Hyppää sisältöön
Mies istuu pöydän päässä. Pöydällä on vodkalla täytettyjä kuohuviinilaseja.

Jere Vantaalta

Kuvat ja tuttavat kertovat Jere Pöyhösestä ajalta ennen kuin hänestä tuli kaikkien tuntema Käärijä.

Miika Koskela

Käärijä teki suomalaista Euroviisu-historiaa sijoittumalla toiseksi laulukilpailussa lauantaina. Vain Lordi on pärjännyt kilpailussa paremmin ja suomenkielinen kappale ei ole koskaan sijoittunut näin korkealle.

Cha cha cha singahti ulkomaisten soittolistojen kärkeen. Esimerkiksi Spotifyissa se on alkuviikosta ollut koko maailman viraaleimmin leviävä kappale.

Käärijä kertoi keskiviikkona Ylen aamussa saaneensa ulkomailta jo noin 70 keikkapyyntöä.

Tämä juttu kertoo Jere Pöyhösestä ajalta ennen kuin hänestä tuli kaikkien tuntema Käärijä. Puheenvuoron saavat biisien tuottaja ja ystävä sekä entinen opettaja ja jääkiekkovalmentaja. Jutun pääkuvassa hän istuu Hirttää Kiinni -singlen promokuvauksissa vuonna 2019.

Tuottaja ja ystävä: Nimi Käärijä liittyy uhkapeleihin

Vajaat kymmenen vuotta sitten Aleksi Nurmi asui kimppakämpässä Helsingin Hakaniemessä. Asunnossa oli kotistudio, jossa tutut kävivät äänittämässä biisejään. Yksi vierailijoista oli Jere Pöyhönen.

Tämän ensimmäinen kappale kertoi Pöyhösen viehtymyksestä uhkapeleihin: rahan käärimisestä ja sen häviämisestäkin.

– Hei, käärijä, aina isompia määriä, Aleksi Nurmi tapailee biisin kertosäettä.

Mies rappaa mikrofonille, toinen ituu tietokoneella. Pöydällä on musiikin tekemiseen liittyvää elektroniikkaa.
Käärijä on tehnyt musiikkia jo liki vuosikymmenen. Kuvassa hän räppää ystävänsä mökillä vieressään tuottaja Aleksi Nurmi. Kuva: Aleksi Nurmi

Kappaletta ei enää löydy netistä. Joka tapauksessa sen nimestä tuli myöhemmin myös artistin nimi.

Aleksi Nurmi on sittemmin tuottanut jokaisen Jere Pöyhösen kappaleen Cha cha chan mukaan lukien.

Alkuun musiikki oli ystävien yhteinen harrastus. Pöyhönen teki päivätyötä elektroniikkaliikkeessä ja Nurmi varastossa. Iltaisin he tapasivat studiolla.

Jo parin vuoden jälkeen oli selvää, että hommaa tehtäisiin tosissaan. Osallistumista Euroviisuihin tuottaja Aleksi Nurmi piti kuitenkin pitkään pelkkänä vitsinä.

Mies poseeraa kitaran kanssa kuvausseinän edessä. Toinen ottaa valokuvaa.
Käärijällä on ollut tapana julkaista somessa sketsejä biisien julkaisun yhteydessä. Tässä kuvataan Paidaton riehuja -kappaleen promovideota. Kuva: Aleksi Nurmi

Nurmi on kiertänyt keikoilla intensiivisesti viime vuodet Käärijän kanssa.

– Show't ovat intensiivisiä, ja Jere uhraa itsensä täysin. Hän menee keskelle yleisön moshpittiä, ja pari kertaa häneltä on lohjennut hammaskin. Aina hän on vetänyt keikan loppuun.

Moshpitit ovat erityisesti metalli- ja punkkikonserteissa lavan eteen muodostettavia rinkejä, joissa tanssijat törmäilevät ja hyppivät toisiaan päin.

Keikkojen jälkeen on monesti ollut juhlien ja jatkojen vuoro. Tuottaja Aleksi Nurmi pohtii, muuttaako Euroviisujen mukana tullut julkisuus asioita.

– Jo UMK:n jälkeen näki, että ihmiset alkoivat pysäytellä Jereä ja ottaa kuvia. Olisi kiva, jos jatkossakin pääsisimme myös rauhassa viettämään aikaa ja käymään vaikka jatkoilla.

Mies seisoo pöydän päällä esiintyen taustalla näkyvälle yleisölle mikrofoni kädessään.Kolme miestä poseeraa kameralle keikkapaikan takahuoneessa. Kaksi miestä istuu ryhdikkäästi ja tuijottaa virne suupielissä kohti kameraa.

Käärijä veti keikan Levin Vinkkarin terassilla vuonna 2019. Jo silloin hänellä oli tapana kiipeillä esiintymislavan rakenteissa.

Käärijä ja Lyömättömät Seinäjoen Hiphop-festivaalin jatkojen takahuoneessa.

Käärijä ja ystävänsä Jaakko Jokela pitävät samankaltaisesta pottakampauksesta.

Kiekkovalmentaja: ”Häntä piti jarrutella jäällä”

Ennen muusikon uraa Jere Pöyhönen pelasi jääkiekkoa A-junioriksi saakka. Vuosituhannen alussa hän asui Vantaan Ruskeasannassa, kävi Simonkallion alakoulua ja pelasi Kiekko-Vantaassa.

Samasta peliporukasta on ponnistanut muiden muassa NHL-tähti Esa Lindell.

Muistona jääkiekkourasta Pöyhösellä on edelleen profiili jääkiekkoilijoiden henkilögalleria Elite Prospectissa. Sivuston mukaan hän loikkasi Itä-Helsingin kiekkoon kaudella 2010–2011.

Jääkiekkojuniorit poseeraavat ryhmäpotretissa.
IHK:n vuonna 1993 syntyneiden joukkue kuvattiin joukkueen vuosikirjaan vuonna 2001. Kuva: IHK
Jääkiekkojuniorit poseeraavat ryhmäpotretissa.
IHK:n B-junnut pelasivat kansallista sarjaa ja viettivät paljon aikaa myös turnausmatkoilla. Kuva: IHK

Pöyhöstä B-junnuna valmentanut Tom Svanström luonnehtii nuorta kiekkoilijaa energiseksi kaveriksi, jonka suu kävi jatkuvasti niin kopissa kuin myös kaukalossa.

– Hän oli tuolloin iloinen vesseli ja pidetty joukkuepelaaja. Hän ei hirveästi väistellyt ketään, vaan meni tilanteisiin puupäisenä ja kovaa. Tsemppaamisen sijaan häntä piti enemmänkin jarrutella jäällä.

Svanström sanoo, että Pöyhösellä olisi voinut olla rahkeita kiekossa pidemmällekin. Ainakaan intoa ei puuttunut. Muiden poikien kasvupyrähdykset vaan olivat reippaampia, ja etenkin siihen aikaan lajissa suosittiin isompia kavereita.

Svanström sanoo, että valtaosa entisistä junnuista on edelleen hänen Facebook-kavereitaan, ja somesta hän onkin seurannut Käärijän nousua.

– Musiikkityyli ei yllättänyt yhtään. Cha cha cha on paitsi huikea biisi myös hyvin Jeren luonteen omainen. Siinäkin on vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Etualalla mies istuu pöydän ääressä ja puhuu puhelimeen. Taka-alalla toinen kyykistelee mikrofoni kädessään. Mies seisoo ovensuussa aurinkolasit ja hattu päässään. Kaksi miestä seisoo ravintolan backstagella.

Käärijä veti ristinollaa suorassa Instagram-lähetyksessä vuonna 2020.

Käärijä teki lähtöä keikalle oma promopaita päällään vuonna 2019.

Käärijä ja ystävänsä Jaakko Jokela kuusamolaisen ravintolan takahuoneessa.

Opettaja: ”Hän oli silloin jo vilpertti”

Parikymmentä vuotta sitten Jere Pöyhönen meni kolmosluokalle Simonkallion ala-asteelle.

Hänen opettajansa Elina Hakala sanoo, että koululainen valloitti luokan omalla eloisalla persoonallaan.

– Minulla oli tuolloin todella vilkas poikapainoitteinen luokka. Jeren kaltaiset jäävät mieleen. Hän oli silloin jo hyvällä tavalla vilpertti ja aina pilke silmäkulmassaan.

– Tunneilla sain pitää naruista kiinni. Kun kiristin, Jere asettui. Leirikoulussa ja muussa vapaamuotoisessa toiminnassa hän antoi mennä, pelleili ja hauskuutti muita.

Poika istuskelee katoksessa aurinkoisena päivänä.
Jere Pöyhönen oli 6. luokan luokkaretkellä Anjalan nuorisokeskuksessa Kouvolassa. Kuva: Elina Hakala

Opettajan mukaan jääkiekko oli Pöyhösen suurin intohimo. Musikaalisuus ei noussut vielä tuolloin esiin. Ehkä korkeintaan hän saattoi rummutella pulpetin kantta.

Esiintymishalua nuorella Pöyhösellä kuitenkin oli. Opettaja kertoo tämän tavallisesti olleen mukana koulun näytelmissä.

Kaksi miestä istuu oluella baarissa.
Käärijä tapasi Käärijäksi pukeutuneen fanin yössä.

Hakala kertoo, että Pöyhönen oli läheinen muiden jääkiekkoa harrastavien poikien kanssa. Osa näistä kavereista oli mukana myös Liverpoolissa.

Elina Hakala on iloinnut seuratessaan Käärijän menestystä kotisohvalta.

– Kun katselen lehtikuvia, näen saman tutun Jeren. Hän on julkisuudessa aito oma itsensä.

Voit keskustella aiheesta 19.5. klo 23:een asti.

Jere Pöyhönen (Käärijä), Aleksi Nurmi ja Johannes Naukkarinen (Kiro) kertovat, miten viisukappale Cha cha cha syntyi.