Hyppää sisältöön

Tulvahuippu ohitettu Torniossa maanantaina – Kojamo ei päässytkään uimaan

Tulvatilanne on pysynyt maanantaina vakaana ja pelastuslaitokselta kerrotaan, että veden pinta on hienoisessa laskussa. Tulvahuippu on ohitettu maanantain aikana.

Tulvivassa tornionjoessa iso metallinen lohi-patsas näyttää lähteneen uimaan.
Tulvivassa tornionjoessa iso metallinen lohi-patsas Kojamo näyttää lähteneen uimaan. Kuva: Antti Ullakko
Jarmo Siivikko
Avaa Yle-sovelluksessa

Pelastuslaitoksella ei ole ollut enää maanantaina tulvaan liittyviä pelastustehtäviä. Palomestari Matti Eskonniemi Lapin pelastuslaitokselta on toiveikas ja tiistaiaamuna nähdään onko lasku ollut pysyvää ja kuinka paljon vesi on laskenut yön aikana

– Kyllä se nyt näyttää siltä, että tulvahuippu on nyt ohitettu. Mikään ei viittaa siihen, että vesi vielä nousisi ja se on hyvä asia. Pahalta näyttäneestä tilanteesta selvittiin melkein kuivin jaloin, pahempaankin olisi ollut emmeitä.

Kojamo on kuin olisi uimaan lähdössä

Tuula Ajanki tuli Tornionjoen rannalle aikeenaan kuvata valtava Kojamo-patsas, joka näyttää tulvan vuoksi siltä kuin olisi karannut rannalta uimaan.

– Olen kotoisin Ylitorniolta Pekanpäästä ja siellä meillä menee yleensä joka vuosi rantatie poikki. Nyt olen kuullut monelta, että on mökkejä kastunut siellä ja tullut vahinkoja, että onhan se huolestuttavaa.

Ruotsin puolella työskentelevällä Ajangilla on pohdittuttanut myös huoltovarmuus.

– Tässä näkee sen, kuinka haavottuvaisia me olemme, kun esimerkiksi Aavasaksan ja Övertorneon välillä on ollut tie poikki ja ihmiset eivät ole päässeet rajan yli.

Ilmastonmuutos mietityttää

Tuula Ajanki miettii myös ilmastonmuutoksen vaikutusta tulvatilanteeseen. Tuoreimmat uutiset ovat kertoneet Italiassa jopa ihmishenkien menehtyneen tulvissa. Hän pitää myös taloudellisia vahinkoja ikävinä, varsinkin kun vakuutuksestakaan ei luonnonvoimien edessä usein ole apua.

– Taloudelliset vahingot ovat kovia. Kuulin, että vakuutusyhtiö olisi korvannut, jos 50 vuoteen ei ole tapahtunut vastaavaa. Ja muistaakseni edellisestä näin isosta tulvasta tällä alueella on 55 vuotta.

Ajanki tyytyy toteamaan, että luonnonilmiöt ovat arvaamattomia.

– Miten se lumi lähtee sulamaan ja paljonko sitä siellä pohjoisessa on.

Suosittelemme sinulle