Hyppää sisältöön

Hullut päivät -sähköautojen sotku on selviämässä: ilman autoa jääneet kuluttajat saavat sittenkin autonsa, lupaa maahantuoja

Suuri kuluttajajoukko on ehtinyt riitauttaa autokauppojen kanssa tehdyt sopimukset tarjoussähköautosta. Autojen piti olla loppu, mutta nyt maahantuoja on kertonut, että niitä tuodaankin Suomeen lisää.

Keltainen tarjouskyltti mainostaa autoleasing tarjousta valkoisen auton kyljessä.
Maaliskuussa 2022 Peugeot'n e-2008-autoja tarjottiin vantaalaisessa liikkeessä poikkeuksellisen edullisesti osana Hullujen päivien kampanjaa. Tapaus on ollut johtamassa suureen kuluttajariitaan. Kuva: Mimmi Nietula / Yle
Petteri Lindholm

Hullujen päivien sähköautojupakassa tapahtui taas uusi käänne.

Sadat autoitta jääneet kuluttajat ovat sittenkin saamassa tilaamansa autot.

– Olemme saaneet positiivisia uutisia. Valmistajan ilmoituksen mukaan Peugeot e-2008 -autojen toimitukset jatkuvat Suomeen valmistuksen päättymisajan puitteissa, kirjoitetaan maahantuoja Auto-Bonin asiakaskirjeessä.

Kysymys on tarjouksesta Stockmannin Hulluilla päivillä keväällä 2022. Täyssähköistä Peugeot e-2008-mallia myytiin 249 euron kuukausimaksulla ja hieman alle 30 000 euron kokonaishinnalla. Tuhansia euroja listahintaa huokeampi tarjous houkutteli niin paljon ostajia, että kampanja lopetettiin ennenaikaisesti.

Kuluvana keväänä – yli vuoden jälkeen – sadat autoaan yhä odottavat asiakkaat saivat huonoja uutisia. Maahantuoja ilmoitti, että autoja ei enää Suomeen saada.

Tänään keskiviikkona 17. toukokuuta päivätyssä asiakaskirjeessä luvataan, että autoja tulee sittenkin. Ne toimitetaan kirjeen mukaan elokuussa tai myöhemmin. Osalle tilaussopimuksen tehneistä on jo aiemmin ilmoitettu, että auto toimitetaan touko–kesäkuussa.

Maahantuojalla on vastaus kuluttajien hämmästelyihin

Suuri määrä kuluttajia on jo ryhtynyt vaatimaan oikeuksiaan peruutetusta kauppasopimuksesta.

Peruutuksen jälkeisenä viikkona yli 130 pettynyttä asiakasta otti yhteyttä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon. Lukuisat kuluttajat ehtivät myös käynnistellä oikeustoimia tapauksen tiimoilta.

Kirje, jossa Peugeot'n asiakkaille kerrotaan, että Peugeot e-2008 -autojen toimitukset jatkuvat Suomeen valmistuksen päättymisajan puitteissa.
Peugeot-maahantuoja Auto-bon lähetti e-2008-autoja tilanneille asiakaskirjeen 17. toukokuuta. Kuva: Peugeot-maahantuoja Auto-bonin asiakaskirje

Kuluttajat ovat myös hämmästelleet sitä, että automallia on yhä toimitettu runsaasti muihin maihin, kun suomalaisasiakkaille on samalla kerrottu, että autoja ei riitä Suomeen.

Maahantuoja Auto-Bonin uuden kirjeen mukaan ongelmana on ollut se, että Peugeot´n Suomeen toimitettavissa autoissa on Suomen oloja varten erikoisvarustelua, kuten istuinlämmittimiä.

– Tästä johtuen valmistaja ei ole voinut toimittaa muiden markkinoiden autoja Suomeen.

Kuluttajat ovat puolestaan epäilleet, että maahantuoja olisi halunnut tarkoituksella eroon kauppasopimuksista. Hintojen ja korkojen nousu on tehnyt myyntitarjouksesta ja siihen kuuluvasta rahoitussopimuksesta myyjälle kalliin.

Kirjeessä Auto-Bon myös pahoittelee pitkittynyttä odotusaikaa. Maahantuojayhtiön mukaan sillä ei ole ollut mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan.

Voit keskustella aiheesta 18. toukokuuta kello 23 asti.

Suosittelemme