Hyppää sisältöön

Hinausautokuljettajan karmea löytö: 80 koiraa sullottu pakettiautoon – ”virtsa valui auton lattian läpi”

Ruotsin maatalousvirasto määräsi pari viikkoa sitten lopetettavaksi 80 koiraa, jotka oli salakuljetettu Suomesta Pohjois-Ruotsiin Haaparannalle. Ruotsin poliisin mukaan sillä ei ole menossa tapausta koskevaa rikostutkintaa.

Yle sai Meänraatiolta kuvan Ford Transitista, jossa koirat oli kuljetettu. Hinausautoyrittäjä Helge Johansson kuvailee videolla, miltä tuntui hakea kuljetus tien poskesta.
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Toukokuisena kevätpäivänä keminmaalainen hinausautoyrittäjä Helge Johansson meni pelastamaan Suomesta tullutta kuljettajaa, jonka auto oli hyytynyt Haaparannan lähistölle Pohjois-Ruotsiin lähelle Suomen rajaa. Perillä häntä odotti puistattava ja hämmentävä näky.

Pieneen pakettiautoon oli sullottu kymmeniä koiria, ja auton perässä olevaan pienehköön kuljetuskärryyn oli ahdettu kolme hevosta.

– Tilanne oli häkellyttävä. Autosta tuleva haju oli niin kuvottava, että alkoi etoa. Koiran virtsa valui auton lattian läpi tielle, Johansson muistelee tilannetta.

Johanssonin mukaan pakettiauton kuljettaja olisi halunnut päästä takaisin Suomen puolelle. Johansson päätti kuitenkin pysähtyä tulliin tarkistuttamaan auton koirineen. Ruotsin tulliin ei sinä päivänä päässyt, joten auto tarkastettiin Tornion tullissa.

– Ensin kuski kertoi, että autossa on 12 koiraa, mutta huomasin, että jotain hämärää oli meneillään. Ajattelin, että tässä ei kaikki asiat ole ihan kunnossa, ja ajoin tulliin tarkastukseen.

”Eläinlääkäri totesi, että nyt kuljetus keskeytetään”

Johanssonin mukaan tulli tarkasti auton sisällön ja soitti paikalle myös eläinlääkärin ja poliisin. Tarkastuksen yhteydessä paljastui, että pakettiautossa oli jopa 80 koiraa.

– Tullissa eläinlääkäri totesi, että nyt kuljetus keskeytetään. Lastia ei kuitenkaan saanut purkaa tulliin, vaan ne pyydettiin viemään Pajalaan 2–3 tunnin ajomatkan päähän. Pakettiautoa ajaneella naisella oli tuttuja siellä, sanoo Johansson.

Matkalla Pajalaan Johansson keskusteli pakettiauton kuljettajan kanssa ja hämmentyi kuulemastaan.

– Hän tuli hinausauton kyytiin pari koiranpentua sylissään ja kertoi, että Saksassa pennuista saattaa saada jopa 2 000-3 000 euroa kappaleelta. Ehkä hän alkoi selittämään sitä koirien määrää ja lopullista matkansa tarkoitusta, arvelee Johansson.

Vietyään pakettiauton lasteineen Pajalaan Johanssonin työtehtävä oli ohitse. Hänen mukaansa Ruotsin viranomaiset jatkoivat asian tutkintaa.

Tullin ja rajavartiolaitoksen autoja Tornion tullin pihalla
Kuljettaja ja pakettiauto koirineen vietiin ensin tullin tarkistukseen Tornion ja Haaparannan rajalle. Arkistokuva. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Ruotsin maatalousvirasto päätti lopettaa koirat

Ruotsin maatalousvirasto teki pikimmiten haltuunoton jälkeen päätöksen koirien lopettamisesta. Maatalousviraston yksikönpäällikkö Simon Löfgrenin mukaan lopettamispäätös tehtiin suuren tartuntatautiriskin vuoksi.

Tiedot eläinten alkuperästä, historiasta tai rokotuksista olivat puutteelliset, tai niitä ei ollut ollenkaan.

– Joillakin koirilla oli asiakirjat, toisilla ei. Tietojen todenperäisyyttä ei voitu varmistaa, eikä eristämisen tai karanteenin järjestäminen näin isolle joukolle koiria olisi ollut mahdollista. Meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin määrätä eläimet heti lopetettavaksi, Simon Löfgren sanoo.

Kolme hevosta ovat olleet eristettyinä, ja niistä on otettu tautinäytteitä. Eläinten kohtalosta päätetään Löfgrenin mukaan sitten, kun tulokset saadaan.

Maatalousvirasto ei ole tehnyt rikosilmoitusta tapahtuneesta. Löfgrenin mukaan virasto valmistelee nyt kantaansa asiaan ja harkitsee, ryhtyykö se oikeudellisiin toimiin eläimiä salakuljettanutta naista vastaan.

Myöskään Norrbottenin lääninhallitus ei ainakaan toistaiseksi ole tehnyt asiasta rikosilmoitusta.

– Lääninhallitus kokoaa yhteen tapaukseen liittyvät faktat ja päättää sitten, onko koiria maahan tuonutta naista syytä epäillä eläinsuojelulain rikkomisesta tai jopa eläinrääkkäyksestä, kertoo eläinsuojeluyksikön johtaja Anna Modig.

Ruotsin poliisin mukaan sille ei ole tehty asiasta rikosilmoitusta eikä poliisi ole myöskään omaehtoisesti aloittanut tapauksen tutkintaa.

– Lääninhallitus on tapahtumahetkellä pyytänyt poliisilta virka-apua, mutta rikostutkintaa tästä ei ole vireillä, kertoo esitutkintajohtaja Kimmo Ritjärvi Itä-Norrbottenin poliisialueelta.

Pajalassa koirat vastaanottanut pariskunta: Koirat olivat likaisia

Sveriges Radioon kuuluva Meänraatio on haastatellut pariskuntaa, joka myös ilmoitti Ruotsin poliisille koirista ja hevosista.

Ruotsin puolen Tornionlaaksossa asuva pariskunta, Mike ja Yvonne, kertoo haastattelussa saaneensa puhelun naiselta, jolta he olivat aiemmin ostaneet hevosia.

He kertovat naisen pyytäneen nyt apua, koska hänen autonsa oli hajonnut Haaparannalla ja hän tarvitsi paikan, jonne sen voisi hinata. Pariskunnan mukaan nainen kertoi heille, että hänellä oli mukanaan ”kuusi koiraa ja kolme hevosta”.

Myös pariskunta kertoo haastattelussa järkyttyneensä nähdessään, miten paljon koiria todella oli. Pariskunnan mukaan koirat olivat likaisia ja kunnoltaan vaihtelevia. Koiria oli useampaa rotua. Hevosia oli puolestaan kolme kuljetusvaunussa, joka oli tarkoitettu kahdelle hevoselle.

Yle sai Meänraatiolta nähtäväkseen kuvan Ford Transitista, jossa koirat oli kuljetettu. Auto on Saksan rekisterikilvissä. Meänraation toimittajan Annika Lanton tietojen mukaan sitä kuljettanut nainen on noin 60-vuotias. Ruotsin viranomaisilla ei ole varmuutta naisen kansalaisuudesta.

Lanton tietojen mukaan nainen kyydittiin takaisin Suomen puolelle heti maanantaina, ja hän on mahdollisesti päässyt jatkamaan matkaansa.

Lantto kertoo Norrbottenin lääninhallituksen vahvistaneen hänelle, että ilmoituksen tehnyttä pariskuntaa ei epäillä mistään rikoksesta tapauksessa.

Suomen eläinsuojeluliitto: ”Tapaus on ikävä, mutta ei yllättävä”

Suomen eläinsuojeluliiton toiminnanjohtaja Kati Whiten mukaan laiton eläinkauppa on yleistä Euroopassa.

– Kyseinen tapaus on ikävä, mutta ei hirveän yllättävä. Laiton eläinkauppa on yleistä Euroopassa. Koiria salakuljetetaan Suomeen esimerkiksi sataman kautta Itä-Euroopasta.

Whiten mukaan taustalla on järjestäytynyttä rikollisuutta ja laittomasta eläinkaupasta saatavat hyödyt ovat vielä suuret riskeihin verrattuna.

Suomen poliisi ja tulli vaikenevat

Lapin poliisilaitoksen rikosylikomisario Pälvi Suokas kertoo, että he ovat kyllä tietoisia tapauksesta, mutta eivät tutki sitä eivätkä näin ollen myöskään kommentoi asiaa millään tavalla. Tullin rikostutkinnan päällikkö Hannu Sinkkonen kieltäytyy niin ikään kommentoimasta kyseistä tapausta, jonka mahdollinen esitutkinta on Ruotsin viranomaisilla.

Sinkkosen mukaan vastaavia tapauksia tapahtuu harvakseltaan silloin tällöin.

– Yleensä ihmiset kuljettavat rajan yli omia eläimiään ja paperit ovat kunnossa, Sinkkonen kertoo.

Tulli valvoo rajoilla kaikkea luvanvaraista vientiä ja tuontia. Kuljetuksen kohteena ovat yleensä nuuska ja huumeet, eivät eläimet.

Koska sekä Ruotsi että Suomi ovat EU-maita, maiden välillä on vapaa liikkuvuus. Tullin valvonta rajalla perustuu sen saamiin tietoihin ja havaintoihin, eikä esimerkiksi satunnaisvalvontaa tehdä lainkaan. Kun luvat vaativaa lastia havaitaan, luvat tarkastetaan. Eläinten kohdalla se tarkoittaa esimerkiksi rokotustodistusten ja sirutuksen tarkistamista.

Korjaus 31.5. kello 9.39: Kuvan auto on Ford Transit, ei Volkswagen Transit, niin kuin jutussa aluksi virheellisesti luki.

Korjattu 30.6. 12.25 jutun neljättä kappaletta. Auto tarkastettiin Suomen tullissa, ei Ruotsin.

Suosittelemme sinulle