Hyppää sisältöön

Biojätteistä aletaan tehdä lannoitetta ja lisää biokaasua Espoossa, mutta paljon on kiinni ihmisten valinnoista roskapöntöillään

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan lisäsi paineita investointiin, jonka myötä haisevat kompostikasat pienenevät. Uusien laitteiden lisäksi HSY toivoo lisää biojätettä oikeisiin astioihin.

Toimittaja Petteri Juuti otti selvää, miten biojätteestä saadaan enemmän irti Ämmässuolla.
Petteri Juuti

Pääkaupunkiseudun asukkaiden biojätteistä voitaisiin tehdä maata parantavaa lannoitetta ja moninkertaisesti nykyistä enemmän biokaasua.

Asia on tärkeä siksi, että niin maakaasun kuin lannoitteidenkin hankinta on käynyt hankalaksi, kalliiksi ja moraalisesti kyseenalaiseksi Venäjän hyökkäyssodan takia. Esimerkiksi viljan kasvun kannalta välttämätöntä typpeä tehdään ammoniakista, jota tuodaan edelleen Venäjältä.

Lisäksi keinotekoisten lannoitteiden tuotannosta ja maakaasun poltosta syntyy paljon ilmastopäästöjä.

Se, kuinka paljon biojätteistä saadaan hyötyä, riippuu tekniikasta ja tavallisista kansalaisista.

Tekninen edistysaskel otetaan parin vuoden kuluttua Espoon Ämmässuolla, jossa on Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ekoteollisuuskeskus.

Alle puolet ruuantähteistä päätyy biokaasun tuotantoon

Nykyisin yli puolet Ämmässuolle tuotavasta biojätteestä menee suoraan kompostikäsittelyyn.

Sieltä se päätyy osaksi viherrakentamisessa käytettävää multaa. Komposti ei kuitenkaan välttämättä ole paras paikka biojätteelle.

Kuormaaja vie kompostia koneeseen, jonka seuloo roskia pois jätteestä.
Suurin osa Ämmässuon biojätteistä päätyy toistaiseksi kompostiin. Kun kompostoinnin osuus vähenee, tippuvat myös sen käsittelystä aiheutuvat päästöt. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Loput eli vajaa puolet Ämmässuon biojätteestä päätyy kompostiin bioreaktorin kautta.

Se on suoraa kompostointia parempi vaihtoehto siksi, että bioreaktorissa mätänevästä jätteestä saadaan biokaasua. Se on puhdistuksen jälkeen samaa metaania kuin fossiilinen maakaasu.

Bioreaktorista tulee maakaasun lisäksi mädätettä, joka toistaiseksi sekoitetaan kompostiin. Ongelma on se, että lilluvaa mädätettä ei voi laittaa kompostin joukkoon nykyistä enempää.

Sinisen jäteastian pohjalla lilluu biokaasun tuotannossa syntyvää tummanruskeaa nestemäistä mädätettä.
Bioreaktorissa syntyvä mädäte päätyy jatkossa kompostin sijaan suurimmaksi osaksi pellolle. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Uusi laitteisto tekee mädätteestä lannoitetta

Parin vuoden kuluttua HSY uudistaa biojätteen käsittelyn Ämmässuolla siten, että mädätteen määrä ei enää rajoita biokaasun tuotantoa.

Kun mädätteestä siilataan isommat kököt pois ja se kuumennetaan 70-asteiseksi, siitä tulee turvallista lannoitetta pelloille. Maatilojen koneet voivat levittää sitä pelloille samaan tapaan kuin lietelantaa.

Uuden laitteiston ansiosta Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) voi käsitellä biokaasureaktorissa 80 prosenttia Ämmässuolle tuotavasta biojätteestä – nykyisen 45 prosentin sijaan.

Keinotekoisille lannoitteille parempi korvaaja

Biokaasun lisäksi myös kasvulle tärkeiden ainesosien talteenotto paranee Ämmässuolla.

Kompostoinnissa osa biojätteen sisältämästä orgaanisesta aineesta ja typestä haihtuu ilmaan. Tulevaisuudessa ne saadaan paremmin hyötykäyttöön mädätteestä tehdyn lannoitteen ansiosta.

HSY:n biokierrätyksen toimintovastaava Christoph Gareis kehuu uutta lannoitetta vuolaasti. Siinä on keinotekoisten lannoitteiden tapaan typpeä ja fosforia, mutta myös orgaanista ainesta ja hivenravinteita, jotka parantavat maan laatua.

– Maaperän eliöstö elpyy, ja sen ominaisuudet paranevat. Maaperästä tulee kuohkeampaa kuin keinolannoitteita käytettäessä, ja se pidättää vettä paremmin.

HSY:n biokierrätyksen toimintovastaava Christoph Gareis katsoo kameraan työmaatakki päällä ja HSY:n tummansininen lippalakki päässään.
Cristoph Gareis toimii myös Suomen biokierto ja biokaasu ry:n hallituksen puheenjohtajana. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Kuuntele HSY:n Christoph Gareisin näkemys siitä, mikä voisi olla biojätteen käsittelyn seuraava askel biokaasun ja lannoitteen jälkeen.

Venäjän hyökkäyssota korosti investoinnin tärkeyttä

Biojätteen parempi hyödyntäminen ei ole ollut enää vähään aikaan tekniikasta kiinni. Biokaasulaitoksia on ollut käytössä yli parikymmentä vuotta.

Mädätteen käsittelytekniikka on tuoreempaa, mutta ei uusinta uutta sekään.

– Niitäkin laitoksia on ollut jo aika monta vuotta käytössä. Varmasti saamme toimivaa tekniikkaa, Gareis sanoo.

Laitteita on kehitetty vuosien varrella kiertotalouden merkityksen kasvaessa, mutta Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan korosti myös huoltovarmuuden tärkeyttä.

– Ukrainan kriisi ja energian hintojen nousu ovat nopeuttaneet tätä investointiprosessia.

Metalliputkia ja valkoinen iso pallonmuotoinen biokaasusäiliö.
Biokaasun välivarastoon mahtuu biokaasua sen verran kuin bioreaktori ehtii tuottaa kahdessa tunnissa. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Biokaasun tuotanto lähes tuplaantuu

Tavoite on, että vuonna 2026 Ämmässuolta tulee lannoitetta niin paljon, että sen avulla voidaan tuottaa esimerkiksi noin yhdeksän miljoonaa kiloa leipää.

– Sanoisin, että lannoitemäärä on aika pieni pisara Uudenmaan peltojen kokonaiskulutukseen nähden. Mutta jokainen pisara auttaa, Gareis sanoo.

Biokaasun tuotantotavoite on kahdeksan miljoonaa kuutiota vuodessa. Se on lähes kaksinkertainen nykyiseen verrattuna.

Oma voimala tekee biokaasusta lämpöä Ämmässuolle ja sähköä myyntiinkin asti.

HSY:n tuotantotavoitteisiin pääseminen edellyttää uuden laitteiston lisäksi sitä, että Ämmässuolle päätyvän biojätteen määrä kasvaa viidenneksellä.

Tunnollisempi lajittelu kasvattaisi biokaasun ja lannoitteen määrää

Ja nyt päästään siihen, miten tavalliset kansalaiset voivat vaikuttaa biojätteestä saatavan hyödyn määrään.

Tällä hetkellä vain noin kolmannes pääkaupunkiseudun kotien biojätteestä päätyy Ämmässuolle.

Lopusta valtaosa menee sekajätteen mukana Vantaan Energian polttolaitokselle. Vaikka laitos tuottaa sähköä ja lämpöä, biojätteet eivät ole sellaisenaan kovin hyvää polttoainetta. Ämmässuolla biojätteistä saataisiin paljon enemmän hyötyä.

Yksi syy vähäiseen lajitteluun on se, että biojätettä on kerätty toistaiseksi vain kerrostaloista ja isommista rivitaloyhtiöistä. Tätä ongelmaa ratkotaan siten, että biojätteen erilliskeräys laajenee kaikkiin asuintaloihin yli 10 000 asukkaan taajamissa.

Suurempi ja hankalampi ongelma on se, etteivät kaikki lajittele ruuantähteitä biojäteastiaan, vaikka sellainen roskakatoksesta löytyisikin.

Biojätteistä tehtyä kompostia, jonka seassa on paljon valkoisia ja vaaleansinisiä muovinpaloja.
Pääkaupunkiseudun asukkailla on petraamista paitsi lajittelun määrässä myös laadussa. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Säntillisellä lajittelulla biokaasun tuotanto voisi teoriassa kasvaa viisinkertaiseksi nykyisestä, ja lannoitetta riittäisi vuosittain yli 20 miljoonan leipäkilon tuottamiseen.

Tämä toki edellyttäisi lajittelubuumin lisäksi lisäinvestointeja myös Ämmässuolle. Uudelle biokaasureaktorille onkin jo katsottu paikka valmiiksi.

Kuormaaja siirtelee hyöryäviä kompostikasoja. Taustalla maisemoitu kaatopaikkakukkula.
Ämmässuon naapureiden iloksi alueen kompostikasat hupenevat kolmannekseen aiemmasta, joten myös niiden haju vähenee. Multatuotantoon riittää kompostia myös viherjätteestä ja jätevesilietteestä. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Voit keskustella aiheesta 24.5. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle