Hyppää sisältöön

Imolan F1-kilpailu uhattuna, Italian varapääministeri vaatii siirtämistä – katso kuvat ja videot paikan päältä

Emilia-Romagnan maakunnassa kärsitään tulvista. Viisi on kuollut ja tuhansia on evakoitu kodeistaan. Tämän viikonlopun F1-kilpailu Imolan radalla on vaakalaudalla.

Katso video tulvista Emilio-Romagnan alueella tiistai-iltana. Video: Reuters
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Imolan F1-kilpailu tänä viikonloppuna on uhattuna rankkasateiden takia. Emilia-Romagnan maakunnassa on annettu tiistaille ja keskiviikolle varoitus tulvista ja maanvyöryistä. Sky Italian mukaan maakunnassa on viisi kuollut. Reutersin mukaan tuhansia on evakoitu kodeistaan.

Italian varapääministeri ja liikenneministeri Matteo Salvini vaatii F1-kilpailun siirtämistä.

– On tärkeää keskittää kaikki toimet hädästä selviämiseen, Salvini totesi tiedotteessaan.

Salvini korosti esimerkiksi liikenteen kuormittumista alueella.

Ihmisten suojaamisesta vastaava ministeri Nello Musumeci kertoi Sky Italialle keskiviikkona päivällä, että 24 kuntaa kärsii tulvasta ja kaikki Emilia-Romagnan joet tulvivat.

– Keskimääräinen sateen määrä on ollut 200 millimetriä 36 tunnissa. Jossain alueilla sateenmäärä on ollut 500 millimertriä. Jos otetaan huomioon, että alueella sataa vuoden aikana 1000 millimetriä vettä, ymmärtää nykyisen sateenmäärän voimakkuuden, Musumeci havainnollisti.

Tiimejä ja F1-sarjan henkilökuntaa ohjeistettiin jättämään Imolan radan varikko tiistai-iltana, raportoi muun muassa Autosport.

Keskiviikkonakaan F1-työntekijät eivät saa mennä rata-alueelle. Jo ennen poistumiskäskyä tiimit olivat aloittaneet omien tilojensa rakentamisen, mutta se työ jäi kesken.

Imolan radan vieressä Santerno-joki, jonka pelätään tulvivan rajusti rankkasateiden myötä. Saksan Sky Sportin Instagram-tilillä on julkaistu videoita, jossa näkyy Santerno-joen tulvimisen alkaminen tiistaina.

Tunnettu F1-toimittaja Adam Cooper kertoi keskiviikkoaamuna Twitterissä, että F1-kilpailun tilanteesta käydään paljon keskusteluja päivän mittaan.

– Ongelma on, että mikä tahansa peruutuspäätös pitää tehdä nopeasti eli päiväsaikaan. Kuten aina tällaisissa tilanteissa on vääntöä siitä, kuka maksaa... On myös aina mahdollisuus, että kisaa siirretään, jos sille löydetään uusi aika, Cooper kirjoitti.

Cooper muistutti, että isossa kuvassa ei ole kyse vain myöskään kilpailun perumisesta tai ajamisesta. Imolassa teitä ja siltoja ovat suljettuina. Ylipäätänsä esimerkiksi pelastuslaitokselle pitäisi taata kulku Imolassa normaalinkin elämän kannalta.

– Suurtapahtuma on lisäpäänsärky, Cooper toteaa.

Espanjalainen F1-toimittaja Albert Fabrega on julkaissut Twitter-tilillään kuvia keskiviikkoaamulta Imolan varikolta. Fabregan mukaan F1-varikko on kunnossa, mutta pienempien formuloiden alueilla on tulvinut kunnolla. Fabregan mukaan Imolan tilanteesta kerrotaan lisätietoa paikallista aikaa kello 14.00 eli Suomen aikaa kello 15.00.

Uutistoimisto AP:n mukaan osaa Imolan alueen asukkaista on pyydetty siirtymään kotiensa ylempiin kerroksiin sekä laittamaan kaasun ja sähkön pois päältä.

Italian autourheiluliiton puheenjohtaja Angelo Sticchi Damiani toivoi tiistaina, että tulvatilanne saadaan haltuun torstaihin mennessä.

– On tärkeää, että torstaihin mennessä homma on kontrollissa ja joki vetäytyy. Toistaiseksi olemme kiinnostuneita ongelmista, mitä tästä tilanteesta tulee paikalliselle väestölle. Saa nähdä, mutta toivottavasti tilanne paranee, Sticchi Damiani sanoi La Presse -uutistoimistolle.

Päivitetty kello 13.32. Lisätty varapääministerin ja liikenneministerin vaatimus. Kuolleiden määrää päivitetty.

Suosittelemme sinulle