Hyppää sisältöön

New Yorkin yliopiston kunniatohtoriksi vihitty Sanna Marin puhui legendaarisella stadionilla: ”Halusin muuttaa maailmaa”

Marinin ohella kunniatohtoreiksi vihittiin kemian nobelisti Carolyn Bertozzi, tanssija Misty Copeland ja Marylandin yliopiston entinen presidentti Freeman A. Hrabowski.

Risto Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

New Yorkin yliopisto piti keskiviikkoiltana valmistujaisjuhlan Bronxin kaupunginosassa sijaitsevalla perinteikkäällä Yankee-stadionilla. Juhlassa vihittiin myös kunniatohtoreita. Myös Sanna Marin vihittiin kunniatohtoriksi.

Toimitusministeristön pääministeri Sanna Marin (sd.) piti tilaisuudessa puheen kaikkien tilaisuudessa vihittävien puolesta.

Sanna Marin esiteltiin ennen kunniatohtoriksi vihkimistä nuorimpana pääministerinä maailmassa, kun hän aloitti vuonna 2019. Hänen kerrottiin johtaneen viiden naisen hallituskoalitiota. Esittelypuheessa muistettiin myös muun muassa hänen vaatimaton lähtökohtansa ja se, että hän on vienyt Suomen Natoon sekä tukenut Ukrainaa Venäjän hyökättyä.

– On hyvä päivä puhua muutoksesta, Marin aloitti puheensa.

Hän kertoi, että politiikka alkoi kiinnostaa parikymppisenä, mutta ei poliittinen ”päätöksentekojärjestelmä” eikä poliitikkona oleminen. Vaan aihepiirit, jotka olivat hänelle tärkeitä, ja joihin hän itse halusi muutosta.

Marin kertoi, että häneltä on usein kysytty muutokseen liittyvä kysymys, miten teitte sen.

– Halusin muuttaa maailmaa. Se on minunkin vastuuni, ymmärsin. Pelkkä haluaminen ei riitä, pitää myös ryhtyä toimeen, ilman pelkoa.

Marin puhui myös muun muassa ihmisoikeuksista, tasa-arvosta ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta.

– Naistenkin pitää pystyä luomaan uraa kuten miesten, Marin sanoi, ja sai valtavat aplodit.

Marin muistutti ilmastonmuutoksesta ja kärsivästä luonnon biodiversiteetistä eli monimuotoisuudesta, joiden pelastamiseksi on kannettava vastuuta.

Marin nosti esiin myös Ukrainassa käytävän sodan. Venäjä on rikkonut toisen maailmansodan jälkeen luotuja yhteisiä sääntöjä raa'asti hyökkäämällä Ukrainaan, Marin muistutti.

Marin rohkaisi vastavalmistuneita

– On haluttava asioita, nyt on teidän vuoronne vaikuttaa, ja kolmanneksi, älkää pelätkö, pystytte siihen, Marin rohkaisi puheensa päätteeksi vastavalmistuneita opiskelijoita stadionilla.

Voit lukea puheen täältä englanniksi.

Marinin ohella kunniatohtoreiksi vihittiin kemian nobelisti Carolyn Bertozzi, tanssija Misty Copeland ja Marylandin yliopiston entinen presidentti Freeman A. Hrabowski.

Samassa tilaisuudessa yliopiston kunniamitalin sai kirjailija Salman Rushdielle. 75-vuotiaan Rushdien tunnetuin teos on vuonna 1988 ilmestynyt Saatanalliset säkeet -romaani, joka suututti laajasti muslimeita.

Esimerkiksi Iranin silloinen uskonnollinen johtaja ajatollah Ruhollah Khomeini langetti Rushdielle kuolemantuomion.

Rushdieta puukotettiin viime elokuussa puhetilaisuuden yhteydessä Yhdysvalloissa.

Tilaisuus alkoi kello 18 Suomen aikaa. Yle seuraa Marinin puheen tässä artikkelissa. Koko tilaisuutta voi seurata yliopiston Youtube-tililtä täältä.

17.5.2023 kello 19:32 Päivitetty artikkelia Marinin puheesta poimituilla asioilla

Suosittelemme