Suomeen on saapunut vuoden aikana muun muassa suuri joukko sotaa paenneita ukrainalaisia nuoria ja lapsia.
He ovat aloittaneet Suomessa koulunkäynnin valmistavassa opetuksessa eli valmo-luokalla. Valmo-opetus on tarkoitettu niille maahanmuuttajataustaisille oppilaille, joiden suomen kielen taito ei riitä tavallisessa luokassa opiskeluun.
Salossa yläkouluikäisten valmo-luokka toimii Hermannin koulussa.
Luokka esitti musiikinopettajansa, erikoisluokanopettaja Hannele Armisen johdolla koulun kansainvälisyysjuhlissa vuodelta 1985 tutun hyväntekeväisyyskappaleen We Are the World, jonka tekijät ovat Michael Jackson ja Lionel Richie.
Kappaleella hankittiin varoja Afrikan nälänhädän auttamiseksi. Myöhemmin kappaleen uudelleenlevytyksellä kerättiin rahaa auttamaan Haitin maanjäristyksen uhreja.
Salossa yleisö ihastui ja koulussa päätettiin, että kappaleesta tehdään tallenne ja lopulta myös video. Videon voi katsoa Youtubesta.
Pääsolistina on Saloon viime syksynä saapunut kamerunilainen Joel Chu.
Videon ohjasi ja kuvasi koulun historian ja yhteiskuntaopin opettaja Timo Lähteenmäki, jolla itsellään on vahvaa musiikkitaustaa. Nuoria säesti koulun opettajista koottu bändi.
– Kappale kuvastaa juuri tätä aikaa, valitettavasti. Projekti vei aikaa, mutta se antoi tuplasti takaisin, sanoo Lähteenmäki.
Suomi tutuksi musiikin avulla
Suomeen saapuva nuori saattaa kohdata tyystin erilaisen yhteiskunnan kuin mistä hän lähti.
Taakse on jäänyt koti, sukulaisia ja ystäviä. Tavat, kieli ja jopa kirjaimet voivat olla erilaisia. Tottuminen suomen kieleen ja tapoihin alkaakin valmo-luokalla tervehdysten opettelulla.
– Kirjoitan aina taululle nuoren oman kotimaan kielellä hyvää huomenta samalla, kun toivotan itse suomeksi saman, sanoo Hannele Arminen.
Suomen kielen opettelu alkaa tutustumisella arjen sanastoon. Tukikielenä voi olla oma äidinkieli tai vaikka englanti, jos oppilas hallitsee sitä hyvin. Musiikki on ensimmäisiä oppiaineita, joita oppilaat opiskelevat suomen kielen karttuessa.
– Soittimiin he eivät kotimaissaan välttämättä ole tutustuneet, mutta monella laulu on vahvaa, sanoo Arminen.
Valmistavan opetuksen luokan oppilas on valmis siirtymään tavalliselle luokalle, kun hän pärjää kielellisesti opetuksessa tuen avulla.
Musiikkivideolla näkyy iloisia nuoria ja Armisen mukaan nuoret ovatkin sopeutuneet hyvin Suomeen. Koulunkäynti saa kiitosta. Nuorille on pyritty löytämään harrastuksia, jotta integroituminen olisi vielä helpompaa.
– Kyllähän heistä siltikin heijastuu tietynlainen kaipuu vanhaan kotimaahansa. Hienoa, että sekin tunne on olemassa.
Korjattu Lähteenmäki-sukunimi oikeaksi kello 11.24.