Hyppää sisältöön

Lahti Pride jatkuu koko viikon ja huipentuu marssiin läpi kaupungin lauantaina

Monipuolisessa ohjelmassa on muun muassa työpajoja, keskusteluja, kortsubingo ja sateenkaarimessu.

Ihmisiä kulkueessa torilla, yleisöä ja järjestysmiehiä. Lahden torilla Pride-kulkue lähdössä liikkeelle.
Lahti Pride huipentuu kulkueeseen läpi kaupungin. Kuvassa vuoden 2021 marssiin osallistuvia kokoontumassa Lahden torille. Kuva: Petri Niemi / Yle
Markku Tuhkanen

Parhaillaan käynnissä oleva Lahti Pride haluaa nostaa näkyville sateenkaarivähemmistöjen edelleenkin kohtaamia haasteita yhteiskunnassa.

Tämän vuoden teemaksi on nimetty turvallisempi tulevaisuus.

Lesbojen, homojen, biseksuaalien, trans- ja intersukupuolisten ihmisten etuja edistävän etujärjestön ILGA Europen mukaan viime vuosi oli eurooppalaiselle sateenkaariväestölle poikkeuksellisen väkivaltainen.

– Turvallisuus koostuu tietenkin monenlaisista asioista, mutta lähtisin katsomaan sitä siltä kannalta, että kenenkään ei tarvitsisi pelätä olla oma itsensä.

– Jokaisen pitäisi voida vapaasti kulkea esimerkiksi kadulla ilman että tarvitsee miettiä sitä, miten joku muu saattaa reagoida, kiteyttää Lahti Priden tapahtumatuottaja Alma Tuominen.

Lahti Priden ohjelmassa on muun muassa keskusteluja ja työpajoja, iltaravintolassa järjestettävä viihteellinen kortsubingo sekä myös Keski-Lahden seurakunnan järjestämä Sateenkaarimessu.

Ajallisesti samaan viikkoon osuu sattumalta myös torstaina järjestettävä Mikkelin hiippakunnan piispanvaali.

Neljästä uudesta piispaehdokkaasta vain yksi, Imatran seurakunnan kirkkoherra Mari Parkkinen, kannattaa samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä. Lahden seurakunnat toimivat Mikkelin piispan alaisuudessa.

– Yksi viikon päätapahtumista on tiistaina Lahden kaupunginkirjastossa järjestettävä keskustelutilaisuus, jonne on kutsuttu päättäjiä, viranhaltijoita, ja kaupunkilaisia muita ihmisiä keskustelemaan Lahden ja koko Päijät-Hämeen turvallisuudesta eri vähemmistöjen kannalta, Tuominen kertoo.

Tiistain keskustelutilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen.

Suosittelemme