Hyppää sisältöön

Hiki osoittautui mainioksi tietolähteeksi elimistön tilasta – sopii vaikka rakkausmittariksi, sanoo professori

Oulun yliopiston liki kymmenen vuoden hikitutkimus on tuottamassa tulosta. Uuden tekniikan keinoin hien avulla saadaan elimistön toiminnasta tietoa, jota voidaan käyttää vaikkapa lääketeollisuudessa.

hikitahra Elina Leskisen kainalossa
Oulun yliopiston tutkimus on osoittanut, että hien kautta voidaan tutkia ja mitata elimistön sisäisiä prosesseja. Uusi menetelmä hyödyntää hien sisältämiä eksosomeja, pieniä solunulkoisia kalvorakkuloita. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle
Heikki Rönty

Professori Seppo Vainio puhuu kuin ruuneperi, kun häneltä kysyy, mitä Oulun yliopiston vuodesta 2013 kestänyt hikitutkimus on tuonut ja voi tuoda tullessaan.

Kvantum-instituutin tieteellisenä johtajana toimivan ja tutkimusryhmäänsä johtavan Vainion innostus on korvinkuultavaa. Nanopartikkelien tutkimuksen soveltamismahdollisuuksissa rajana on Vainion mukaan lähinnä ihmisen mielikuvitus.

– Elimistö viisaudessan erittää hien sekaan biologista viestintää elimistön sisältä, joka on oleellista henkilön terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Voidaan mitata vaikkapa tunteita, emootioita ja rakkautta, sanoo Vainio.

Journal of Molecular Sciences -tiedelehdessä julkaistussa tutkimusartikkelissa kuvataan menetelmä, jolla kerätään, uutetaan ja analysoidaan hien sisältämiä eksosomeja. Eksosomit ovat pieniä kalvorakkuloita, jotka sisältävät runsaasti erilaisia molekyylejä – proteiineja, RNA:ta, DNA:ta ja solujen aineenvaihduntatuotteita.

Tutkimuksessa kerättiin hikeä koehenkilöiltä iholle asetetun laastarin avulla.

Valkotakkinen keski-ikäinen mies laboratoriolaitteiden ympäröimänä.
Professori Seppo Vainio laboratoriossa vuonna 2017. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Eri komponentteja on yhdessä eksomissa satoja. Lähes kaikki elimistön solut kykenevät erittämään eksosomeja. Eksosomeja ja niiden sisältämiä molekyylejä analysoimalla saadaan tietoa elimistön ja kudosten tilasta.

Vainio kuvaa hikitutkimuksen kohdetta viestijärjestelmäksi, joka on paljaan silmän näkymättömissä, piko-, nano- ja mikrotason järjestelmäksi. Eri aineita tutkimalla saadaan viitteitä siitä, kuinka elimistön eri osat toimivat. Ne kuvaavat myös ihmisen tuntemuksia ja aistimuksia – ja uudella menetelmällä niitä voidaan mitata.

Apua diagnostiikkaan ja urheiluanalytiikkaan

Käytännössä tutkijoiden keksintöä käytetään jo nyt diagnosoitaessa periytyvää vaikeaa aineenvaihduntasairautta kystistä fibroosia ja seurattaessa ihmisen laktaatti- ja glukoositasoja. Näitä tietoja tarvitsevat muun muassa diabetespotilaat ja urheilijat.

Laastarilla voidaan myös kerätä ja rikastaa tietoa hien sisältämistä aineita pitkän ajan aikana. Tutkijoiden tarkoituksen on jalostaa tiedosta uuden tyyppisiä laitteita muun muassa urheiluanalytiikkaan.

Elektronimikroskooppikuva solun ulkopuolisista hiukkasista eli vesikkeleistä. Vaaleanharmaita palluroita harmaalla pohjalla.
Solunulkoisiin vesikkeleihin kuuluvat eksosomit sisältävät kehonsisäistä biologista viestintää, jota uusin menetelmin voidaan mitata. Kuvassa solunulkoisia vesikkeleitä kuvattuna elektronimikroskoopilla. Kuva: Oulun yliopisto/Biocenter Oulu, Electron Microscopy Core Facility

Korkealentoisempaa laitaa edustavat esimerkiksi mahdollisuudet tuoksujen maailmassa – miten ihminen reagoi erilaisiin tuoksuihin ihan mitattavalla menetelmällä. Tällainen tieto saattaa olla hyvinkin arvokasta esimerkiksi hajuvesiteollisuudessa tai vaikkapa kukkakauppiaalle. Tai vaikkapa mittausmenetelmä, joka kertoo kuinka rakastunut ihminen juuri nyt on.

Kuten arvata saattaa jo soveltamismahdollisuuksien määrästä, tutkimus yhdistää muun muassa kehitysbiologiaa, lääketiedettä, tekniikkaa, biolääketiedettä ja sosiaali- sekä humanistisia tieteitä.

Hien eksosomeja voitaisiin Vainion mukaan hyödyntää dignostiikan lisäksi terveysriskien ennakoimiseen ja torjuntaan. Lisäksi sovellusmahdollisuuksia löytyy lääketeollisuudessa.

Koska eksosomit kykenevät ylittämään monia elimistön biologisia esteitä, soveltuvat ne mainiosti kuljettamaan lääkeaineita eri kudoksiin, kertoo Vainio.

Kuvamanipulaatio, jossa juoksijoiden jalkoja, keltaisia pallukoita ja valkotakkisen miehen käsi, jossa keltainen piikkipallo.
Esimerkiksi liikuntasuorituksen aikana geeneistä irtoavat nanohiukkaset, eksosomit välittävät tietoa siitä, miten eri kudosten on reagoitava liikunnan aiheuttamiin tarpeisiin. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Voit keskustella aiheesta 18.5. klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle