Hyppää sisältöön

Tornionjoen vedenkorkeus pysyttelee huippulukemissa vielä pari päivää – palomestari odotti normaalia tulvakevättä, mutta toisin kävi

Tornionjoen tulvatilanne on kuitenkin pikkuhiljaa rauhoittumaan päin. Ainakin Torniossa vedenkorkeuden nousu on pysähtynyt.

Pelastuslaitoksen Tornion tulvatorjunnasta vastaava palomestari Matti Eskonniemi sanoo tulvien tulleen yllätyksenä, sillä kevään eteneminen antoi ymmärtää, että talvi väistyisi rauhallisesti.
Jarno Tiihonen,
Laura Valta
Avaa Yle-sovelluksessa

Tornionjoen tulvatilanne on rauhoittumassa. Vedenkorkeus Torniossa on pysynyt samassa lukemassa viime tuntien ajan, eli veden nousu on ainakin hidastunut merkittävästi.

Tornio on sinänsä selvinnyt aika vähällä, sanoo pelastuslaitoksen Tornion tulvatorjunnasta vastaava palomestari Matti Eskonniemi.

– Joitain taloja on suojattu ja teitä suljettu. Pellon ja Ylitornion kohdalla on ollut enemmän vahingontorjuntatehtäviä.

Eskonniemen mukaan tulva yllätti kaikki.

– Kevät elettiin siinä uskossa, että isoja tulvahuippuja ei ole tulossa. Tämä niin sanotusti perkelöityi muutamassa päivässä ja se oli kaikille yllätys.

Palomestari on tyytyväinen, että Tornio-Haaparanta alueella on jo aiemmin varauduttu suurtulvien varalta.

– Korotus tehtiin vuonna 2020 ja se tehtiin niin sanotusti kreivin aikaan, nyt olisi ollut vaarassa esimerkiksi Ikean rakennus ja Rajalla-kauppakeskus ja ihan koko Haaparannan keskusta.

Fintrafficin mukaan Tornionlaaksossa on tällä hetkellä kymmenkunta tietä poikki. Tulvavesi on katkaissut VT 21:n Ylitornion kohdalla ja liikenne kulkee kiertotietä.

Vaikuttaa pendelöintiin

Ylitorniolta ei siis pääse Ruotsiin kuin 140 km kiertotien kautta, mikä vaikuttaa pendelöintiin. Ylitornion kunnanjohtaja Maija Pihlajamäki kertoo, että Ylitornion kunnalla on töissä seitsemän Ruotsin puolella asuvaa henkilöä.

– Osa heistä voi työskennellä etänä, mutta kaikilla ei ole konetta mukana. Heille tulee luonnonmullistuksen vuoksi ylimääräinen vapaapäivä, Pihlajamäki kertoo.

Lapin pelastuslaitoksella ei ollut yhtään tulvaan liittyvää tehtävää sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Tulva on vuoden 1968 ennätyksen luokkaa

Ely-keskuksen vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen kertoo, että Tornion tulva on suunnilleen yhtä suuri kuin vuoden 1968 ennätystulva.

– Oletan, että vedenkorkeus Torniossa on kääntymässä laskuun. Arvelen, että se kuitenkin pysyy huippulukemissa 1–2 päivää, Karjalainen sanoo.

Kevättulva Tornio
Tornion Nordbergin möljällä sijaitseva Kojamo-veistos joutui uimasille massiivisten kevättulvien vuoksi. Kuva: Laura Valta / Yle

Torniossa tehtäviä ollut satunnaisesti

Palomestari Matti Eskonniemi kertoo, että Torniossa tulvaan liittyviä tehtäviä on ollut satunnaisesti.

– Ne ovat olleet lähinnä sitä, että pysäytetään liikennettä tai rakennus on uhannut kastua, jolloin sitä on suojattu tai tai estetty veden nousu rakennukselle pumppaamalla, Eskonniemi kuvaa.

Hän uskoo, että vedennousu on pysähtynyt ja odotettavissa on, että se rupeaa lähiaikoina jopa laskemaan.

Tulvaa Torniossa.
Vesi on noussut Tornion keskustassa pyörätielle ja puistoon. Kuva: Laura Valta / Yle

Tornionjokilaakson tulvatöihin on saatu sekä kalustoa että työvoimaa muun muassa Oulusta ja Koillismaalta.

Katso verkkolähetyksen tallenne tästä:

Edit 22.5.2023 kello 11.08: Juttuun on lisätty Maija Pihlajamäen ja Matti Eskonniemen kommentit.

Suosittelemme sinulle