Hyppää sisältöön

Italialaisamerikkalainen Julian Trucello tutustuu suomalaiseen arkeen Katariina Fromin perheen kanssa - ”Lumi oli minulle täysin uusi elementti.”

Hämeen ammattikorkeakoulun ystäväperhetoiminta tutustuttaa kansainvälisiä opiskelijoita suomalaiseen arkeen. Tällä hetkellä HAMKissa opiskelee 850 ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa.

Katariina From ja Julian Trucello ruskean hirsiseinän edessä.
Katariina From on itsekin asunut ulkomailla ja kertoo ymmärtävänsä hyvin, että koti-ikävä saattaa toisinaan vaivata kansainvälistä opiskelijaa. Julian Trucello tutustui Fromin perheeseen jo viime syksynä. Kuva: Kati Turtola / Yle
Kati Turtola

Kun opiskelija tulee ulkomailta Suomeen opiskelemaan, hän usein toivoo tutustuvansa tavallisiin ihmisiin ja täkäläiseen elämään. Kynnys tutustumiseen saattaa kuitenkin olla korkea.

Hämeen ammattikorkeakoulun ystäväperhetoiminta auttaa kansainvälisiä opiskelijoita solmimaan suhteita suomalaisiin. Ystävyystoiminnalla halutaan lisästä ulkomaisten opiskelijoiden viihtymistä sekä tutustuttaa heitä suomalaiseen arkeen ja kieleen. Samalla suomalainen ystäväperhe voi treenata omaa kielitaitoaan ja tutustua uusiin ihmisiin.

– Voidaan avata meidän maailmaa, tarjota perheelle mahdollisuuksia puhua englantia ja samalla auttaa ja tukea jotakuta, joka tulee tänne Suomeen opiskelemaan, avaa ystäväperhetoiminnassa mukana oleva hämeenlinnalainen Katariina From syitä, miksi haluaa osallistua.

Fromin perhe ystävystyi viime syksynä italialaisamerikkalaisen rakennustekniikan opiskelijan Julian Trucellon kanssa. Trucello on muun muassa käynyt Fromin perheen mökillä ja ulkoillut heidän kanssaan.

– Talvella kävimme lumilautailemassa. Se oli hauskaa, lumi oli minulle täysin uusi elementti, kertoo Julian Trucello.

Lisää ystäviä kaivataan

Julian Trucello opiskelee ensimmäistä vuottaan Hämeen ammattikorkeakoulun rakennustekniikan ohjelmassa. Hänen kansainvälisellä kurssillaan on opiskelijoita muun muassa Slovakiasta ja Lähi-Idästä. Suomalaisia hän kohtaa opinnoissaan melko vähän, joten ystävätoiminta on ollut hyvä väylä tutustua suomalaisiin.

– Halusin saada aitoja suomi-kokemuksia, sanoo Trucello.

Hämeen ammattikorkeakoulun kansainväliset opiskelijat tulevat kaikkiaan 74 eri maasta ja edustavat erilaisia kulttuureja. HAMKin kansainvälinen ystävätoiminta hakee vapaaehtoisia ystäväperheitä ja yksittäisiä henkilöitä ensi syksynä aloittavien opiskelijoiden ystäviksi mukaan jo nyt.

Suosittelemme sinulle