Hyppää sisältöön

Tässä on Superpesiksen nopein – entinen huippuyleisurheilija selittää, kuinka Saaga-Angelia Raudasojalla on etenemisessään ”verenhimoa”

Kauden avaus on kuin päästäisi kahlitun häkistään. Manse PP:n Saaga-Angelia Raudasojasta näkee, että Kaupin kentälle juoksee erittäin valmistautunut ja keskittynyt huippu-urheilija.

Saaga-Angelia Raudasoja punttisalilla.
Rauta liikkuu vauhdilla, kun Saaga-Angelia Raudasoja harjoittelee. Kuva: Jarkko Vuolle / Yle
Sari Sirkkiä

Yle näyttää kanavillaan torstaina 18.5. naisten Superpesiksen huippuottelun Manse PP–Kirittäret. Lähetys TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle-sovelluksessa alkaa kello 18.00.

Edelliskausi päättyi laimeisiin löylyihin, kun runkosarjavoittaja Manse PP jäi finaalisarjassa Kirittärien jälkeen hopealle. Etenijäkuningattaren titteli toki ojennettiin kehujen ja mainesanojen kera Saaga-Angelia Raudasojalle, mutta joukkuelajissa vain mestaruudet merkitsevät.

Raudasojan kilpailuvietti on raju ja se on ohjannut häntä lapsuudesta saakka.

– Olen pienestä tytöstä saakka ollut sairaalloisen kilpailuhenkinen, olen rakastanut kilpailla ihan kaikessa. Muistan eskarista asti, että minulla oli päivittäin pieniä kilpailuja kaikissa jutuissa. E- tai D-tyttönä olin jo ihan varma, että haluan pelata Superpesistä, Raudasoja kertoo.

Urheilun viehätys on Raudasojan mukaan mahdollisuudessa etsiä itsestään maksimaalisia tasoja. Kunnianhimoinen treenaaminen on myös johtanut huippusuorituksiin, Raudasoja on esimerkiksi mitatusti naisten Superpesiksen nopein. Heinäkuussa 2022 pesäpallossa käytetyn 30 metrin matkan ajanotto pysähtyi lukemiin 3,93.

– Minulle on ollut aina tosi iso juttu se, että kuinka nopea voin olla. Olen ajatellut, että olisi hienoa olla nopeampi kuin joku toinen pelaaja, mutta myös se, että vähänkö olisi hienoa olla nopeampi kuin kukaan muu, Raudasoja tunnustaa.

Tiia Hautala seuraa Saaga-Angelia Raudasojan harjoittelua.
Saaga-Angelia Raudasoja on naisten Superpesiksen nopein. Kuva: Jarkko Vuolle / Yle

Raudasoja haki jo junnuvuosina lisätietoja ja vinkkejä kehittymisen vauhdittamiseksi. Nykynopeus on paitsi luontaisten ominaisuuksien myös päämäärätietoisen harjoittelun yhteistulemaa.

– Ihan siitä saakka, kun pelasin Oulaisten Huimassa, olen etsinyt neuvoja ja laittanut valmentajille viestiä, että voisiko joku opettaa ja valmentaa minua.

Harjoittelu on ympärivuotista

Raudasojan siirtyessä Tampereelle kaksi vuotta sitten yksi muuttopäätöstä vahvistanut tekijä oli Manse PP:n fysiikkavalmennus. Moniottelijana omalla urallaan tunnettu Tiia Hautala sai ensimmäisen yhteydenoton Raudasojalta jo ennen siirtosopimusta.

Hautala tuo etenijän valmentautumisarkeen toisen mielipiteen, henkilökohtainen fysiikkavalmentaja Manu Vartia on vastannut Raudasojan valmennuksesta Sotkamon urheilulukiosta saakka.

– Olen saanut Tiialta erityisesti teknistä osaamista. Minä laitoin jo ennen ensimmäistä leiritystä Tiialle viestiä, että katsotko minun juoksuani, että lähdetään kehittämään tätä. Tiesin hänen taustansa ja se oli myös osasyy, miksi tuntui hienolta tulla Tampereelle. Raudasoja kertoo.

Saaga-Angelia Raudasoja syöksyy kotipesään.
Saaga-Angelia Raudasoja voitti viime kaudella runkosarjan etenijätilaston 63 tuodulla juoksulla. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Kaksikymppinen Saaga-Angelia Raudasoja on Vartialle ja Hautalalle ihanteellinen valmennettava. Urheilija janoaa koko ajan tietoa ja kaikki, mitä fysiikkakoutsi sanoo tai pyytää, tulee taatusti kuulluksi. Whatsapp laulaa, kun ajatuksia vaihdetaan lähes päivittäin treenien välissäkin. Kausien välissä ei juuri huilata, eikä Raudasoja halunnut kummoista huilia tähänkään kauteen lähdettäessä.

Vimma päästä treenaamaan on valtava.

– Pidän yleensä kauden jälkeen vain pari viikkoa henkistä huilia, jolloin jumppailen vähän. Mutta tykkään harjoittelusta niin paljon, että minulle se on ympärivuotista, Raudasoja kertoo.

Kaikille Superin pelaajille täyspäiväinen urheilijuus ei ole mahdollista, mutta Raudasojan saavutukset ja potentiaali ovat onneksi olleet sitä luokkaa, että Manse PP:n sopimuspelaajana hän pystyy keskittymään urheiluun täysipäiväisesti.

Arki on suoranaista nautintoa, kun sen on saanut järjestymään urheilun ehdoille.

Tiia Hautala ja Saaga-Angelia Raudasoja punttisalilla.
Entinen 7-ottelija Tiia Hautala (vas.) työskentelee Manse PP:ssä fysiikkavalmentajana. Saaga-Angelia Raudasoja on nauttinut yhteistyöstä. Kuva: Jarkko Vuolle / Yle

Nopeus yksin ei riitä

Pesäpallossa juoksemisen taidosta pystytään johtamaan edelleen lajin muita vaatimuksia, mutta ilman juoksutaitoa huipulle on vaikea päästä.

– Juoksutaito on oleellista. Nopea voimantuotto, kehon suhteellinen voima ratkaisee paljon lajissa, jossa välineet eivät ole raskaita. Omaa kehoa pitää pystyä liikuttamaan tehokkaasti, fysiikkavalmentaja Hautala kuvaa huippupesäpallon perusvaadetta.

Etenijän tilastoja lukiessa tulee väistämättä mieleen, kuinka hyvin Raudasoja pärjäisi esimerkiksi yleisurheilun pikamatkoilla lajin erikoisosaajien rinnalla. Sileää satasta kaksikko ei ole vielä testannut, mutta jotain vertailukohtaa kotimaan sprinttereihin voi saada kevennyshypyn tuloksista.

Kevennyshyppy on nopea kyykkyhyppy, jossa Suomen ykkösnaiset ponnistavat Hautalan mukaan parhaimmillaan kuutisenkymmentä senttiä.

– Saaga-Angelia on hypännyt kevennyshypyssä 52 senttiä eli tulos on ihan vertailukelpoinen. Lisäksi olemme mitanneet tehoja, kuinka nopeasti rauta liikkuu ja siinä hän on kyllä ilmiömäinen, Tiia Hautala kertoo.

Tiia Hautala seuraa Saaga-Angelia Raudasojan harjoittelua.
Nopeusominaisuudet ovat kunnossa Manse PP:n tähtipelaajalla. Kuva: Jarkko Vuolle / Yle

Edellytykset pikamatkoille olisivat olleet olemassa, mutta pesäpallon pikamatka 30 metriä on kuitenkin eri asia kuin esimerkiksi satasen sileä.

Pesäpalloilussa menestymisen kannalta nopeuden lisäksi on tärkeää myös se, että pelaaja osaa edetä. Eteneminen on taitolaji, jossa vaaditaan myös asennetta.

– Ei riitä, että kärkeen laitetaan nopea henkilö. Saaga-Angelialla esimerkiksi on sellainen verenhimo juoksussaan. Monta kertaa olen seurannut, kuinka hän on voittanut pesäkilpailuja sillä, että hän on nimenomaan etenijä, ei pelkästään nopea juoksija, Hautala jatkaa.

Punttisalilla raudat kolisevat, kun kaksikko Hautala-Raudasoja siirtyy seuraavaan harjoitteeseen. Manse PP:n valmennusjohdolla on Raudasojassa käsissään timantti, jota uskaltaa hioa edelleen kirkkaammaksi. Hautalan opeilla vauhtia on saatu viilattua piirun verran paremmaksi jo parissa kaudessa.

– Ajasta on nipistettävää etenkin tekniikan puolelta. Odotan yhteistyön jatkoa Tiian kanssa innolla, mihin voimme yhdessä päästä. Minulla on suhteellisen vähän ikää vielä eli pitäisi saada tuloksia parannettua. Ja saadaankin, Raudasoja uhkuu.

Yle näyttää kanavillaan torstaina 18.5. kello 18 naisten Superpesiksen huippuottelun Manse PP–Kirittäret. Manselle ottelu on sarjakauden ensimmäinen, Kirittäret voitti sunnuntaina kauden avauksessaan Kempeleen Kirin.

Suosittelemme