Hyppää sisältöön

Lakko sulkee ison osan Oulun seudun yksityisistä päiväkodeista – pelkästään Pilkkeellä lakko vaikuttaa 900 lapseen

Kaksipäiväinen lakko sulkee Pohjois-Pohjanmaalla kaikkien Pilkkeen päiväkotien ovet sekä osan Touhulan päiväkodeista. Sen sijaan Norlandian päiväkodit ovat auki kavennetuilla aukioloajoilla.

Reppuja naulakossa.
Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko alkaa huomenna. Pohjois-Suomessa lakko kohdistuu ainoastaan yksityisiin päiväkoteihin, ei ikäihmisten hoivakoteihin. Kuva: Jenna Lehtonen
Roosa Sarajärvi
Avaa Yle-sovelluksessa

Yksityisiä päiväkoteja uhkaava lakko on sulkemassa runsaasti päiväkoteja myös Pohjois-Pohjanmaalla. Lakko kestää kaksi päivää.

Pilkkeen päiväkodeista kerrotaan, että kaikkien päiväkotien ovet suljetaan turvallisuussyistä myös Oulun seudulla. Päiväkoteja on alueella kaikkiaan 15, joissa on yhteensä noin 900 lasta. Pilke on tiedottanut perheitä lakosta ja siihen varautumisesta jo hyvissä ajoin.

Touhula pyrkii pitämään Oulun alueella auki yhdeksän päiväkotia mahdollisuuksien mukaan. Touhulalla on Pohjois-Pohjanmaalla yhteensä noin parikymmentä päiväkotia, joista suurin osa Oulussa.

Touhula päiväkotien Pohjois-Suomen aluejohtaja Kati Eteläaho kertoo, että hoitopaikkojen määrää ei voida yksittäisissä päiväkodeissa kuitenkaan lisätä, koska varhaiskasvatuksen mitoitukset säätelevät sitä kuinka lapsia voidaan ottaa hoitoon.

Norlandian päiväkodeista puolestaan kerrotaan, että Kempeleessä sijaitseva Linnakankaan päiväkoti ja Kuusamon Otso ovat auki myös lakkopäivinä, mutta hieman kavennetuilla aukioloajoilla. Norlandia päiväkotien maajohtaja Miia Kollinin mukaan päiväkodit ovat kartoittaneet jo ennakkoon perheiden hoidon tarpeita lakkopäiviä varten.

Lapsia on sekä Kempeleen että Kuusamon päiväkodeissa noin 70–80. Lakkopäivinä paikan päälle saapuu Kempeleessä tavanomaisesta määrästä noin puolet, Kuusamossa puolestaan noin kolmas osa. Molemmissa päiväkodeissa työntekijöitä on kaikkiaan noin 12, mutta lakkopäivinä henkilökuntaa on paikalla tavallista vähemmän.

– Ensisijainen tavoite on, että niille lapsille, jotka ovat paikalla, heille tämä lakko ei synny minkäänlaiseksi möröksi päiväkotipäivien joukossa, vaan mennään ihan tavalliseen tapaan paikalla olevien kanssa, Kollin kertoo.

Lakolla ei vaikutuksia Oulun kaupungin päiväkoteihin

Tällä hetkellä Oulun alueen varhaiskasvatuksesta 37 prosenttia on yksityistä palveluntuotantoa.

Oulun varhaiskasvatusjohtaja Pirjo Koret kertoo, ettei kaksipäiväinen lakko vaikuta kaupungin päiväkoteihin mitenkään. Kaupungin varhaiskasvatus on saanut kyselyitä palveluiden tarjoamisesta lakon ajaksi.

– Valitettavasti meillä on kaupungin päiväkodeissa sellainen tilanne, että me ei pystytä tarjoamaan yksityisten päiväkotien asiakasperheille palveluita, sillä omat yksiköt ovat tällä hetkellä täynnä. Ilman muuta tarjoaisimme, jos se olisi mahdollista.

Lakko kohdistuu Pohjois-Suomessa ainoastaan yksityisiin päiväkoteihin, ei ikäihmisten hoivakoteihin. Työkiistan sovittelu jatkuu perjantaina.

Suosittelemme sinulle