Hyppää sisältöön

Sosiaalinen luototus käynnistyy Keski-Pohjanmaalla – tavoitteena on ehkäistä ylivelkaantumista ja taloudellista syrjäytymistä

Sosiaalityöntekijän myöntämä laina voidaan myöntää esimerkiksi velkakierteen katkaisemiseen tai asumisen turvaamiseen.

Iso pino laskuja.
Sosiaalista luottoa voi saada maksuhäiriömerkinnästä huolimatta, kunhan hakijalle voidaan laatia realistinen suunnitelma takaisinmaksusta. Arkistokuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Ari Vihanta

Keskipohjalaisilla on elokuusta alkaen mahdollisuus saada niin sanottua sosiaalista luottoa.

Se on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille, joilla ei ole mahdollisuutta saada pankista lainaa kohtuullisilla ehdoilla esimerkiksi vakuuksien puuttumisen tai luottohäiriömerkinnän takia.

Lainaa voidaan myöntää 500 – 7 000 euroa. Takaisinmaksuaika on enimmillään viisi vuotta.

Lainaa voidaan myöntää esimerkiksi velkakierteen katkaisemiseen, talouden kuntoon saattamiseksi, työllisyyden ja kuntoutumisen edistämiseen, kodin hankintoihin, asumisen turvaamiseen ja sosiaalisen kriisin ylittämiseen.

Sosiaalisella luotolla pyritään ehkäisemään taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistämään itsenäistä taloudellista suoriutumista.

Päätöksen lainan myöntämisestä tekee sosiaalityöntekijä. Keski-Pohjanmaan aluevaltuusto päättää yleisistä myöntämisperusteista ja soveltamisohjeista. Luoton saamiseksi on oltava laskennallista maksukykyä eli mahdollisuuksia maksaa luotto takaisin tulevaisuudessa.

Sosiaalisten luottojen myöntäminen oli aiemmin kunnille vapaaehtoista, mutta uusi laki velvoittaa hyvinvointialueita sen käyttöön ottoon. Sosiaalisen luoton saaminen ei vaikuta mahdollisuuteen saada toimeentulotukea.

Luotonhakijalle järjestetään tarvittaessa myös taloudellista neuvontaa.

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue haki valtionavusta 130 000 euroa luototusta varten. Koska Keski-Pohjanmaalla ei ole aiemmin ollut sosiaalisen luoton palvelua käytössä, oletetaan että alueella on jonkin verran kasautunutta palvelutarvetta, joka huomioitiin valtionavustusta haettaessa.

Suosittelemme