Hyppää sisältöön

Verkkoyhtiö: aurinkopaneelien asennusmäärät kolminkertaistuivat

Pienvoimaloita syntyy edelleen ennätystahtiin, kertoo verkkoyhtiö Elenia. Tavallista isompien aurinkopaneelilaitteistojen asentaja saattaa joutua odottamaan, että verkkoa vahvistetaan.

Aurinko heijastuu aurinkopaneeleista omakotitalon katolla.
Aurinkopaneelien määrän kasvu ilmenee verkkoyhtiöille tehdyistä pientuotantoilmoituksista. Kuva: Ville Kinnunen / Yle
Sini Ojanperä

Aurinkovoiman pientuotanto lisääntyy yhä vauhdilla. Esimerkiksi Elenian sähköverkkoon kytkettiin viime vuonna noin 4 400 aurinkopaneelilaitteistoa, ja määrä oli yli kolminkertainen edellisvuoteen verrattuna.

Tänä vuonna niitä on tullut jo lähes 1 900 lisää.

– Pientuotantolaitteistoja on viime kuukausina kytketty verkkoomme joka kuukausi enemmän kuin koskaan aikaisemmin, kertoo Elenian kumppanuus- ja innovaatiopäällikkö Harri Salomäki.

Salomäen mukaan tällä hetkellä ei ole mitään merkkejä siitä, että paneelien asennus hiipuisi lähiaikoina, vaikka sähkön alhainen hinta saattaa heikentää pienvoimaloiden kannattavuutta.

– Nähtäväksi jää syksyllä, miten sähkön markkinahinta ja suhdanteet kehittyvät, ja kuinka pitkälle trendi jatkuu, hän pohtii.

Elenia on Suomen toiseksi suurin verkkopalveluyhtiö. Se toimii Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Myös paikallisyhtiö Lahti Energia Sähköverkko kertoo aurinkosähkön pientuotantoilmoitusten määrän kolminkertaistuneen viime vuonna, ja sama kasvutahti on jatkunut tänä vuonna.

Suomessa on vahva sähköverkko moniin muihin maihin verrattuna, mutta etenkin isompien aurinkopaneelilaitteistojen asennuksissa on selvitettävä verkon kestävyys. Elenian kumppanuus- ja innovaatiopäällikkö Harri Salomäki toteaa, että verkkoyhtiö tulee tarvittaessa vahvistamaan alueen sähköverkkoa, jotta tyypillistä isompi tuotantolaitos voidaan turvallisesti kytkeä sähköverkkoon.

– Asiakkaalle tämä tarkoittaa sitä, että hän ei välttämättä saa heti kytkentälupaa, vaan se voidaan antaa vasta sitten, kun sähköverkon vahvistusprojekti on toteutettu.

Suosittelemme sinulle