Hyppää sisältöön

Oulujoen voimaloilla ohijuoksutuksia – Pällin voimalaitoksen koneistoon asennetaan uusi turbiini

Voimayhtiö Fortumin Muhoksen ja Vaalan voimalaitoksilla tehdään kesän aikana asunnus- ja muutostöitä, joiden takia Pällin ja Pyhäkosken sekä Nuojuan voimaloilla vettä juoksutetaan voimaloiden ohi.

Turbiinin juoksupyörää lasketaan voimalan turbiinikuiluun.
Vesivoimaloiden kunnostuksessa joudutaan ajoittain uusimaan myös laitteistoa. Utasen voimalassa uusittiin vesiturbiineja vuonna 2020. Samalla nostettiin myös voimalan tehoa. Kuva: Risto Degerman / Yle
Risto Degerman

Pällin, Pyhäkosken ja Nuojuan vesivoimalaitoksilla tehdään alkukesän aikana asennus- ja muutostöitä, joiden takia vettä joudutaan juoksuttamaan turbiinien ohi. Tulvaluukut avautuvat kauko-ohjauksella ja häiriötilanteessa automaattisesti veden korkeuden noustessa.

Korjaus- ja kunnostustyöt kestävät Pyhäkoskella ja Nuojualla alkukesän, mutta Pällin voimalaitoksella samaan aikaan jatkuva kolmannen koneiston peruskunnostus kestää arviolta lokakuun loppuun saakka. Peruskunnostuksessa koneistoon tulee uusi turbiinin juoksupyörä sekä uusi generaattori. Kunnostuksen jälkeen koneistolta saatava teho nousee noin 2 megawattia.

Ohijuoksutusten takia vedenpinnan korkeus voi vaihdella tavanomaisesta voimaloiden vesialueilla.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle