Hyppää sisältöön

Keminmaan koulukeskukseen tehdään uudisrakennus käsityöaineiden tarpeisiin – koulukeskuksen sisäilmatutkimukset jatkuvat

Rakennetutkimusten mukaan koulukeskus ei ole niin huonossa kunnossa, että se olisi kokonaisuudessaan purkukuntoinen.

Keminmaan keskuskoulun tyhjä piha alku syksyllä. Taivaalla mustia pilviä.
Keminmaan tekniset palvelut ovat kevään aikana selvittäneet, missä kunnossa koulukeskuksen rakennukset ovat, mitä korjauksia ne vaativat ja olisiko järkevämpää rakentaa kokonaan uutta. Kuva: Laura Valta / Yle
Taina Nuutinen-Kallio

Keminmaan tekninen lautakunta esittää kunnanhallitukselle ja -valtuustolle, että kunnan koulukeskukseen rakennetaan uusi rakennus käsityöaineiden tarpeisiin ja olemassa olevan koulurakennuksen muita osia peruskorjataan.

Tällä hetkellä Keminmaan alakoulun tekniset tilat sijaitsevat Kirkonmäen esikoululla. Yläkoulun käytössä oleva käsityörakennus on kuntotutkimuksen perusteella kaikkein huonokuntoisin.

Käsityörakennus on myös kovassa käytössä, sillä siellä järjestetään paljon erilaisia kursseja.

Uuden käsityörakennuksen myötä teknisen työn työturvallisuus paranisi, eikä alakoululaisten tarvitsisi kulkea Kirkonmäen esikoululle keskellä koulupäivää.

– Uudisrakennus sijoitetaan tontille siten, että myöhemmin tontille voi tarvittaessa tehdä lisää uudisrakennuksia, kertoo Keminmaan teknisen lautakunnan puheenjohtaja Ilpo Varonen.

Koko koulun uusiminen maksaisi 30 miljoonaa euroa

Keminmaan tekniset palvelut ovat kevään aikana selvittäneet, missä kunnossa koulukeskuksen rakennukset ovat, mitä korjauksia ne vaativat ja olisiko järkevämpää rakentaa kokonaan uutta.

Kevään aikana koulukeskukseen on teetetty toistasataa rakennetutkimusta, joita on teetetty myös neljä vuotta sitten.

Yli kahden sadan laboratorioanalyysin perusteella rakenteissa ei vaikuttaisi olevan niin suurta rakenteellista vikaa, että rakennus olisi täysin purkukuntoinen.

Ilpo Varosen mukaan jotkut koulua käyvät ovat kertoneet saavansa hengitysoireita.

– Rakennukseen tehdään vielä sisäilmatutkimuksia. Haluamme tehdä tarkat tutkimukset, että saadaan huhuilta siivet pois. Purkupäätökset pitää perustua faktoihin. Sisäilmaongelmia ei saa vähätellä, mutta ei myöskään liioitella.

Keminmaan kunnanvaltuusto on lisännyt tämän vuoden talousarviokokouksessa koulukeskuksen investointiin suunnittelurahaa 250 000 euroa. Kunnanvaltuuston pitäisi tehdä päätös, mihin suunnitteluraha kohdistetaan. Pelkästään virkamiestyönä rakennuksen kunnon perusteella ei voi tehdä esitystä investoinnin kohdentamisesta.

Jos koko koulukeskus rakennettaisiin uusiksi, olisi sen hintalappu arviolta 30 miljoonaa euroa.

Suosittelemme sinulle