Hyppää sisältöön

Esitutkinta valmistui: Kymmentä pohjoissavolaista metsästäjää epäillään törkeästä metsästysrikoksesta Kainuussa

Pohjoissavolaisen metsästysseurueen epäillään kaataneen viime syksynä luvattomasti kuusi hirveä Puolangalla. Esitutkinnan aikana löydettiin viitteitä myös muista törkeistä metsästysrikoksista.

Erätarkastaja-merkki takin selkämyksessä.
Esitutkinta epäillystä törkeästä metsästysrikoksesta hirvenmetsästyksessä Puolangalla on valmistunut. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Helmi Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjoissavolaista metsästysseuruetta epäillään törkeästä metsästysrikoksesta sekä laittoman saaliin kätkemisestä Kainuun Puolangalla, Rajavartiolaitos tiedottaa.

Metsästysseurueen epäillään kaataneen viime syksynä luvattomasti kuusi hirveä. Oulun poliisi ja Kainuun rajavartiosto ovat tutkineet tapausta yhdessä.

Esitutkinnassa on ollut rikoksesta epäiltynä yhteensä 12 henkilöä. Heistä kymmentä epäillään törkeästä metsästysrikoksesta ja kahta henkilöä laittoman saaliin kätkemisestä. Tutkinnan aikana kiinniotettuna ja pidätettynä on ollut kuusi henkilöä. Epäillyt ovat pohjoissavolaisia.

Tutkinta käynnistyi Metsähallituksen erävalvonnan havainnoista, joiden mukaan alueelle ilmoitettujen, kaadettujen hirvien määrä ja laatu eivät vastanneet maastossa tehtyjä havaintoja. Erävalvonta ilmoitti tietonsa Kainuun rajavartiostolle, joka käynnisti esitutkinnan yhdessä Oulun poliisilaitoksen kanssa. Tutkinnanjohto on ollut poliisilla.

Poliisi ja Rajavartiolaitos keskeyttivät pohjoissavolaisen metsästysseurueen hirvenmetsästyksen marraskuun alussa. Operaatioon osallistui useita Oulun poliisilaitoksen ja Kainuun rajavartioston partioita sekä Metsähallituksen erävalvonta.

Seurueelle oli myönnetty lupa kaataa yksi aikuinen hirvi ja kaksi vasaa Puolangan Kuirin alueella. Seurueen epäillään ylittäneen lupakiintiön ja rikkoneen lupaehtojen mukaista ilmoitusvelvollisuutta. Seurueeseen kuuluneita henkilöitä, jotka eivät osallistuneet varsinaiseen metsästykseen, epäillään laittoman saaliin kätkemisestä.

Tapauksen esitutkinta on saatu päätökseen, ja se siirtyy loppulausuntojen jälkeen syyteharkintaan.

Esitutkinnan aikana löydettiin myös viitteitä useista törkeistä metsästysrikoksista, jotka ovat tapahtuneet Pohjois-Savossa. Kyseiset tiedot välitettiin Itä-Suomen poliisilaitokselle, joka käynnisti esitutkinnan epäillyistä törkeistä metsästysrikoksista Lapinlahdella.

Artikkelia korjattua 19.5.2023 kello 14:25: Muutettu Kainuun rajavartiolaitos Rajavartiolaitokseksi

Suosittelemme sinulle