Hyppää sisältöön

Polkupyörävarkaudet ovat taas kasvussa kesää kohden – poliisi kehottaa tekemään ilmoituksia matalalla kynnyksellä

Pyörävarkaudet kasvavat poliisin mukaan kesää kohti mennessä. Alkuvuonna on ylitetty jo viime vuoden varkausmäärät.

Useita polkupyöriä kasassa.
Varastettuja polkupyöriä varastoituna oululaisessa kerrostalossa. Kuva on vuodelta 2022. Kuva: Janne Körkkö / Yle
Pekka Loukkola

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa pyöriä on varastettu tammi–huhtikuun aikana enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Tänä vuonna Oulun poliisilaitoksen tietoon on tullut enemmän pyörävarkauksia tammi–huhtikuun aikana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Polkupyöriä on poliisin tietojen mukaan varastettu yhteensä 401 polkupyörää, kun viime vuonna samoina kuukausina varastettiin 353 polkupyörää.

Vuonna 2022 Oulun poliisille ilmoitettiin 1 915 polkupyörävarkaudesta. Polkupyörävarkauksien määrä nousi reilusti loppukeväästä: huhtikuussa 2022 Oulun poliisilaitoksen tietoon tuli 118 pyörävarkautta, mutta toukokuussa jo 208. Poliisin tietojen mukaan eniten pyöriä varastettiin heinäkuussa: silloin poliisin tietoon tuli 240 pyörävarkautta.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnista pyöriä varastetaan ylivoimaisesti eniten Oulussa. Oulun sisällä puolestaan polkupyöriä varastetaan eniten Oulun keskustasta. Seuraavaksi eniten pyöriä katoaa Tuirasta, Toppilasta, Raksilasta, Kaukovainiolta ja Kontinkankaalta.

Poliisi toivoo, että kansalaiset omalta osaltaan auttaisivat polkupyörärikollisuuden kitkemisessä. Keinoja on poliisin mukaan monia.

  • Älä osta varastettua polkupyörää
  • Kirjaa ylös polkupyörän runkonumero
  • Lukitse pyöräsi kunnolla

Pyörävarkauksien ehkäisemiseksi poliisi pyytää havainnoimaan ympäristöä ja kiinnittämään huomiota epäilyttäviin asioihin.

Rikoskomisario Jan Sormunen muistuttaa ottamaan yhteyttä mielellään matalalla kynnyksellä, mikäli epäilee, että pyörävarkaus on meneillään.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle