Hyppää sisältöön

Koulupomo tiukkana: ”Nyt eletään uuden Porin lukion aikaa”, PSYL-historiaa henkivä nimi poistettava rakennuksen seinästä

Porin lukiot yhdistettiin vuosikymmenen alussa. Rakennuksen seinällä lukee kuitenkin vielä ”Porin suomalainen yhteislyseo”, ja osa kaupunkilaisista toivoisi kouluhistorian jäävän muistoksi seinään.

Seinä, jossa lukee "Porin suomalainen yhteislyseo". Katolla lunta.
Porin suomalaisen yhteislyseon vanha nimi kummittelee vielä Porin lukion rakennuksen seinällä. Arkistokuva. Kuva: Katja Halinen / Yle
Antti Laakso

Porin suomalaisen yhteislyseon nimi poistuu Porin lukion rakennuksen seinästä, ainakin jos se on opetusyksikön päällikön Taneli Tiirikaisen käsissä.

Porissa oli aikanaan viisi kaupungin lukiota: Porin suomalaisen yhteislyseon, Porin lyseon, Kuninkaanhaan, Länsi-Porin ja Meri-Porin lukiot. Tämän vuosituhannen aikana kaikki lukiot on sulautettu yhteen yhdeksi suurlukioksi, Porin lukioksi.

Vanhan Porin suomalaisen yhteislyseon nimi on kuitenkin jäänyt koulurakennuksen seinään muistuttamaan menneestä PSYL-historiasta.

Aloite: Nimi pysyköön seinässä

Kaupunginvaltuutettu Hanna Raitakari (kok.) esitti äskettäisessä valtuustoaloitteessaan yhteislyseon nimen jättämistä koulun seinään muistoksi porilaisesta kouluhistoriasta.

Raitakari esitti myös, että nimen perään lisättäisiin PSYL:lin olemassaoloa kuvaavat vuosiluvut 1926–2022. PSYL toimi Porin lukion nykyisessä rakennuksessa vuodesta 1935 saakka. Rakennusta laajennettiin kaksi kertaa, 1950- ja 1960-luvuilla.

Porin lukio -nimen Raitakari haluaisi koulun pääsisäänkäynnin päälle.

Päällikkö: Uusi nimi seinään

Opetusyksikön päällikkö Tiirikainen tyrmää Raitakarin toiveet. Hän ehdottaa sivistyslautakunnalle tekemässään esittelytekstissä, että PSYL-nimi poistettaisiin koulun seinästä ja korvattaisiin Porin lukio -tekstillä.

Tiirikainen sanoo käyneensä asiasta keskustelua lukion rehtorikokouksessa ja teknisen toimialan kiinteistömanagerin kanssa.

– Rakennuksen ulkopuolella on syytä olla selvästi näkyvillä siellä nykyisin toimivan oppilaitoksen nimi, Tiirikainen linjaa.

”Eletään uuden lukion aikaa”

Porin opetusyksikön päällikkö Taneli Tiirikainen sanoo, että vanha PSYL-henki näkyy nykyisen Porin lukion tiloissa monin tavoin.

Rakennuksen kellarikerroksessa on koulun senioreiden kokoamaa aineistoa opiskelijaelämästä eri vuosikymmenillä, ensimmäisessä kerroksessa on sodissa kaatuneiden muistolaatat ja kolmannessa kerroksessa seinätauluina vanhoja kuvia rakennuksen historiasta.

– Nyt eletään kuitenkin uuden Porin lukion aikaa, ja onkin hyvä kaikin tavoin vahvistaa sekä opiskelijoiden että henkilökunnan osalta yhteisen Porin lukion identiteetin kehittymistä, Tiirikainen toteaa.

Porin sivistyslautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan tiistaina.

PSYL-nimi poissa 1970-luvulta 1990-luvulle

Porin suomalaisen yhteislyseon rakennuksen historiassa on myös toinen vaihe, jolloin funkisrakennuksen seinien sisällä ei toiminut yhteislyseo eikä koulun seinällä ollut yhteislyseo-nimeä.

Kun Suomessa toteutettiin peruskoulu-uudistus ja myös yksityislukiot kunnallistettiin, PSYL-nimi poistui ja tiloissa toimi uuden nimen saanut Riihikedon yläaste ja lukio. Riihiketo-vaihe kesti vuodesta 1974 vuoteen 1993, jolloin koulun nimeksi palasi Porin suomalainen yhteislyseo.

Keltainen koulurakennus, funkistyyliä. Edessä mopoja.
Porin lukion rakennuksen pääovi. Arkistokuva. Kuva: Eetu Laaksonen / Yle

Myös perinteikäs, jo 1879 perustettu Porin lyseo toimi peruskoulu-uudistuksen jälkeen hetken toisella nimellä, Teljän yläasteena ja lukiona. Kuninkaanhaan lukio puolestaan oli uuden nimen ja poikaoppilaita entinen Porin tyttölyseo.

Porin lyseo oli oppikouluajan loppuvuosiin asti poikakoulu, kun taas PSYL otti oppilaiksi sekä tyttöjä että poikia.

Katso video alta: Porin suomalaisen yhteislyseon penkkaritapahtuma koulun pihalla helmikuussa 2021.

Uutista voi kommentoida Yle Tunnuksella 23.5. klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle