Hyppää sisältöön

Lapin joet tulvivat – useita teitä poikki, vesi uhkaa jo rakennuksia

Muoniossa ja Pellossa vesi on korkeimmillaan yli 50 vuoteen. Tulvapenkereet suojaavat Kittilää Ounasjoen tulvalta.

Tornionjoen vesi on noussut Pellossa uhkaamaan asutuksia.
Eeva Kuivas
Avaa Yle-sovelluksessa

Lomamatkalta Rodokselta palannutta Pellon keskustassa asuvaa Martti Kovalaista odotti kotona märkä tervetuliainen. Keväinen Tornionjoki oli näyttänyt voimansa ja noussut uhkaavan lähelle Kovalaisen taloa.

– Kaksitoista vuotta olen tässä asunut, enkä ole näinä vuosina nähnyt näin massiivista vedennousua.

Paljasjalkaisella pellolaisella on kuitenkin vielä muistissa takavuosien tulvat, jolloin jäät veivät tiilitalonkin Tornionjokeen seilaamaan.

Pellolainen Martti Kovalainen.
Pellolainen Martti Kovalainen saapui ulkomaanmatkalta kotiin 19. toukokuuta 2023, kun kotipihassa oli täysi tulvasuojaus käynnissä. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Korkeimmillaan yli 50 vuoteen

Suomen ja Ruotsin välinen rajajoki tulvii nyt enemmän kuin vuosikymmeniin. Lapin ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen vahvistaa, että vesi on Muoniossa ja Pellossa korkeimmillaan yli 50 vuoteen.

Tornion-Muonionjoella tulvahuippua ei ole kuitenkaan vielä saavutettu, vaan vedenkorkeudet jatkavat nousuaan viikonlopun aikana. Karjalaisen mukaan vesi tulee nousemaan vielä kymmeniä senttejä.

Lapin pelastuslaitos kertoi aamulla, että vesi oli noussut jo uhkaavan lähelle rakennuksia Pellon lisäksi myös Kolarissa.

– Yksittäisiä kohteita voi olla kastumisvaarassa, mutta merkittäviä vahinkoja ei minun käsittääkseni ole odotettavissa, Karjalainen rauhoittelee.

Valkoinen talo, tulvavesi noussut pihalle.
Pellolaisen Martti Kovalaisen taloa suojataan tulvalta perjantaina 19.5.2023. Kuva: Tiinamaija Rantamartti / Yle

Pellossa Lapin pelastuslaitos aloitti tulvantorjunnan torstain ja perjantain välisenä yönä. Paloesimies Heikki Piirainen kertoo, että tällä hetkellä taajamassa suojataan neljää taloa ja ylävirran puolella yhtä kesämökkiä. Useampia kiinteistöjä luultavasti joudutaan suojaamaan.

– Toivottavasti vesi pysyy tulvapenkereen toisella puolella.

Piiraisen arvion mukaan tulva tuli monelle yllätyksenä eikä oman kiinteistön suojaamiseen ollut varauduttu.

– On kiinteistöjen omistajien vastuu suojata omaisuutensa. Kun viikkoa ennen tulvaa hankkii tarvikkeet, niin ehtii tehdä tarpeelliset suojaukset, Piirainen toteaa.

Kolarin tulva tuli yllätyksenä

Karjalaisen mukaan Tornion-Muonionjoelle osattiin kyllä odottaa tavanomaista suurempaa tulvaa, mutta Kolarin kohdalla tulva tuli yllätyksenä.

– Tilanne on poikkeuksellinen, se (Kolari) ei ole meillä tavanomainen tulvapaikka. Kannattaa varmasti jokivartistenkin nyt seurata vedenkorkeuden nousua ja tarvittaessa ryhtyä toimenpiteisiin, Karjalainen kehottaa.

Hän arvelee, että poikkeuksellisen tilanteen aiheuttivat ylempää jokivarresta sulaneet lumet sekä viime päivien sateet.

Kevättulvaa Pellon Juoksengissa 19.5.2023, punainen talo on tulvavedessä.
Talo ja aitta veden keskellä Pellon Juoksengissa perjantaina 19.5.2023. Kuva: Tiinamaija Rantamartti / Yle

Viikonlopulle luvattu lämmin sää sulattaa loputkin lumet, mutta merkittävää vaikutusta sillä Karjalaisen mukaan enää ole. Sateet taas pahentaisivat tilannetta entisestään.

– Niitä ei ole onneksi ainakaan viikonlopulle näköpiirissä.

Kittilän tulvaa keväällä ilmasta kuvattuna.
Kittilään on rakennettu suojapenkereitä turvaksi. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Tulvapenkereet suojaavat Kittilää

Kittilässä tulvat ovat sen sijaan lähes jokavuotinen riesa. Ounasjoessa vesi on noussut jo lähelle vahinkorajaa, mutta Karjalainen luottaa joen varteen rakennettuihin tulvasuojauksiin.

– Sinne on rakennettu penkereitä, joten sielläkään ei oletettavasti ole suurempia vahinkoja.

Ounasjoen vesi on noussut Tepastontielle. Video: Anja Keskitalo

Suomen ympäristökeskuksen hydrologit kertovat Twitterissä, että Könkään kylän kohdalla vesi on nyt korkeimmillaan sitten vuoden 2005. Karjalaisen mukaan Ounasjoen tulva on nyt selvästi tavanomaista suurempi.

Lapin ely-keskuksen mukaan Könkäältä Tepastoon vievä Maantie 956 on suljettu tulvan takia liikenteeltä. Vesi on noussut tielle myös muualla Ounasjoen ja Tornionjoen varrella. Ely-keskus muistuttaa autoilijoita noudattamaan varovaisuutta tulva-alueella, sillä tilanne voi muuttua nopeastikin.

Lisätty Martti Kovalaisen ja Heikki Piiraisen haastattelut.

Suosittelemme sinulle