Hyppää sisältöön

Syyttäjä ja ex-toimitusjohtaja Ville Tapio valittivat Vastaamo-tuomiosta

Käräjäoikeus tuomitsi Tapion huhtikuussa tietosuojarikoksesta ehdolliseen vankeuteen.

Vastaamon entinen toimitusjohtaja Ville Tapio ja asianajaja Liina Kokko saapumassa oikeussaliin.
Ville Tapio ja asianajaja Liina Kokko saapumassa Helsingin käräjäoikeuden käsittelyyn maaliskuussa 2023. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Tiina Salumäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Sekä syyttäjä että Vastaamon entinen toimitusjohtaja Ville Tapio ovat valittaneet Helsingin käräjäoikeuden langettamasta tuomiosta.

Psykoterapiakeskus Vastaamon entinen toimitusjohtaja Tapio tuomittiin tietosuojarikoksesta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen huhtikuussa.

Käräjäoikeuden mukaan Tapio syyllistyi tietosuojarikokseen, kun hän ei toteuttanut Vastaamossa yleisen tietosuoja-asetuksen vaatimusta käsiteltävien henkilötietojen pseudonymisoinnista ja salauksesta. Muilta osin syyte hylättiin.

Tapio sanoi jo tuolloin Ylelle, että hän aikoo todennäköisesti valittaa saamastaan tuomiosta. Hänen mielestään valtavan tietomurron syy on hänen entisten alaistensa.

Tapion valitusperuste ei koske alaisten toimintaa.

– Tässä on katsottu yksi esimerkinomainen tekninen suojauskeino ja sen puuttuminen perusteeksi tuomiolle, vaikka se ei ole lain edellyttämä ehdoton vaatimus eikä myöskään käsittääkseni kovin yleisesti tunnettu ja käytössä oleva tekninen suojauskäytäntö tämäntyyppisissä palveluissa, Tapio sanoi Ylelle käräjäoikeuden tuomion jälkeen.

Tapion asianajaja Liina Kokko näki, että käräjäoikeuden ratkaisussa on ennakkotapauksen aineksia.

Myös aluesyyttäjä Pasi Vainio kertoi jo aiemmin, että syyttäjät pohtivat valituksen jättämistä hovioikeuteen.

Poliisi epäili myös entisiä it-työntekijöitä tietosuojarikoksesta, mutta syyttäjä ei nostanut syytteitä heitä vastaan.

Lokakuussa 2020 yhtiö kertoi joutuneensa kiristyksen kohteeksi. Asiakkaiden tietoja julkaistiin netissä ja heiltä vaadittiin lunnaita tietojen levittämisen uhalla. Vastaamon tietokannassa oli noin 33 000 ihmisen tiedot.

Vastaamon tietomurron tutkinta on yhä kesken. Tietomurrosta ja kiristyksestä epäilty Aleksanteri Kivimäki otettiin kiinni Ranskassa, hänet tuotiin Suomeen ja vangittiin helmikuun lopulla. Kivimäki on kiistänyt rikokset.

Poliisitutkinta asiassa jatkuu, ja mahdollisten syytteiden nostamisesta päätettäneen syksyllä.

Juttua täydennetty 19.5. klo 16.55: Lisätty tietoa Ville Tapion valitusperusteista

Suosittelemme