Hyppää sisältöön

Lempääläläinen valtuutettu tuomittiin käräjäoikeudessa törkeästä velallisen epärehellisyydestä

Tuomio oli ehdollista vankeutta sekä neljän vuoden liiketoimintakielto. Valtuutettu on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon.

Tampereen oikeustalo.
Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi törkeästä velallisen epärehellisyydestä ehdollista vankeutta sekä liiketoimintakiellon. Kuvituskuva Kuva: Jani Aarnio / Yle
Pasi Punkari

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut Lempäälän kunnanhallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan Heikki Hakalan (kok.) törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Vuonna 1975 syntynyt Hakala tuomittiin yhden vuoden kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeus tuomitsi hänet myös liiketoimintakieltoon, joka päättyy huhtikuussa 2027.

Hakalaa ei ole aiemmin tuomittu rikoksista.

Hakala toimi vastuullisena yhtiömiehenä, toimitusjohtajana sekä hallituksen jäsenenä tammikuusta 2018 syyskuuhun 2020 lempääläläisessä ajoneuvojen huolto-, korjaus- ja korikorjaamopalveluita tarjoavassa Heikki Hakala Yhtiössä.

Yhtiö toimi kommandiittiyhtiönä maaliskuuhun 2019 saakka, mutta muuttui sen jälkeen osakeyhtiöksi.

Yhtiö ajautui konkurssiin syyskuussa 2020. Erityistilintarkastuskertomuksen mukaan yhtiö tuli maksukyvyttömäksi viimeistään alkuvuonna 2019.

Perusteettomia yksityisottoja ja liian isoa palkkaa

Käräjäoikeus toteaa tuomiossaan, että ennen yhtiön maksukyvyttömyyden toteamista Heikki Hakala oli muun muassa nostanut yhtiöstä itselleen ja läheiselleen liikaa suurta palkkaa, nostanut yhtiöstä ylisuuria yksityisottoja sekä antanut lisäksi lainaa ja ottanut osakaslainaa.

Käräjäoikeuden mukaan Hakala on aiheuttanut velkojille noin 425 000 euron vahingot. Pesänhoitajan mukaan mukaan yhtiö oli ylivelkainen ja sillä oli konkurssihetkellä velkaa noin 520 000 euroa.

Yhtiön realisoinnista kertyi varoja 242 210 euroa. Käräjäoikeuden mukaan Hakala aiheutti toimillaan konkurssipesälle 277 790 euron vahingot.

Oikeuden mukaan Hakala on velvollinen korvaamaan summan konkurssipesälle.

Käräjäoikeus on määrännyt Heikki Hakalan omaisuutta takavarikkoon yhteensä 290 000 euron arvosta.

Hakala on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon

Heikki Hakala ei halunnut Ylelle kommentoida tuomiota. Hän vastasi tekstiviestillä, että on ilmoittanut tyytymättömyytensä käräjäoikeuden päätökseen.

Jatkostaan Lempäälän kaupunginvaltuutettuna Hakala sanoo, että tuomio ei estä toimimasta valtuutettuna, mutta Lempäälässä on ollut tapana yhdessä keskustella, miten asioiden kanssa tehdään.

– Näillä näkymin jätän hakematta seuraavalle kahdelle vuodelle tehtäviä ja saan enemmän aikaa käytettäväksi tämän valituksen hoitamiseen, Heikki Hakala sanoo.

Kuntaliitto valitsi Hakalan ehdotusten perusteella vuoden valtuutetuksi vuonna 2020.

Osapuolet ovat ilmoittaneet tyytymättömyytensä tuomioon. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Suosittelemme