Hyppää sisältöön

Jatkossa lottoporukan jokaisen jäsenen oltava etukäteen rekisteröitynyt Veikkaukseen – muuten voitosta tulee verotettavaa tuloa

Verohallinnon mukaan arpajaislain mukainen tunnistautuminen tarkoittaa sitä, että myös jokaisen porukkapelistä osuuden ostavan henkilön tulee tunnistautua.

Veikkauksen pelilomakkeita punaisessa telineessä.
Pelkkä pelaajien kesken tehty porukkasopimus ei enää jatkossa riitä siihen, että pelinjärjestäjän maksama arpajaisvero tekisi voitoista saajilleen verottomia. Kuva: Silja Viitala / Yle
Jarmo Koponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtion sataprosenttisesti omistaman rahapeliyhtiön Veikkauksen voitot ovat perinteisesti olleet saajilleen verottomia, sillä pelinjärjestäjä on huolehtinut arpajaisveron maksamisesta.

Nyt tämän jopa mainonnassa käytetyn ”puhtaana käteen” -periaatteen ehdot ovat muuttuneet niin sanotun porukkapelaamisen osalta aiempaa tiukemmiksi.

Verohallinnon kuluvan viikon alussa julkaiseman kannanoton mukaan Suomessa toimeenpantavasta porukkapelistä saatu voitto on vain pelistä osuuden ostaneille tunnistautuneille pelaajille verovapaa arpajaisvoitto.

Paperisen porukkasopimuksen loppu?

Pelkkä kirjallinen porukkasopimus ei siis enää riitä. Verottaja nimittäin tulkitsee, että jos voiton lunastanut henkilö jakaa saamansa arpajaisvoiton toisten henkilöiden kanssa ennen arvontaa tehdyn sopimuksen perusteella, katsotaan näiden henkilöiden saama tulo muuksi veronalaiseksi ansiotuloksi.

Kuluvan viikon alussa voimaan tulleen uuden tulkinnan taustalla on arpajaislain muutos.

– Pelaajien tulee ensiksi olla Veikkauksen asiakkaita, eli rekisteröityä Veikkauksen asiakkaaksi ja sitten kaikkien pelaajien tulee aina ostaa oma osuutensa porukkapeleihin joko myyntipaikasta tai sitten meidän sähköisistä kanavista, sanoo Veikkauksen arvontapelien johtaja Ville Venojärvi.

Toisin sanoen, sellainen porukkapelaaminen, jossa porukan vetäjä kerää pelaajilta rahat ja sitten ostaa pelitositteen ei enää ole mahdollista?

– No, ei siinä mielessä, että tämän verottajan kannanoton mukaan sitä [voittoa] katsotaan sitten muiden kuin sen pelin tekijän osalta veronalaiseksi tuloksi, Venojärvi toteaa.

Edelleen, jos arpajaisvoiton saaja antaa voiton tai osan voitosta muulle henkilölle, kyseessä on perintö- ja lahjaverolain mukainen lahja.

Käytännössä päätös on myös ajamassa alaikäiset pois lottoporukoista – ainakin verovapauden osalta.

Ajaako alaikäisten rahapelaamista ulkomaille?

Koska alaikäinen ei voi rekisteröityä Veikkauksen rahapelaajaksi, ei hän myöskään voi saada porukkapelistä verovapaata arpajaisvoittoa.

Voiton tai osan siitä siirtäminen alaikäiselle katsotaan siis aina perintö- ja lahjaverolain mukaiseksi lahjaksi.

Verottaja kuitenkin tunnustaa, ettei sen koura ei välttämättä ulotu ulkomaille.

Mikäli alaikäinen on kyseisen valtion lainsäädännön mahdollistamalla tavalla itsenäisesti osallistunut ETA-alueella toimeenpantaviin arpajaisiin ja arpajaisvoitto maksetaan hänelle, on mahdollinen arpajaisvoitto myös alaikäiselle verovapaa arpajaisvoitto.

Verohallinnon mukaan uutta ohjetta sovelletaan kesäkuun 2023 alusta, ja se koskee 15.5.2023 ja sen jälkeen pelattuja pelejä.

18.5.2023 16.40 juttuun lisätty Veikkauksen arvontapelien johtajan Ville Venojärven kommentti.

Suosittelemme sinulle