Hyppää sisältöön

Analyysi: Käärijä jätti räjähtävät hyvästit kaikkien aikojen musiikkikeväälle, mutta permannolla majaili valtava virtahepo

Helsingin jäähallikonsertti oli taattua Käärijää. Seuraavaksi artistin pitää kuitenkin valita, kenelle hän haluaa musiikkia tehdä, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Mattias Mattila.

Käärijän konsertti Helsingin jäähallissa.
Jäähallikonsertti meni läpi koko perheen konserttina, koska vauhtia on otettu koko kevät. Kuva: Benjamin Suomela / Yle
Mattias MattilaKulttuuritoimittaja

Käärijä on painanut tämän kevään kaasu pohjassa. Hurjastelu alkoi UMK-voitosta 25. helmikuuta ja päättyi eilen loppuunmyytyyn konserttiin Helsingin jäähallissa.

Nyt artisti siemailee juomia etelän lämmössä hyvin ansaitulla lomalla. Lasista löytyy todennäköisesti mitä tahansa muuta kuin piña coladaa.

Kaikkien muidenkin on hyvä pysähtyä hetkeksi ottamaan happea. Kuten Käärijä lauantaina välispiikissään totesi, neonvihreänä hohtava ilmiö on ennen kaikkea suuren yleisön luomus.

Kaikki tapahtui hetkessä, ja nimenomaan ihan vain tapahtui. Hullunmyllyn käänteisiin ei yksinkertaisesti ole ollut aikaa varautua, ei edes levy-yhtiö Warnerin resursseilla.

Ei ole auttanut kuin pitää pottatukasta kiinni.

Kevätrumbansa Käärijä lopetti räjähtävästi loppuunmyydyllä jäähallikeikalla, jonka Yle striimasi koko maailmalle. Konsertti oli taattua Käärijää: päällekäyvän bängereitä soundeja, välittömiä välispiikkejä ja kreisibailaamisen ylistystä.

Faneja Käärijän konsertissa Helsingin jäähallissa.
Suuri osa yleisöstä pukeutui tavalla tai toisella Käärijä-aiheisesti. Monella oli yllään versio siitä kuuluisasta, UMK:ssa lanseeratusta bolerosta. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Paikan päällä oli kolmisen tuhatta ihmistä. Yle Areenassa konsertti on käynnistetty jo lähes 400 000 kertaa. Hallilla ja lähetyksen chatissa rakastettiin Käärijää. Terveisiä sateli Filippiineiltä ja Yhdysvalloista saakka.

Kaiken keskellä permannolla hengaili kuitenkin valtava virtahepo.

Pikkulapsille pureskeltavaa

Suurin osa keikkayleisöstä oli tutustunut artistiin vasta Cha cha cha:n myötä. Noin kolmasosa hallia nosti kätensä pystyyn, kun Käärijä kysyi, moniko tunsi hänen musiikkiaan ennen Uuden musiikin kilpailua ja Euroviisuja.

Nämä olivat ainutlaatuisen, iloisen musiikkikevään päätösbileet suomalaisille. Tapahtuma oli ikärajaton, sillä Käärijästä on tullut – halusi artisti sitä tai ei – koko kansan ja erityisesti lapsiperheiden suosikki.

Jäähallille suuntasi valtava määrä lapsia vanhempineen, mukana oli myös taaperoita boleroihin puettuina. Kun esitys alkoi, yleisön päiden yläpuolelle pulpahteli joukko kuulosuojaimilla varustettuja pikkulapsia, jotka nousivat isiensä ja äitiensä olkapäille.

Suorapuheinen ja heittäytyvä artisti lupasi lavalla, että ”yrittää tällä kertaa käyttäytyä”. Tämä ei kuitenkaan ollut ihan perinteinen koko perheen tapahtuma, sillä ei Käärijä voi biisejään muuksi muuttaa. Areenalla räpättiin dokaamisesta ja darrasta, betseistä ja uhkapeleistä. Kirosanojakin pystyi nappaamaan sanavarastoonsa, jos niitä sieltä vielä puuttui. Musiikki soi täysillä.

Käärijän konsertti Helsingin jäähallissa.
Käärijä on lavalla läsnä ja hän osaa lyömättömästi luoda kontaktin yleisöön. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Käärijällä on valinnan paikka

Meno oli siis suurelta osin juuri sitä, mitä Käärijän aiemmin tunteneet häneltä osasivat odottaa. Mutta mielenkiintoista olisi ollut seurata kärpäsenä katossa, kun lapsiperheissä vanhemmat pohtivat, mitä tuli juuri koettua.

Jäähallikonsertti meni todennäköisesti läpi koko perheelle, koska vauhti oli kevään aikana kiihtynyt niin hurjaksi. Se ei poista sitä tosiasiaa, että Käärijä on nyt suuren valinnan edessä.

Kysymys kuuluu, haluaako Jere Pöyhönen jatkossa olla se sama Käärijä, joka hän oli ennen tätä kevättä? Vai muuttaako hän artistiprofiiliaan lapsiystävällisemmäksi? Tätä pohdittaneen parhaillaan myös siellä levy-yhtiössä, sillä jälkimmäinen vaihtoehto lienee kaupallisen menestyksen kannalta varmempi ratkaisu.

Päätöksentekoa helpottavat tulevan kesän keikat. Käärijä on kiinnitetty jo ennen Euroviisuja lähes kaikille suurimmille festivaaleille eri puolilla Suomea. Niiden perusteella nähdään, kantaako huuma perinteisemmän yleisöprofiilin tapahtumissa.

Mitä ajatuksia analyysi herätti? Voit keskustella aiheesta 22.5. kello 23:een saakka.

Katso koko keikan tallenne alta:

Käärijän konsertti Helsingin jäähallissa 20.5.2023.

Suosittelemme sinulle