Hyppää sisältöön

Leijonien NHL-tähdillä tuskaista – Jukka Jalonen: ”Ei panna painetta heille”

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen kovimmat NHL-tähdet ovat vielä ilman tehtyä maalia. Teemu Hartikainen tiedostaa, että Pohjois-Amerikassa pelanneilla kestää sopeutua uuteen pelitapaan.

Mikko Rantanen ja Jukka Jalonen Leijonien treeneissä 11.5.2023.
Jukka Jalonen luottaa, että NHL-tähdet saavat maalisarakkeensa auki. Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Simo Arkko

Suomen suurimmat NHL-tähdet Mikko Rantanen, Kaapo Kakko ja Kasperi Kapanen ovat kukin vielä ilman tehtyä maalia, kun jääkiekon MM-kisojen alkusarjaa on pelattu neljä ottelua.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kuitenkin toteaa, että esimerkiksi Rantasella ja hänen ykkösketjullaan on ollut parikymmentä paikkaa parin viimeisen pelin aikana tasakentällisin.

– (Mikolla ja Kaapolla) ei ole vielä verkko heilunut, mutta uskomme ja olemme kärsivällisiä. Kun tontteja on, niin varmaan tulee. Emme me sitä epäile, Jalonen sanoo Yle Urheilulle.

– Kun maalin saa, niin varmaan rentoutuu ja vapautuu se tunnelma poikien korvien välissä.

Jalonen kuitenkin muistutti heti perään, ettei jääkiekkoa kannata lähestyä pelaajakohtaisesti, vaan keskittyä joukkueeseen ja kokonaisuuteen.

– Emme aina mieti, mitä joku pelaaja pelkästään, vaan miten pärjäämme joukkueena. Meille ei ole hirveästi väliä, kuka ne maalit tekee. Totta kai se helpottaa pelaajia, mutta ei panna painetta heille.

Kaapo Kakko laukomassa.
Kaapo Kakko on pyörinyt vikkelästi kulmissa. Viimeistelyssä hän ei ole vielä onnistunut. Kuva: Tomi Hänninen

”Napsu rentoutta”

Turnauksen toisen maalinsa Ranskaa vastaan tehnyt Teemu Hartikainen toteaa, että ykkösketju on opetellut neljän pelin ajan toistensa tapoja.

– Jos olisimme olleet tehokkaampia, niin meillä olisi aika isot pistemäärät, mutta emme ole olleet. Se on napsu rentoutta lisää, niin tästä tulee hyvä, Hartikainen sanoo.

– Onhan Pohjois-Amerikassa pelanneilla opettelemista tähän pelityyliin, mitä täällä pelataan. Ei se hetkessä tule. Pelissä on ollut kuitenkin paljon hyvää ja olemme luoneet tilanteita.

Oletko havainnut tuskaa ykkösketjun pelaamisessa?

– Ei tässä mitään tuskaa ole. Nyt vaan pelaamme ja nautimme jääkiekosta. Otamme ensi viikolla jatkosarjapaikan, niin pääsemme pelaamaan ne kovat pelit sitten.

Teemu Hartikainen katse kiekossa.
Teemu Hartikaisen mukaan ykkösketjun pelaaminen ei ole tuskaista. Kuva: Tomi Hänninen

Ketjumuutoksia?

Leijonat on pelannut alkusarjan ottelunsa käytännössä samoilla ketjuilla, mutta kahden viimeisimmän ottelun aikana keskustelu ketjuvaihdoksista on kiihtynyt.

Jalonen linjasi Ranska-voiton jälkeen Yle Urheilulle, ettei Leijonissa ajatella, että joku alkaisi pelaamaan paremmin toisen pelaajan vierellä. Hän korosti, että jokaisen täytyy hoitaa itse oma roolinsa.

Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen totesi, että Jalonen joutuu kuitenkin miettimään tosissaan ketjukoostumuksia. Asiantuntija on pistänyt merkille tiettyjen pelaajien kehonkielen.

– Siellä oli sellaisia elementtejä, että kupoli rupeaa menemään nurin, Lehkonen sanoi ja viittasi esimerkiksi ykkösketjuun.

– Vaikka ykkösketju teki maalin, niin näkyy selvästi, että he haluaisivat pelata jouhevampaa peliä. Tuntuu, että vähän tuijottavat ja hakevat, missä kukin menee.

Alkusarjan jäljellä olevat Suomen ottelut:

Pe 19.5. Suomi–Unkari klo 16.20
La 20.5. Suomi–Itävalta klo 16.20
Ti 23.5. Suomi–Tanska klo 20.20

Suosittelemme sinulle