Hyppää sisältöön

Kyläkummit auttavat uusia asukkaita kotiutumaan Hämeeseen

Jokainen kyläkummi saa muokata toiminnastaan omannäköistään.

Kaksi naista vilkuttaa.
Iittalan kyläkummit Sinikka Haapsamo ja Seija Rantonen, opastavat ja neuvovat parhaansa mukaan Iittalassa. Kuva: Hämeen Kylät ry
Anne-Maria Niskanen

Hämeen Kylät -yhdistys etsii uusia kyläkummeja. Hämeenlinnan seudulta on ilmoittanut jo 20 uutta kyläkummia. Kyläkummi on vapaaehtoinen, joka kertoo muuttoa harkitsevalle kylästä tai asuinalueestaan.

Janakkalan Hyvikkälässä ja Tarinmaalla on kyläkummitoimintaa ollut jo vuoden verran. Jokainen kyläkummi saa muokata toiminnastaan omannäköistään.

– Hyvikkälässä ja Tarinmaalla toimivat kyläkummit ovat innostuneita ja haluavat jatkaa kummeina. Tarinmaalla kyselyjä tulee noin kerran kuussa, kertoo Hämeen Kylät -yhdistyksen kyläasiamies Elina Leppänen.

– Hyvikkälän kyläkummi sekä Hyvikkälän kyläyhdistys keräsivät varoja perheelle, jonka kotitalo tuhoutui tulipalossa helmikuussa.

Hattulassa, Hämeenlinnassa ja Janakkalassa toimivat uudet kyläkummit auttavat uusia asukkaita tai mökkiläisiä kotiutumaan kylälle ja Hämeenlinnan seudulle.

Miehiä ja naisia seisoo vanhassa kokoussalissa.
Hämeen Kylät ry järjesti huhtikuussa 2023 kyläkummitapaamisen Tarinmaalla, jossa sovittiin toimintaperiaatteista yhteisesti. Kuva: Hämeen Kylät ry

Kyläkummille voi myös soittaa ja kysyä neuvoa mieltä askarruttavissa asioissa, vaikka mistä löytyy lähimmät ulkoilupaikat tai vaikka polttopuita.

– Yhteydenottoja tulee tekstiviesteinä tai jopa WhatsAppilla, joten kyläkummin ei tarvitse olla saatavilla 24/7, kertoo Leppänen.

Kyläasiamies Elina Leppänen toivoo, että kyläkummitoiminta laajenisi Hämeenlinnan seudulta koko Hämeeseen.

– Hämeenlinnassa on paljon kyliä ja pitäjiä, joihin mahtuisi paljonkin kyläkummeja.

Kyläkummien tiedot löytyvät kuntien ja Hämeen Kylien nettisivuilta.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme sinulle