Oulu on päättänyt ulkoistaa Infra-liikelaitoksensa toiminnot suurelta osin. Päätös syntyi maanantaina 22. toukokuuta kaupunginvaltuustossa tiukan ja monivaiheisen äänestyksen jälkeen.
Lopulta valtuusto asettui ulkoistamisen kannalle luvuin 35–32.
Ennen tätä päätöstä äänestettiin esityksestä asian pöydälle jättämisestä. Tämäkin ehdotus kaatui luvuin 35–32.
Ammattiliitto JHL on vastustanut lakoin ja mielenilmaisulla infrarakentamisen sekä katu- ja viheralueiden kunnossapidon kilpailuttamista ulkoisilla markkinoilla. Ulkoistaminen koskee nyt yli 130 henkilöä.
Katu- ja viheralueiden kunnossapidon urakoiden suunnittelu- ja valvonta sekä ympäristösuunnittelu ovat jäämässä vielä Oulun kaupungin järjestettäväksi. Kaupungin leipiin jää vielä noin 70 henkilöä, sanoo Oulun konsernijohtaja Ari Alatossava.
Kaupunki arvioi saavansa ulkoistamisella noin 1,9 miljoonan euron säästöt. Oulun kaupungilla iso osa infra- ja kunnossapitopalveluista tuotetaan jo tällä hetkellä ostopalveluina.
– Asian käsittely on sinänsä ajankohtainen, että käytännössä ulkoistettavaa henkilökuntaa on suhteellisen vähän, ja suhteellisen iso osa heistä on sellaisia, jotka eläköityvät lähivuosina, sanoo Ari Alatossava.
Ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine on pettynyt Oulun kaupunginvaltuuston päätökseen.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n edustajat ja muut pääsopijajärjestöjen edustajat, eli JYTY ja JUKO, olivat jo aiemmin keväällä esittäneet vaihtoehtoisen mallin, jossa oman tuotannon kehittämistä olisi jatkettu ulkoistamisen sijaan.
Päivi Niemi-Laine uskoo, että toivottuja säästöjä ei tulla saavuttamaan julkisen ja yksityisen puolen toiminnan eroista johtuen, ja näkee vaarana palvelun laadun ja työsopimusten huonontumisen.
Ammattiliitosta nähdään, että Oulun kaupungin järjestämät palvelut ovat jo tällä hetkellä laadukkaita ja kustannustehokkaita.
Oulun kaupunginvaltuustokin pyytää ulkoistamispäätöksen ohessa hyväksytyssä ponnessaan kaupunkia tarkkailemaan vaikutuksia ainakin kolmen vuoden ajan.
Tarkkailun alla olisivat ulkoistamisen vaikutukset palveluiden laatuun sekä työntekijöiden työhyvinvointiin ja tyytyväisyyteen. Selvitys toimitettaisiin Oulun kaupunginhallitukselle.
Ponsi hyväksyttiin äänin 41–13. Kolmetoista valtuutettua äänesti tyhjää.
Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.
Päivitetty juttu kauttaaltaan 23.5. kello 11.16.
Lisätty 23.5. kello 12.20 työntekijäjärjestö JHL:n puheenjohtajan Päivi Niemi-Laineen kommentit