Hyppää sisältöön

Osa kaupungeista viittaa kintaalla bussikuskien vessapulalle

AKT:n mukaan Lahti ja Kouvola eivät olleet kiinnostuneita auttamaan ongelman ratkaisemisessa. Oulussa ja pääkaupunkiseudulla asiaan on suhtauduttu vakavammin.

7x-linjan auto seisoo Karhupuiston päätepysäkillä.
Bussilinjan 7X kuljettajat käyvät vessassa Kallion kirjastossa, jos se sattuu olemaan auki. Muussa tapauksessa wc-mahdollisuutta ei ole. Kuva toukokuun alusta. Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Otso Karhu

Lyhyet tai olemattomat taukoajat. Suljetut tai liian kaukana olevat wc- ja taukotilat. Joustamattomat aikataulut, joissa pysyminen ei ole vain kuskien omasta tekemisestä kiinni.

Tällaisia ongelmia Suomen linja-autonkuljettajat joutuvat jatkuvasti kohtaamaan työssään. Bussikuskit kertoivat, kuinka esimerkiksi puskapissat ja juokseminen taukohuoneeseen ovat tyypillisiä.

Lisää: Bussikuskit kertovat, millaista on, kun puskapissa on ainoa vaihtoehto – kellotimme vessareissun keskellä Helsinkiä

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT otti yhteyttä Yleen yllä olevan jutun julkaisun jälkeen. AKT:n mukaan bussikuskien tauko-ongelmat ovat jatkuneet jo pitkään.

AKT:n näkökulmasta ongelmat liittyvät minuuttiaikatauluihin, linja-autoyritysten kilpailutukseen, taukotilojen puutteeseen ja joidenkin kaupunkien nuivaan suhtautumiseen.

Lahti ja Kouvola viittasivat kintaalla

AKT, Autoliikenteen työnantajaliitto ja Linja-autoliitto lähettivät viime syksynä linja-autoyritysten kilpailuttajille ja Suomen eri kaupungeille kirjeen, jossa pyydettiin kaupunkeja huomioimaan kilpailutuksessa se, että taukopaikoilla olisi taukotiloja käytössä.

AKT:n varapuheenjohtajan Niko Blomin mukaan kaupungeilta saaduista vastauksista ilmenee, että mielipiteet vaihtelevat siitä, onko taukotilojen järjestäminen kaupunkien vastuulla.

– Olemme hyvin pettyneitä, että jotkut kilpailutusta toteuttavat kunnat ja kaupungit viittaavat asiaan kintaalla. Esimerkiksi Kouvola ja Lahti pesivät kätensä ja totesivat, että tämä ei ole heidän asiansa.

Blomin mukaan Oulussa asiaan suhtauduttiin toisin. Kaupunki vastasi kirjeeseen, että asialle olisi tehtävä jotain.

Kilpailutus pitää aikataulut tiukkoina

Blomin mukaan bussiliikenteen kilpailutus on johtanut siihen, että aikataulut kiristetään todella tiukoiksi kustannustehokkuuden verukkeella.

Taukoajat ovat minuuttipeliä, eivätkä ne jousta, vaikka kuljettaja pääsisi tauolleen myöhässä esimerkiksi muun liikenteen takia.

Työehtosopimuksessa on pykälä vessataukoja varten, mutta taukotilojen järjestäminen on osin harmaalla alueella.

– AKT:n näkökulmasta lainsäädännöllinen vastuu wc- ja taukotilojen järjestämiseen on työnantajilla. Toivomme myös, että kaupungit ja kunnat tarjoaisivat tässä apua, Blom sanoo.

AKT: Pääkaupunkiseutu on edelläkävijä

Maaliskuussa hyväksytyssä linja-autoalan työehtosopimuksessa päätettiin, että asian tutkimiseksi perustetaan sosiaalitilatyöryhmä. Se selvittää, miten taukomahdollisuudet todellisuudessa toteutuvat.

Työryhmän tuloksia nähdään viimeistään sopimuskauden lopussa tammikuussa 2025.

Blom kertoo ymmärtävänsä, että taukotilojen järjestäminen liikkuvaan työhön voi olla haaste. Samalla hän muistuttaa, kuinka taukojen puute on paitsi epäinhimillistä, myös liikenneturvallisuusriski.

Alalla vallitsee kuljettajapula. Työolosuhteiden parantaminen lisäisi Blomin mukaan alan veto- ja pitovoimaa.

– Vessaongelmat vähentävät alan houkuttelevuutta, ja sen palauttaminen on pitkäaikainen projekti.

Blomin mielestä parhaiten bussikuskien taukotiloja on järjestetty pääkaupunkiseudulla. Helsinki ja sen kehyskaupungit ovat edelläkävijöitä ongelman taklaamisessa, vaikka niissäkin on vielä parannettavaa, Blom sanoo.

Katso ruuhkabussin kuljettajan pitkä ja sokkeloinen matka päätepysäkiltä taukotilaan rautatieaseman uumeniin ja takaisin ratin taakse. Pelkkä matka vessaan kestää useita minuutteja. Video: Kristiina Lehto / Yle

Voit keskustella aiheesta 18.5.2023 kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle