Hyppää sisältöön

”En olisi uskonut, että voin olla näin onnellinen alkoholistin kanssa”, sanoo Leena – Al-Anon tarjoaa viinan varjossa eläville läheisille tukea

Alkoholisteille suunnattu apu, kuten AA-liike on yleisesti tunnettua, mutta myös läheisille on tukea tarjolla. Kaksi kumppaninsa alkoholin käytöstä kärsinyttä kertoo kokemuksiaan Al-Anonista.

Al-Anon on toiminut Suomessa 70 vuoden ajan. Kuva ja video: Hanna Levänen / Yle
Hanna Levänen

Leena tietää kokemuksesta, kuinka kumppanin alkoholismi vaikuttaa myös läheiseen. Hän esiintyy tässä artikkelissa vain etunimellään asian arkaluontoisuuden johdosta.

Hän koki menettäneensä itseluottamuksensa puolison manipuloinnin alla. Leena kuvailee eläneensä kumppaninsa kautta, eikä omaa elämäänsä lainkaan.

– En edes ymmärtänyt, että kumppanini oli alkoholisti. Ajattelin, että se kuuluu nuoruuteen se sellainen järjetön määrä, alkoholilla löträäminen, Leena muistelee.

Leena ei ole yksin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutkii suomalaisten juomatapoja kahdeksan vuoden välein ja uusinta tutkimusta tehdään parhaillaan. Viimeisimmän tutkimuksen mukaan riskikäyttäjiä on Suomessa yli 560 000. Jokaista alkoholin suurkuluttajaa kohden on arviolta neljästä viiteen läheistä, joiden elämään alkoholismi vaikuttaa tavalla tai toisella.

Leenan puoliso raitistui lopulta Anonyymien Alkoholistien, eli AA-liikkeen avulla. Muutaman vuoden kuluttua Leena huomasi itse voivansa huonosti.

– Rupesin käyttäytymään järjettömästi, se en ollut ollenkaan minä, Leena kertoo.

Apu löytyi Al-Anon nimisestä yhteisöstä. Leena käveli kymmenen vuotta sitten Al-Anonin ryhmätoiminnan ovista sisään ja jäi sille tielle. Ryhmän avulla hän oppi, että hänellä on lupa olla oma itsensä. Nyt hän kuvailee Al-Anonia elämäntavaksi.

– En olisi ikinä uskonut, että voisin olla näin onnellinen alkoholistin kanssa.

Al-Anon tarjoaa paikan toipumiselle ja tukea tarvitsevalle

Tänä vuonna Suomessa 70 vuotta täyttävä Al-Anon on AA-liikkeen kanssa yhteistyötä tekevä yhteisö, joka tarjoaa vertaistukea. Ainut ehto osallistumiselle on, että kärsii jonkun läheisensä alkoholin käytöstä.

Varsinais-Suomen Al-Anonin puheenjohtaja Matti haki muiden tapaan itselleen apua ryhmästä. Puheenjohtajuuden lisäksi hän on elvyttänyt Al-Anonin toimintaa Uudessakaupungissa.

– Kyllähän niitä haastavia tilanteita oli. Välillä oltiin jopa virkavallan kanssa tekemisissä, Matti muistelee elämää sittemmin raitistuneen puolisonsa kanssa.

Hän myöntää, että omakin käytös muuttui.

– Sitä ripitti puolisoa kun hermot olivat niin kireällä. Mutta se ei auttanut mitään.

Matin arkeen kuului puolison miellyttäminen, salailu ja kulissien ylläpito ulkopuolisille. Hän kuvailee silloista elämää uuvuttavaksi. Syy siihen on varsin yksinkertainen: alkoholismi on koko perheen sairaus.

Lopulta Matti koki saaneensa apua Al-Anonista. Yhteisö antoi ryhmän tuen sitä tarvitsevalle.

Al-Anon käyttää toipumiseen 12 askeleen ohjelmaa, jossa muun muassa kannustetaan itsetutkiskeluun. Ohjeet ovat hengellisiä, mutta eivät mihinkään uskontoon sitoutuneita. Niitä voi tulkita yleismaallisesti ja soveltaa moneen. Kaikki lähtee siitä kun läheinen myöntää itselleen, ettei elämästä kykene selviämään yksin.

– Miksei julkinenkin terveydenhoito voisi hyötyä niistä, esimerkiksi jossain mielenterveysyksikössä. Siinä tulee puhuttua ja jaettua kokemuksia, Matti toteaa pohtiessaan alkoholistien ja heidän läheistensä kohtaamista.

Leena sekä Matti jakavat yhteiset terveiset alkoholistien läheisille: hakekaa apua.

– Ainut mitä voi tehdä, on jättää alkoholisti ottamaan vastuu omasta elämästään, ota sinä vastuu omastasi. Se on sille alkoholistillekin parasta, Leena summaa.

Al-Anonin perinteisiin kuuluu anonyymius. Tämän vuoksi jäsenet esiintyvät kasvottomana ja vain etu- tai lempinimellään.

Voit keskustella aiheesta 28. toukokuuta kello 23 asti.

Suosittelemme