Hyppää sisältöön

”Oikeutta Oululle!” – Kymmeniä henkilöitä kokoontui osoittamaan mieltä Oulun Infran ulkoistamista vastaan

Oulun kaupunginvaltuusto tekee maanantai-iltana 22.5. päätöksensä Oulun Infra-liikelaitoksen kohtalosta. Mielenosoitus järjestettiin juuri ennen kokousta.

Mielenosoituskylteissä vaaditaan stoppia Oulun Infran ulkoistamiselle.
JHL:n mielenilmaisu järjestettiin tänään iltapäivällä Oulun teatterilla. Stoppia ulkoistamiselle vaativat muun muassa JHL:n pääluottamusmies Kirsi Särkelä (vas.) ja JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. Kuva: Rami Moilanen / Yle
Emilia Pakkala,
Timo Sipola

”Hyvin tehty työ – kiitos ja ulos?!”

”Raha eellä – laadulla ei väliä?”

Muun muassa tällaisia kylttejä vilisi Oulun teatterin edessä, kun Oulun kaupungin Infra-liikelaitoksen ulkoistamissuunnitelmia vastaan järjestettiin tänään maanantaina mielenosoitus. Pääviesti oli ”stop ulkoistamiselle!”

Mielenosoitus järjestettiin kello 15.30–17 eli juuri ennen Oulun kaupunginvaltuuston kokousta, jolloin päätös Oulun Infra-liikelaitoksen kohtalosta on tarkoitus tehdä. Kaupunginvaltuuston pohjaesityksenä on, että suurin osa liikelaitoksen toiminnoista ulkoistetaan. Tämä koskisi yli 130 liikelaitoksen työntekijää.

Ulkoistamissuunnitelmien taustalla ovat tavoitellut 1,9 miljoonan euron säästöt.

Mielenilmaukseen osallistui Oulun Infran työntekijöitä sekä työntekijäjärjestö JHL:n edustajia. Mukana olivat muun muassa JHL:n pääluottamushenkilöt Kirsi Särkelä ja Kim Ahonen.

Ahosen mukaan ulkoistamista vastustetaan, koska Oulussa on jo tällä hetkellä laadukkaat ja kustannustehokkaat palvelut. Huolenaiheena ovat myös työntekijöiden työsuhteiden kohtalot.

– Aineet, tavarat, koneet ynnä muut kustannukset ovat samoja yksityisyrittäjille kuin kaupungille. Ainoa, mistä käsittääkseni voi säästää, on henkilöstö. Osoitamme täällä mieltä, ettei työntekijöiden työsopimuksia kurjisteta.

Särkelän mukaan palvelujen ulkoistamisessa vaarana on myös se, että kaupungin päätöksentekijät menettävät palveluihin otteensa.

– Tieto ei välttämättä ole julkista, kun mennään liikesalaisuuksien ja -sopimusten piiriin. Se on pois Oulun kaupungin päätöksentekijöiden käsistä ja se on sitten myös kuntalaisille eli veronmaksajille hämärässä, Särkelä selittää.

Noin 600 nimen adressi luovutettiin päättäjille

Mielenosoituksessa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänniselle luovutettiin adressi, jonka on allekirjoittanut noin 600 henkilöä.

JHL:n pääluottamushenkilö Kirsi Särkelän mukaan päättäjien olisi tärkeää kuunnella työntekijöiden ja kuntalaisten mielipiteitä: tätä viestiä he haluavat adressilla viedä päättäjille.

– Vastustamisen takana on suuri joukko oululaisia. He näkevät sen, millaisia vaikutuksia laadun heikkenemisellä voisi olla arkeen.

Ulkoistamista vastustettiin myös lakolla

Ulkoistamistoimia on vastustettu myös vuorokauden kestävällä lakolla. Lakko alkoi tänään maanantaina 22.5. vuorokauden alkaessa ja se kestää keskiyöhön.

JHL vaatii säilyttämään Oulun Infra-liikelaitoksen omana toimintana ja vastustaa Infra-liikelaitoksen ulkoistamista.

– On uskomattoman lyhytnäköistä romuttaa ulkoistamisella hyvin toimivat palvelut, vaarantaa työpaikat, työehdot ja huoltovarmuus sekä heikentää päättäjien omaa vaikutusvaltaa kaupungin palveluihin, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo tiedotteessa.

Tänään järjestetyn lakon piiriin ovat kuuluneet kaikki Oulun Infra-liikelaitoksen työtehtävät, pois lukien viranhaltijat ja tukityöllistetyt. Lakon vuoksi Heinäpään palloiluhalli sekä ulkoliikuntapaikkojen pukuhuoneet ja wc-tilat ovat olleet kiinni.

Ammattiliitto järjesti jo kertaalleen nelipäiväisen lakon Oulun Infran ulkoistamiskaavailuja vastaan. Se oli 2.–5. toukokuuta.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle