Hyppää sisältöön

KAKS: Kainuulaiset suhtautuvat myönteisesti aluetukiin – kielteisesti julkisen talouden sopeuttamiskeinoihin

Eniten Kainuussa vastustetaan eläkkeiden leikkaamista, lainanoton lisäämistä entisestään sekä julkisten hyvinvointipalvelujen karsimista ja palvelupisteiden supistamista.

Linja-autopysäkki Naapurinvaaralla
Esimerkiksi harvaan asuttujen alueiden tukemista verovaroista kannatetaan Kainuussa keskimääräistä enemmän. Kuva: Timo Sihvonen / Yle
Tiia Korhonen

Enemmistö kainuulaisista kannattaa, että verovaroista ohjataan taloudellista tukea maan eri osiin, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimuksesta.

Myötämielisimmin kainuulaiset suhtautuvat tukiin yleisestä taloudellisesta kehityksestä jälkeen jääneille alueille. Tätä mieltä on 80 prosenttia tutkimukseen vastanneista. Lähes yhtä myötämielisesti suhtaudutaan tukiin harvaan asutuille alueille, mukaan lukien saaristot.

Valtaosa vastaajista, 75 prosenttia, kannattaa myös tukia alueille, joiden asemaa sota Ukrainassa ja Venäjän läheisyys on vaikeuttanut.

Sen sijaan aluetukien suuntaamiseen pääkaupunkiseudun kehittämiseen suhtaudutaan Kainuussa nuivasti. Neljä viidestä vastaajasta on sitä mieltä, ettei pääkaupunkiseudun kehitystä tule tukea verovaroin.

Pääkaupunkiseudun kehityksen tukeminen verovaroista herättää Kainuussa enemmän torjuntaa kuin suomalaisten keskuudessa keskimäärin. Yleisestä taloudellisesta kehityksestä jälkeen jääneiden ja harvaan asuttujen alueiden tukemista verovaroista taas kannatetaan keskimääräistä enemmän.

Talouden sopeuttamiskeinot maistuvat pahalta

Myös julkisen talouden sopeuttamiskeinoihin suhtaudutaan Kainuussa nihkeästi, vaikka useimpiin keinoihin suhtaudutaan vähemmän kielteisesti kuin suomalaiset keskimäärin.

Enemmistön kannatuksen sai vain yksi vaihtoehto, yritystukien karsiminen, jonka kannalla on 60 prosenttia vastaajista. Lähes joka toinen vastaajista kannattaa myös isojen julkisten liikenne- ja muiden investointien lykkäämistä. Julkisen omaisuuden myymisen kannalla oli hieman yli 40 prosenttia vastaajista.

Eniten vastustusta saavat eläkkeiden leikkaaminen, lainanoton lisääminen entisestään, julkisten hyvinvointipalvelujen karsinta, julkisten palvelupisteiden supistaminen sekä sosiaali- ja työttömyysetuuksien leikkaaminen.

Yli puolet vastaajista vastustaa myös verojen kiristämistä, eläkeiän nostamista ja julkisten palvelumaksujen korottamista.

KAKS:n tutkimuksen toteutti Kantar Public. Tutkimusaineisto on koottu tammikuussa internetpaneelissa. Haastatteluja tehtiin Kainuussa 137.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle