketaan 15–74-vuotiaat, ja uudella alueella työllisiä pitäisi olla vähintään 20 000.

Puhelimen näytöllä näkyy TE-palvelujen nettisivu.
Työ- ja elinkeinopalvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Jarmo Nuotio
Avaa Yle-sovelluksessa

Kainuun ja Koillismaan työvoimapalveluita ollaan yhdistämässä.

Kajaanin kaupunki vetää valmistelua, jossa tavoitteena on yhdistää te-toimistojen ja kuntien työvoimapalvelut asuinkuntiin. Aiesopimus uudesta työllisyysalueesta on lähtenyt kaikkiin Kainuun kuntiin sekä Koillismaalle. Kaikilla kunnilla on vielä mahdollisuus valita, tekevätkö yhteistyötä Kainuun vain jonkun toisen tahon kanssa. Alueet voivat siis muodostua yli maakuntarajojen.

Esimerkiksi Kainuussa vaadittava työvoimamäärä ei täyty yhdelläkään kunnalla yksin. Työvoimaan lasketaan 15–74-vuotiaat, ja uudella alueella työllisiä pitäisi olla vähintään 20 000.

Kajaanin kaupungin työllisyyspäällikkö Milla Tikkanen korostaa, että palveluita tarvitseva ei käytännössä edes huomaa koko te-uudistusta, koska palvelut saa jatkossakin kotikunnasta.

– Käytännössä asiakas saa palvelut fyysisesti ihan omasta kunnasta. Työnhakijan kannalta asioiden ei pitäisi juuri muuttua, vaan asiakasta palvellaan mahdollisimman lähellä.

Kainuussa käynnissä olevasta työllisyyden kuntakokeilusta on saatu jo hyviä tuloksia. Kokeilussa osa työ- ja elinkeinopalveluista on tuotu lähipalveluiksi jalkautumalla kuntiin.

Te-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Korjattu 17.5.2023 klo 14: Jutussa puhuttiin alun perin työntekijämäärästä, kun kyse on työvoimamäärästä. Lisäksi jutusta on korjattu haastateltavan titteli.

Suosittelemme sinulle