Hyppää sisältöön

Näin hoivaketjut varautuvat lakkoon: vanhuksille etsitään nyt hoitajia esihenkilöistä ja vuokrafirmoista, hoidossa keskitytään perushoivaan

Käytännössä lakon vaikutus selviää kunnolla vasta tiistaina kun tiedetään, moniko työntekijä saapuu töihin. Vanhusten siirtoja hoivakodeista hyvinvointialueiden yksiköihin pyritään välttämään.

Hoitaja auttaa vanhaa ihmistä menemään sänkyyn.
Lakon aikana palveluasumisen yksiköissä keskitytään tarjoamaan perushoivaa. Kuvituskuva. Kuva: Sampo Saikkonen / Yle
Anu Leena Hankaniemi,
Tiina Kokko

Vanhusten ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä alkaa lakko tiistaina.

Lakon piirissä on yhteensä 26 vanhusten ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköä, monet niistä Pirkanmaalla. Vanhusten asumispalveluita koskeva lakko on viisipäiväinen.

Maan suurimmalla hyvinvointialueella, Pirkanmaalla, lakko vaikuttaa noin 670 ikäihmiseen, kertoi hyvinvointialue aiemmin.

Hoivaketjut ovat varautuneet lakkoon etukäteen. Lakon vaikutus selviää kunnolla vasta tiistaina kun nähdään, kuinka moni työntekijä tulee töihin. Tämä tulee ilmi Ylen kyselystä isoille yhtiöille.

Vanhuksia ei ainakaan vielä siirretä

Pirkanmaan hyvinvointialue kertoi aiemmin, että mahdollinen lakko voisi johtaa ikäihmisten siirtämiseen hyvinvointialueen yksiköihin. Jos yksityiset hoivakodit eivät saa tarpeeksi hoitajia, vanhuksia voidaan joutua siirtämään hyvinvointialueen hoivayksiköihin tai ääritapauksessa sairaalaan.

Pirkanmaan hyvinvointialueen sairaalapalvelujen johtaja Juha Kinnunen sanoo, että vanhusten siirtämisiä ei ole tiedossa.

– Käymme joka päivä aamulla tilannekohtaisen analyysin. Tämänhetkinen tieto on, että yksityiset palveluntuottajat kykenevät tuottamaan hoivan omissa palveluyksiköissä ja omalla henkilöstöllä.

Esimerkiksi Attendo kertoo, ettei vanhuksia siirretä lakon aikana.

– Olemme onnistuneet järjestämään korvaavaa henkilökuntaa ja asukkaidemme turvallisuus on taattu. Vakituisen henkilöstön sijaan paikalla voi olla tuntemattomampia kasvoja, kertoo Attendon asiakaskokemus-, viestintä- ja markkinointijohtaja Marjaana Kivioja.

Yksityiset hoivayhtiöt pyrkivät keskittymään perushoivaan ja esimerkiksi kiireettömiä tehtäviä ja aktiviteettejä voidaan joutua vähentämään. Työvuoroihin on pyydetty esihenkilöitä ja tuuraajia.

– Riittävä henkilöstön määrä turvataan esimerkiksi työaikajärjestelyillä ja hyödyntämällä esihenkilöiden työpanosta, Mehiläiseen kuuluvan Mainiokotien liiketoimintajohtaja Niklas Härus sanoo.

Kahden istuvan ihmisen jalat potkivat palloa toisilleen, toinen heistä istuu pyörätuolissa.
Lakon aikana aktiviteeteista karsitaan. Myös kiireettömiä tehtäviä voidaan joutua vähentämään, kun työ keskittyy perushoivaan. Kuvituskuva. Kuva: Sampo Saikkonen / Yle

Vuoroja tarjottu laajalle joukolle

Esperin aluepäällikkö Mia Von Bagh sanoo, että nyt tilanne vaikuttaa vakaalta. Lakkoajan henkilöstösuunnittelussa on huomioitu yksiköiden asukasmäärä ja riittävä välittömän työn hoitohenkilökunta. Hoitajavajetta on paikattu jo valmiiksi ja paikataan lisää.

– Olemme tarjonneet vuoroja tuntityöntekijöille sekä lyhytaikaisille sijaisille, tarjonneet lisätyötä sekä ylityötä käytettävissä olevalle yksikön omalle kuukausipalkkaiselle henkilökunnalle. Tarpeen mukaan voimme tarjota vuoroja myös lakon ulkopuolella oleville Esperi Caren ikäpalveluiden sekä erityispalveluiden yksiköiden henkilökunnille ja käyttää henkilöstövälitysyhtiöitä, aluepäällikkö kertoo.

Lakon ajaksi yksiköihin on tehty vuorokohtaiset toimintaohjeet. Toimintaohjeissa huomioidaan asiakkaiden ravitsemus ja hygienia, lääkehoito, kirjaaminen, yhteydenpito läheisiin sekä terveydenhuoltoon.

– Viisipäiväinen lakko vaikuttaa siihen, että keskitymme perushoivan turvaamiseen ja saatamme joutua karsimaan esimerkiksi aktiviteeteista, Von Bagh sanoo.

Kanta-Hämeessä varauduttu myös

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella eli Oma Hämeessä lakko koskee neljää vanhusten ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköä. Koska hyvinvointialueet ostavat palveluja yksityisiltä palveluntarjoajilta, seurataan lakkoa tiukasti myös hyvinvointialueilla.

Kanta-Hämeessä lakon piirissä olevissa yksiköissä on yhteensä noin 260 asukasta ja 165 työntekijää. Oma Hämeen ikäihmisten palveluiden toimialajohtaja Satu Ala-Kokko kertoo, että hyvinvointialueella on varauduttu lakkoon yhdessä hoivakotien kanssa.

– Ensisijainen tavoite on, että ketään ei tarvitse lakon takia siirtää, koska siirrot ovat raskaita asiakkaille.

– Ajattelisin näin, että jokainen voi kuitenkin tässä vaiheessa olla turvallisin mielin. Tilanteeseen on suhtauduttu tosi vakavasti. Mikäli muita toimenpiteitä vaaditaan, niihin meillä on valmius ryhtyä.

– Meillä on tiivis vuoropuhelu yksityisten toimijoiden kanssa, mikä on alkanut jo aikaisemmin varautumisella tähän tilanteeseen. Nyt kun lakko realisoituu, lähdetään sitä edelleen tiivistämään. Vähintään kerran päivässä katsotaan tilannetieto, miltä se näyttää, eli onko henkilöstöä saatu riittävästi lakon aikana turvaamaan asiakasturvallisuus ja välttämättömät toiminnot.

Suosittelemme sinulle