Hyppää sisältöön

Lopen Komion luonnonsuojelualueella ennallistetaan paahderinteitä polttamalla kasvillisuutta

Moni avoimia ja paahteisia elinympäristöjä tarvitseva laji on muuttunut uhanalaiseksi, koska metsäpaloja torjutaan tehokkaasti ja alueet kasvavat umpeen.

Risuja ja kunttaa palaa metsärinteessä. Savu ajautuu tuulen mukana ylös rinnettä.
Rinteen kasvillisuutta hoidetaan polttamalla Lopen Komion luonnonsuojelualueella. Kuva: Tuomas Haapalehto / Metsähallitus
Petri Lassheikki

Lopen Komion luonnonsuojelualueella poltetaan paahderinteitä. Työ alkaa maanantaina 22. toukokuuta. Poltettava alue on pinta-alaltaan noin 5,5 hehtaaria. Poltolla jäljitellään luonnollisia metsäpaloja.

Metsähallitus kertoo tiedotteessaan, että poltolla pyritään ylläpitämään avoimia, auringonpaisteisia elinympäristöjä paahdelajistolle, kuten kangasajuruoholle. Se on monelle hyönteislajille tärkeä ravintona tai kasvuympäristönä.

Polttoa on valmisteltu jo viime vuonna. Kohteen länsirinnettä on harvennettu aukkoiseksi. Rinnettä on myös laikutettu kaivinkoneella. Tarvittaviin kohtiin on kaivettu palokujat valmiiksi.

Paahteiset elinympäristöt ovat vähentyneet Suomessa voimakkaasti umpeenkasvun ja tehokkaan palontorjunnan vuoksi. Monesta avoimia ja paahteisia elinympäristöjä tarvitsevasta lajista on tullut uhanalainen.

Paloalueilla tehdyissä hyönteiskartoituksissa on nähty ennallistamispolttojen hyöty.

Hyönteispyynneissä on havaittu, että alueille saapuu polton jälkeen peräti satoja sellaisia hyönteislajeja, joilla ei ole ollut mahdollisuuksia elää alueilla ennen polttoa.

Metsähallituksen mukaan polttoja tehdään yleensä metsäpalovaroituksen aikana, koska poltettavan maaston täytyy olla kuivaa. Paloaluetta vartioidaan polton jälkeen niin pitkään, että palopesäkkeitä ei enää ole. Pelastuslaitokselle kerrotaan etukäteen metsänpoltoista.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme sinulle