Hyppää sisältöön

Katso suorana: Yllättäjä GamerLegion ja kotiyleisön suosikki Vitality taistelevat Counter-Striken maailmanmestaruudesta

CS:GO-historian viimeisen major-turnauksen mestaruus ratkaistaan sunnuntai-iltana Pariisissa. Yle esittää finaalin suorana Areenassa ja Twitchissä.

Kalle Kareinen, Otto Rönkä
Avaa Yle-sovelluksessa

Katso suorana Areenassa ja osallistu CS:GOn Major-chattiin Yle Areenassa!

Sunnuntai 21.5.2023 jää historiaan päivänä, jona ratkaistaan Counter-Strike: Global Offensive- videopelin viimeinen maailmanmestaruus. Pariisin major-turnauksen finaalissa kohtaavat kaksi eurooppalaisista pelaajista koostuvaa joukkuetta: GamerLegion ja Team Vitality.

Yle esittää loppuottelun suorana Yle Areenassa ja Yle E-urheilun Twitch.tv-kanavalla. Suora lähetys alkaa kello 17.30 ja ensimmäinen erä 18.00.

Kuka on finaalin ensimmäisen kartan kärkikaataja eli top-fragger?

GamerLegion yllätti kaikki menemällä päätyyn asti

Saksalaisen GamerLegion-organisaation kokoonpano oli monille CS:GO-katsojille täysin vieras vielä pari kuukautta sitten. Joukkue majaili HLTV-rankingissa vasta sijalla 33, kun Euroopan major-karsinnat polkaistiin käyntiin huhtikuun alussa. Joukkue ei kuulu kummankaan suurimman turnausjärjestäjän ESL:n tai BLASTin kumppanijoukkueisiin, joten Majoreiden ulkopuolella heitä ei nähdä juurikaan taistelemassa tunnetuimpia esports-organisaatioita vastaan.

Major-kiertueella kumppanuuksien puute ei ole haitannut. Kun GamerLegion on päässyt näyttämään taitojaan maailman parhaita vastaan, ei se ole jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä. Jo viime syksynä tiimi pudotti huippujoukkue G2:n Rion major-karsinnoista. GL selvitti myös tiensä turnaukseen, mutta tuolloin tuore kokoonpano ei ollut vielä valmis menestymään. Matka katkesi niukasti jo ensimmäiseen lohkovaiheeseen eli Challengers Stagelle.

GamerLegion
Kuva: BLAST / MICHAL KONKOL

Pariisissa Challengers Stage alkoi kahdella tappiolla, mutta selkä seinää vasten pelatessa GL pudotti turnauksesta mm. Rion Majoreiden välieräjoukkue MOUZin ja eteni lopulta seuraavaan vaiheeseen. Toisessa lohkovaiheessa eli Legends Stagella GL hävisi avausottelunsa yhdelle ennakkosuosikeista, Natus Vincerelle, mutta kolmella peräkkäisellä voitolla pudotuspelipaikka irtosi ilman suurempaa hikoilua.

Pudotuspelien avauskierroksen voitto ukrainalaisesta Montesta ei ollut vielä mikään suuri shokki, mutta välierissä GL kaatoi turnauksen kenties suurimman ennakkosuosikin Heroicin. Aiemmin kaikki oli näyttänyt pedatulta Heroicin ja Vitalityn, HLTV-maailmanrankingin ykkösen ja kakkosen väliselle unelmafinaalille.

Ivan "iM" Mihai
Ivan "iM" Mihai on GamerLegionin tärkein pelaaja. Kuva: BLAST / MICHAL KONKOL

GamerLegion ja etenkin joukkueen 23-vuotias romanialainen tähtipelaaja Ivan ”iM” Mihai kuitenkin päättivät toisin. Kolmen kartan jälkeen tanskalaiset joutuivat pettymään katkerasti, kun GamerLegion juhli finaalipaikkaa.

HLTV-sivuston Rating 2.0 -asteikon perusteella iM on ollut turnauksen paras pelaaja arvosanalla 1,44. Montea ja Heroicia vastaan pelatuissa pudotuspeliotteluissa iM oli täysin pitelemätön, ja Vitalitylla tulee olemaan täysi työ saada osuja kuriin.

Romanialainen on vahvin kandidaatti turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi, etenkin jos hän pystyy toistamaan aiemmat suorituksensa myös Vitalityä vastaan.

Kestääkö Vitality ennakkosuosikin paineet kotiyleisön edessä?

Vitality majailee ansaitusti HLTV-rankingin kärkipaikalla, sillä joukkue voitti vain kuukausi sitten kovatasoisen IEM Rio -turnauksen. Ranskalaisorganisaatiolta löytyy kokoonpanostaan yksi pelin historian parhaista pelaajista, joka on jäänyt toistaiseksi ilman Major-voittoa: 22-vuotias AWP-pelaaja Mathieu ”ZywOo” Herbaut.

Herbaut on valittu kaksi kertaa maailman parhaaksi pelaajaksi HLTV-julkaisun vuosittaisessa pelaajarankingissa. Kaksi kertaa hän on jäänyt kakkossijalle ukrainalaisen Oleksand ”s1mple” Kostylievin taakse. ZywOo on pelannut käytännössä koko ammattilaisuransa Vitalityssä loppuvuodesta 2018 alkaen, päästen Major-turnauksissa parhaimmillaan puolivälieriin saakka. Kotiyleisön tuen siivittämänä pudotuspelien kirous on nyt kuitenkin murrettu.

Mathieu "ZywOo" Herbaut
Vitalityn kirkkain tähti on Mathieu "ZywOo" Herbaut. Kuva: BLAST / MICHAL KONKOL

Vitalityn tie turnaukseen sisälsi yhden ottelutappion huhtikuisissa Major-karsinnoissa, mutta riittävän hyvän karsintatuloksen myötä joukkue pääsi aloittamaan suoraan toisesta lohkovaiheesta. Kolmen major-voittajan kokemuksella varustettu Vitality ei ole hävinnyt turnauksessa vielä karttaakaan.

HLTV:n arvosteluasteikon perusteella Vitalityn paras pelaaja on ollut odotetusti ZywOo, joka on jo vuosien ajan vetänyt tiimiä kivireen lailla perässään. Tällä kertaa ZywOota on auttanut merkittävästi suomalaisesta ENCEstä Vitalityyn viime kesänä siirtynyt israelilaispelaaja Lotan ”Spinx” Giladi. Kaksikon Rating 2.0 -lukemat 1,36 (ZywOo) ja 1,22 (Spinx) ovat turnauksen toiseksi ja neljänneksi parhaat arvosanat.

Kun Heroic ei päässytkään finaaliin, Vitalitylle asetetaan valtavat ennakkosuosikin saappaat. Huumaavasti ääntä pitävälle kotiyleisölle kelpaa vain mestaruus, ja joukkueen ranskalaispelaajat ZywOo sekä Dan ”apEX” Madesclaire tietävät sen varsin hyvin.

Team Vitality
Team Vitality pelaa Pariisin Bercyn areenalla kotiyleisön edessä. Kuva: BLAST / MICHAL KONKOL

Viimeinen turnaus, uusi voittaja

Pariisin Bercyn areenalla pelattavan finaalin myötä suljetaan merkittävä kappale Counter-Striken historiassa. Elokuussa 2012 julkaistu Global Offensive -versio jää kesällä historiaan, kun pelintekijä Valve julkaisee uudella pelimoottorilla rakennetun Counter-Strike 2 -peliversion. Uusi versio korvaa kymmenen vuoden ikään ehtineen edeltäjänsä kärkitason turnauksissa todennäköisesti heti julkaisun jälkeen, mutta uuden pelin ensimmäinen Major-turnaus nähdään vasta keväällä 2024 Kööpenhaminassa.

Vitalityn riveissä pelaava tanskalainen Peter ”dupreeh” Rasmussen on ainoa pelaaja, joka pelasi jokaisessa 19 Major-turnauksessa. Hänellä on mahdollisuus kohota ainoaksi pelaajaksi, joka on voittanut viisi Major-mestaruutta. Sekä GamerLegion että Vitality ovat organisaatioina vielä ilman Major-voittoa, joten CS:GOn Major-voittajien listaan tullaan kirjaamaan vielä yksi uusi joukkuenimi.

Pariisin major-pokaali 2023
Tästä taistellaan sunnuntaina. Pariisin majoreiden mestaruuspokaali on sekä ihastuttanut että vihastuttanut möhkälemäisellä ulkomuodollaan... Kuva: BLAST / MICHAL KONKOL

Pystyykö GamerLegion kaatamaan kaksi jättiläistä kahdessa päivässä? Entä kykeneekö Vitality hyödyntämään kotiyleisön tarjoaman energian, vai kääntyykö se heitä itseään vastaan? Pariisin sunnuntai-illassa saatetaan nähdä ylitsevuotavaa kotiyleisön riemua, tai pahinta mahdollista pettymystä altavastaajan päihittäessä heidän suosikkinsa.

Viimeinen CS:GOn Major-finaali katsottavissa Yle Areenasta ja Yle E-urheilun Twitch-kanavalta tänään sunnuntaina 21.5.2023 klo 17.30 alkaen. Loppuottelun selostavat Arttu ”Olvari” Hämäläinen ja Kalle ”gaLezki” Kareinen. Areenan chatissa asiantuntijanäkemystä tarjoilee puolestaan Kristo Lindfors.

Suosittelemme