Hyppää sisältöön

Tutkimus: Päivittäinen D-vitamiinilisän käyttö voi vähentää syöpäkuolleisuutta

Syöpäkuolemat vähenivät 12 prosenttia tutkimuksissa, joissa käytettiin päivittäin D-vitamiinilisää.

D-vitamin på burk
D-vitamiinin puutos on yleinen ympäri maailmaa. Erityisen tavallinen se on syöpäpotilailla. Kuva: All Over Press
Roosa Tuovinen

Saksan syöpätutkimuskeskus DKFZ on tehnyt kirjallisuuskatsauksen, jonka tarkoituksena oli käydä läpi tähän astinen tutkimusnäyttö D-vitaminilisän käytön yhteydestä syöpäkuolleisuuteen.

D-vitamiinilisän vaikutuksia muun muassa syöpäriskiin tai syövän ennusteeseen on tutkittu paljon. D-vitamiinilisän käyttö ei näytä suojaavan syöpään sairastumiselta, mutta se saattaa vähentää todennäköisyyttä kuolla syöpään. Eri tutkimuksissa on kuitenkin saatu aiheesta vaihtelevia tutkimustuloksia.

Mukana DKFZ:n katsauksessa oli 14 kokeellista tutkimusta, joissa oli yhteensä lähes 105 000 osallistujaa.

Tutkimusten joukossa oli myös Itä-Suomen yliopiston FIND (Finnish Vitamin D Trial) -tutkimus. Kaikissa tutkimuksessa osallistujat oli satunnaistettu käyttämään joko D-vitamiinilisää tai lumevalmistetta.

Vielä ei tiedetä, millainen päiväannos olisi tehokkain

Tutkimukset yhdistämällä ei havaittu tilastollisesti merkittävää yhteyttä syöpäkuolleisuuteen.

Tuloksissa havaittiin kuitenkin suuri ero sen perusteella, käytettiinkö D-vitamiinilisää päivittäin 10–100 mikrogrammaa, vai kuukausittain tai harvemmin suurina, 1500–3000 mikrogramman kerta-annoksina.

Neljässä tutkimuksessa harvoin käytetyillä suurilla annoksilla ei havaittu vaikutusta syöpäkuolleisuuteen. Kymmenen tutkimuksen kohdalla päivittäisen D-vitamiinilisän käytön todettiin kuitenkin olevan tilastollisesti yhteydessä 12 prosenttia pienempään syöpäkuolleisuuteen.

Tutkijoiden mukaan päivittäisen käytön etuna voi olla se, että elimistössä on jatkuvasti D-vitamiinin aktiivista muotoa, jonka oletetaan voivan estää syövän kasvua.

Läpikäydyissä tutkimuksissa D-vitamiinilisää käytettiin riippumatta siitä, oliko osallistujilla D-vitamiinin puutosta vai ei. Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa kerrotaan, että suurempi vaikutus syöpäkuolleisuuteen voitaisiin luultavasti nähdä, jos tarkasteltaisiin vain D-vitamiinin puutteesta kärsineitä.

– Vielä ei tiedetä, millaisilla D-vitamiinin päiväannoksilla syöpäkuolleisuutta voitaisiin tehokkaimmin vähentää, Itä-Suomen yliopiston FIND-tutkimuksen yksi vastaava tutkija, apulaisprofessori Jyrki Virtanen muistuttaa.

Suosittelemme sinulle