Hyppää sisältöön

Tornionjoen vedenkorkeus on laskenut edelleen – moni tie on silti yhä suljettu tulvan vuoksi

Tornionjoen kevättulva on ollut poikkeuksellisen suuri. Se jäi kuitenkin hieman pienemmäksi kuin vuoden 1968 ennätystulva.

Kevättulva Tornio
Tornionjoen iso metallinen lohipatsas Torniossa ei painunut kokonaan upoksiin, vaikka tulva nousi patsaaseen asti. Kuva: Laura Valta / Yle
Jarno Tiihonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tornionjoen vedenkorkeus on jatkanut yöllä ja aamulla laskuaan. Vedenkorkeus alkoi laskea maanantaina iltapäivällä.

– Vedenpinta on tullut kymmenen senttiä alaspäin eilisestä. Näyttäisi, että huippu on ohitettu, sanoo pelastuslaitoksen Tornion tulvatorjunnasta vastaava palomestari Matti Eskonniemi.

Vesi on silti edelleen korkealla ja Fintrafficin mukaan monia teitä on yhä suljettu.

– Lisäksi yksittäisiä kiinteistöjä on vielä ahdingossa enemmän tai vähemmän. Pelastuslaitoksella ei ole kuitenkaan ollut tulvaan liittyviä vahingontorjuntatehtäviä eilisen jälkeen, Eskonniemi kertoo.

Torniossa suljettuna yksi tie, Ylitorniolla useampi

Torniossa on vielä suljettuna Heinijänkäntie välillä Liakka - Liakkan tienhaara

– Liakan ja Karungin perällä sekä jokivartta ylöspäin noustessa on ne akuuteimmat paikat, joissa vesi on levinnyt muualle kuin uomaan, Eskonniemi kertoo.

Ylitorniolla on suljettuna useita teitä, esimerkiksi Valtatie 21, jossa on kuitenkin käytössä kiertoreitti.

Tulva hieman vuoden 1968 ennätystä pienempi

Ely-keskuksen vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen kertoo, että tulva jäi hieman pienemmäksi kuin ennätystulva vuonna 1968. Tornionjoen viikonlopulle ja maanantaille osunutta tulvahuippua voi kuitenkin luonnehtia harvinaisen suureksi.

Tornionjoen tulvan suuruus tuli yllätyksenä, koska ennen viime viikon kovia sateita näkymä oli erilainen. Valuma-alueen yläosassa satoi rankasti vettä parin päivän ajan, mikä sulatti nopeasti jäljellä olevia lumia.

Myös Ounasjoella keskimääräistä suurempi tulva

Myös Ounasjoella koettiin keskimääräistä suurempi tulvahuippu viikonloppuna.

Kittilän alueella vesi nousi vahinkorajan yli perjantaina, minkä vuoksi useita maanteitä jouduttiin sulkemaan liikenteeltä. Vesi on kuitenkin jo laskussa, mutta edelleen paikoin vahinkorajojen yläpuolella.

Iijoen vesistössä viimeinen tulvahuippu ajoittui sunnuntaille, minkä myötä myös Pudasjärvi on kääntynyt laskuun.

Muualla maassa kevättulvahuiput on jo ohitettu.

Edit 23.5.2023 kello 8.22: Juttuun on korjattu Torniossa poikki olevan tien nimi Heinijänkäntieksi. Aiemmin tien kirjoitettiin olevan Liakanjoentie, kuten Fintraffic ilmoittaa.

Edit 23.5.2023 kello 9.01: Juttuun on lisätty Matti Eskonniemn kommentit.

Suosittelemme sinulle