Hyppää sisältöön

KRP epäilee: viisi henkilöä väärensi lähes 500 litraa Koskenkorvaa – tapaus ensimmäinen laatuaan Suomessa

Tutkinnanjohtaja pitää tapausta poikkeuksellisena. Poliisi takavarikoi aiemmin epäillyn rikoksen yhteydessä noin 470 litraa laitonta alholia. Esitutkinnan mukaan alkoholi on valmistettu teollisesti.

Väärennetty Koskenkorvapullo.
Poliisin tietoon ei ole aiemmin tullut, että alkoholia olisi valmistettu laittomasti juuri Koskenkorva-viinan tuotemerkin alla. Kuva: Poliisi
Riina Mäentausta

Poliisi on saamassa valmiiksi esitutkinnan epäillyssä alkoholiväärennösrikoksessa.

Poliisi epäili vuoden alussa, että laitonta alkoholia on levitetty ja myyty laittomasti Koskenkorva-viinana. Väärennetyn viinan levitystä epäillään tapahtuneen ainakin Jyväskylän seudulla.

Poliisilla on viisi epäiltyä, jotka ovat kaikki suomalaisia. Kukaan epäillyistä ei ole tällä hetkellä vangittuna. Tutkinnassa on epäiltyinä nimikkeinä törkeä alkoholirikos, törkeä veropetos ja teollisoikeusrikos.

Epäillyn rikoskokonaisuuden tutkinnasta vastaa keskusrikospoliisi.

Esitutkinnan perusteella laitonta alkoholia on valmistettu teollisessa mittakaavassa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Matti Rekola keskusrikospoliisista pitää tapausta poikkeuksellisena. Aikaisemmin ei ole poliisin eikä tuotemerkin haltijan tietoon tullut tapausta, jossa alkoholia olisi väärennetty Koskenkorva-tuotemerkin alla.

– Pakkaukset ovat olleet ammattimaisia ja näyttäneet hyvin yhdenmukaisilta. Kyse on ollut teollisesta toiminnasta, Rekola kertoo.

Laitonta alkoholia on takavarikoitu yhteensä noin 470 litraa. Poliisin tutkinnan perusteella laiton alkoholi on sisältänyt joitain määriä metanolia, mutta tutkinnassa ei ole tullut ilmi, että aine olisi aiheuttanut terveyshaittoja.

Poliisin mukaan laitonta alkoholia ei ole myyty liikkeissä, vaan sitä on levitetty pimeänä katukaupassa. Viitteitä, että tapaus liittyisi järjestäytyneeseen rikollisuuteen, ei ole ilmennyt.

Tavoitteena on saada asia syyteharkintaan kuukauden kuluessa. Tapauksen yhteydessä tehtyä alkoholin takavarikkoa on pidennetty syyskuun puoliväliin asti.

Suosittelemme sinulle