Hyppää sisältöön

Lastenhoitaja Terhi Pesola: "Työtä tehdään myös rahan takia, ei vain rakkaudesta lajiin"

Yksityisen sosiaalipalvelualan työkiistan ytimessä on kysymys palkoista. Yksityisellä puolella työskentelevien mukaan palkkaero heikentää työoloja monin tavoin.

Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Terhi Pesola sanoo, että vaikka palkka ei yksin ratkaise alan ongelmia, se on kuitenkin lähtökohta työolojen parantamiselle. Video: Rami Moilanen / Yle
Antti Heikinmatti

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko on alkanut Pohjois-Pohjanmaalla. Lakossa olevat ammattiliitot vaativat 13 prosentin palkankorotuksia kahdessa vuodessa. Työnantajia edustava Hyvinvointialojen liitto Hali on tarjonnut noin 11 prosentin korotusta.

Oululaisen Pilke päiväkoti Pyramidin portilla päivystäneet lakkovahdit, varhaiskasvatuksen lastenhoitajat Terhi Pesola ja Petra Viitanen pitävät palkkakysymystä tärkeänä asiana työolojen kannalta.

– Se vaikuttaa niin moneen asiaan: esimerkiksi henkilöstön saatavuuteen. Kun henkilökuntaa saadaan liian vähän, jäljellä olevat kuormittuvat, sanoo Petra Viitanen.

– Palkkaero on yksityisen ja julkisen puolen välillä iso, vaikka teemme käytännössä samaa työtä, Terhi Pesola säestää.

Kaksipäiväinen lakko sulkee Pohjois-Pohjanmaalla kaikkien Pilkkeen päiväkotien ovet sekä osan Touhulan päiväkodeista. Sen sijaan lakon piirissä olevan Norlandian päiväkodit ovat auki kavennetuilla aukioloajoilla.

Kaikkiaan näiden ketjujen päiväkoteja on Pohjois-Pohjanmaalla kymmeniä. Pelkästään Pilkkeen kohdalla lakko koskee noin 900 lasta.

Yksityisten sosiaalipalvelujen lakko kohdistuu Pohjois-Suomessa ainoastaan yksityisiin päiväkoteihin, ei ikäihmisten hoivakoteihin.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle