Hyppää sisältöön

Näistä lähtökohdista NHL:n huimaan suomalaisfinaaliin – Ville Nieminenkin lähes sanaton ”kahden professorin” kohtaamisen alla

Kaikkien aikojen suomalaistaistelu NHL:n pudotuspeleissä alkaa. Tässä suomalaispelaajien kautta lähtökohdat Floridan ja Carolinan kohtaamiseen itäisen konferenssin finaaleissa.

Aleksander Barkov ja Sebastian Aho
Aleksander Barkov (vas.) ja Sebastian Aho iskevät vastakkain joukkueidensa ykkössenttereinä itäisen konferenssin finaalisarjassa. Kuva: AOP
Tommi Seppälä

Yle näyttää viikonloppuna kaksi ottelua NHL:n konferenssifinaaleista. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä klo 03.00 näytetään Carolinan ja Floridan ottelusarjan toinen kamppailu.

Sunnuntai-iltana klo 22.00 on vuorossa Vegasin ja Dallasin toinen mittelö. Molemmat ottelut suorina lähetyksinä TV2:ssa ja Yle Areenassa.

NHL:ssä Carolina Hurricanesin ja Florida Panthersin välinen itäisen konferenssin finaalisarja alkaa Carolinan kotiareenassa Raleigh'ssa Suomen aikaa perjantain vastaisena yönä.

Paikkaa Stanley Cupin finaaleissa tavoittelee kyseisessä ottelusarjassa peräti kahdeksan suomalaista. Kävimme lähtökohdat läpi suomalaispelaajien kautta.

Sebastian Aho, Carolina (pudotuspeleissä 11 ottelua, 5+5=10, +5)

Sebastian Aho on pyörittänyt pudotuspeleissä vahvaa peruspelaamisen klinikkaa. Pistesaldo ei riitä keulille, mutta viidellä viittä vastaan Canesin ykköshyökkääjä on voittanut pelinsä 9–3 ja vaaralliset maalipaikatkin 56-prosenttisesti. Nyt vastaan tulee kuitenkin kokonaan uuden tason haaste.

Joutuu pelaamaan paljon Aleksander Barkovia vastaan ainakin vierasotteluissa, mikä nostaa riman ennätyskorkeuteen tämän kevään osalta.

Carolinalta on löytynyt ratkaisuvoimaa myös ykkösketjun takaa, mutta silti tämä on Sebastian Ahon joukkue. Aho ei vedä välistä tai varastele hyökkäykseen, mikä näkyy pistesaldoissa, mutta nyt vastus on sitä luokkaa, että myös hyökkäyssuuntaan kaivataan napsu lisää. Ollut yllättävissä vaikeuksissa aloituksissa (44 %).

– Barkovista ja Ahosta on puhuttu niin paljon, ettei tässä osaa edes sanoa mitään. Nyt on sellainen tilanne, että pitää antaa pelin näyttää. Tämän huikeampaa tilannetta ei voi olla, kun vastakkain on kaksi professoria, 385 NHL-ottelua urallaan pelannut JYP-valmentaja Ville Nieminen hehkuttaa.

Sebastian Aho on noussut näissä pudotuspeleissä Carolinan seurahistorian eniten playoff-maaleja tehneeksi pelaajaksi. Niitä on nyt kasassa 23.

Teuvo Teräväinen, Carolina (2, 0+0=0, +2)

Teuvo Teräväinen tervehtyi hämmentävän nopeasti avauskierroksella syntyneestä käsivammasta ja saattaa hyvinkin pelata jo perjantain avausottelussa. Alla on todella vaikea runkosarja, mutta olisi palatessaan iso lisä joukkueelle – varmasti myös henkisesti. Profiloituu vahvasti isojen pelien pelaajaksi, joten on alkavassa sarjassa todellinen jokerikortti.

– Teuvon paluu tuo joukkueelle buustin. Teuvo itsekin haluaa näyttää kuuluvansa tuohon palapeliin. Hän on ollut siellä monta vuotta rakentamassa tuota palapeliä ja alla on vaikea kausi. Nyt hän pääsee ikään kuin liikkuvaan junaan, joten siellä on latausta takana, Nieminen pohtii.

Teuvo Teräväisen käteen tuli murtuma kevään toisessa playoff-ottelussa.

Jesperi Kotkaniemi, Carolina (11, 3+3=6)

Jesperi Kotkaniemi pelasi vahvan New Jersey -sarjan ollen tapahtumien keskiössä, kun Devilsiä kammettiin kanveesiin. Ikää on vasta 22 vuotta, mutta porilainen luonteenlaatu tulee esiin parhaalla tavalla juuri pudotuspelimaailmassa. On vastuullinen, pystyy operoimaan kiekolla, mutta ei jätä myöskään käyttämättä ison koon tuomaa etulyöntiasemaa.

Myös Kotkaniemi ketjuineen saa alkavassa sarjassa eteensä valtavan haasteen. Tuleeko vastaan Barkovin vai Matthew Tkachukin ketju, sitä emme tiedä, mutta haaste on yhtä kaikki todella kova. Kotkaniemi on edelleen yksi niistä, joiden on kyettävä tuomaan pöytään myös kovaa numerotulosta.

Ollut Ahon tavoin vaikeuksissa aloitusten kanssa. Prosentti on toistaiseksi vain 37.

– Kotkaniemi pärjäsi hyvin New Jersey -sarjassa luistelemalla ja alakautta pelaamalla. Nyt tulee räikeämpää menoa, kamppailemista ja kaikenlaista sietämistä. Edellisessä sarjassa hän pärjäsi pelin kanssa, mutta nyt pitää olla hereillä myös kaikenlaisten yllätysten varalta. Puhutaan siis fyysisyydestä ja kamppailemisesta, Nieminen sanoo.

Jesperi Kotkaniemi iski kaksi maalia ja Sebastian Aho syötti yhden, kun Carolina otti 6–1-voitolla toisen kiinnityksen jatkopaikkaan edelliskierroksella New Jersey Devilsiä vastaan.

Jesse Puljujärvi, Carolina (7, 0+1=1, -3)

Jesse Puljujärvi tsemppaa kovasti, taklaa, riistää ja raastaa, mutta kiekollisesta pelistä ei juuri nyt tule mitään. Kaikesta kiekollisesta tekemisestä huomaa, että itseluottamus on painunut jo miinuksen puolelle.

Rohkeus ja määrätietoisuus kiekon kanssa puuttuu täysin. Tältä osin peli lienee tämän kauden osalta menetetty. Puljujärvi tarvitsee painajaismaisen kauden jälkeen kesällä totaalisen resetoinnin.

Tuskin mahtuu usein pelaavaan kokoonpanoon.

– Pulju on valmiina, jos kutsu käy, Nieminen tiivisti.

Jesse Puljujärvi yrittää ohittaa Ilja Sorokinin.
Jesse Puljujärvi on päässyt kehiin seitsemässä playoff-ottelussa, joista tuli yksi syöttöpinna. Kaksi viimeistä Devils-sarjan ottelua hän seurasi katsomon puolelta. Kuva: NHLI / Getty Images

Antti Raanta, Carolina (2,59 GAA, 90,6 %)

Antti Raanta on sarjassa lähtökohtaisesti kakkosvahti tanskalaisveskari Frederik Andersenin ollessa ykkösvastuussa.

Antti Raanta.
Antti Raanta torjui Carolinan maalilla pudotuspelien aluksi viidessä ottelussa New York Islandersia vastaan. Niistä tuli kolme voittoa ja kaksi tappiota. Kuva: NHLI / Getty Images

Aleksander Barkov, Florida (12, 2+7=9, +3)

Barkov ei ole ollut kokonaisvaltaisesti vielä parhaimmillaan. Ketsuppipullon suulla on edelleen tehojen osalta pieni tukos. Toisaalta puolustuspelaamisen ja vastustajan kärkiketjujen pimentämisen osalta tamperelainen on pitänyt läpi kevään pystyssä huimaa näytöstä.

Ensin pysähtyi Bostonin The perfection line (täydellinen ketju) ja sen jälkeen Toronton supertähdet. Toronton kärkipelaajat eivät tehneet tasaviisikoin Barkovia vastaan maaliakaan.

Nyt Barkoville lankeaa Carolinan ykkösketjun, siis Ahon pysäyttäminen.

– Se on huippupelaajan merkki löytää keinot auttaa omaa joukkuetta ja samalla tuhota vastustajan peliä. Hän pelasi niillä korteilla, mitä kädessä oli. Se on pelaamisen viisautta. Tätä kautta hänen profiilinsa ja luonteensa myös levenee. Nyt aletaan oikeasti tunnistaa, kuka se paras puolustava hyökkääjä on, Nieminen kehuu.

Myös Barkov (48 %) on tuskaillut aloittamisen kanssa. Tehoja Nieminen odottaa lisää.

– Hän on ollut poikkeuksellisen tehoton, joten kiertokangessa on vielä varaa vääntää tehojen osalta. Se on jopa odotettavaa, että niin käy.

Floridan Anton Lundell ja Aleksander Barkov onnistuivat maalinteossa, kun Panthers otti toisen voiton Torontosta lukemilla 3–2.

Eetu Luostarinen, Florida (12, 2+3=5, +3)

Kauden suomalaissensaatio on jatkanut loistoaan pudotuspeleissä. Eetu Luostarinen muodostaa erinomaisesti toimineen kolmosketjun yhdessä Sam Reinhartin ja Anton Lundellin kanssa. Kolmikko on voittanut pelinsä viidellä viittä vastaan 4–1 ja hallinnut vaarallisia maalipaikkojakin 58-prosenttisesti.

Luostarinen on todella älykäs kahden suunnan keskushyökkääjä, joka on pelannut nykyisessä kolmen sentterin ketjussa enemmälti laidalla. Kuopiolaisen henkilökohtainen ykkössektorin maalipaikkajakauma on 59 prosenttia. Lukema on Florida-hyökkääjien osalta toiseksi paras.

Eetu Luostarinen ja Sam Reinhart.
Eetu Luostarinen (vas.) on tehnyt vankkaa työtä kolmosketjussa. Mukana maalia juhlimassa Sam Reinhart. Kuva: Getty Images

Anton Lundell, Florida (12, 1+6=7)

Käsittämättömän kypsää tekemistä 21-vuotiaalta vasta toisen kauden NHL-pelaajalta. Lundell pelaa peliä oikein ja aina niin sanotusti oikealta puolelta kiekkoa. Ei livistä hyökkäykseen tai kalastele pisteitä. Lundellin, Luostarisen ja Reinhartin kolmosketju on keskeinen tekijä Floridan satumaisessa keväässä.

Kolmikko tarjoaa myös Carolinalle ahnaalla karvauspelaamisellaan kovan haasteen.

– Näillä jätkillä on loistava karvauspeliäly. Puhutaan todella taitavista pelaajista, jotka ovat hyviä nimenomaan pelaamaan. Tuossa on kolme vastuullista sentteriä ja se helpottaa heidän pelaamistaan paljon. Luostarinen on tullut kirkkain silmin pelaamaan ennakkoluulotonta peliä. Hän on kopiopelaaja Lundellista, Nieminen näkee.

Anton Lundell.
Toista NHL-kauttaan pelaava Anton Lundell tuuletti tähän malliin osumaansa Torontoa vastaan. Kuva: Getty Images

Tuoreimmassa Ikan änärin jaksossa Ismo Lehkonen kertoi, mitkä joukkueet etenevät finaaleihin. Suomalaisittain asetelma on poikkeuksellisen herkullinen. Kaikki keinot sallittu -tyyppinen peli on nostanut taas päätään, kun karmeasta viikateiskusta sai vaivaisen yhden ottelun pelikiellon. Kaikki Ikan änäri -jaksot Areenasta tästä linkistä.

Yle näyttää viikonloppuna kaksi ottelua NHL:n konferenssifinaaleista. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä klo 03.00 Carolina–Florida ja sunnuntai-iltana klo 22.00 Vegas–Dallas.

Suosittelemme