Hyppää sisältöön

Entistä useampi haluaa pyörän mukaan junaan – VR pähkäilee, miten vastaa intoon

Lähijunissa pyörän saa mukaan ilmaiseksi. IC-, pika- ja taajamajunissa kuljetusmaksu on 4–8 euroa. VR pähkäilee, miten junamatkustamisen ja pyöräilyn yhdistämisestä saadaan sujuvampaa.

Minna Sirkiä ottaa usein pyörän mukaan junaan. Video: Tiina Kokko / Yle.
Tiina Kokko

Hyvinkääläisen Minna Sirkiän työmatkaan liittyy oleellisena osana polkupyörä ja juna.

Sirkiä nappaa aamulla varhain yhden perheen 12 polkupyörästä. Tällä kertaa matkassa on perusfillari, jossa ei ole koria ja renkaatkin ovat kapeammasta päästä. Hyvinkään asemalla hän valitsee sopivan lähijunan ja matkustaa työpaikalleen Riihimäelle.

– Meillä ei ole taloudessa autoa. Asumme sen verran kaukana rautatieasemasta, että pyörä on luonteva vaihtoehto liikkua kotoa juna-asemalle. Joskus työpäivän päätteeksi lähden pyörällä kotiin. Riihimäki–Hyvinkää-väli on tosi hyvää pyörätietä.

Sirkiän mukaan pyörän ja junamatkustamisen yhdistäminen on helppoa, kunhan yhdistelmää harjoittelee muutaman kerran. Hänellä onkin antaa vinkkejä aloittelevilla junapyöräilijöille.

VR on huomannut kiinnostuksen junapyöräilyyn

Jakelusta vastaava päällikkö Anna Loukamo VR:ltä sanoo, että yhtiössä pyöräilyn suosion kasvu on tiedostettu. Loukamon mukaan VR:llä on mietitty, millaista palvelua junamatkustamisen ja pyöräilyn yhdistäjille voitaisiin tarjota.

Asiassa on tehty tiivistä yhteistyötä muun muassa Pyöräliiton kanssa. Yhteistyön kautta VR on saanut toiveita ja palautetta junapyöräilijöiltä. Hieman yli vuosi sitten VR:n kaukoliikenteeseen tuli uusi vaunutyyppi: matkatavaravaunu, jossa polkupyörät kulkevat entistä sujuvammin.

– Palvelumuotoilun keinoin kehitettiin ja mietittiin polkupyöräpaikkoja: minkälaisia niiden pitäisi olla, että pyörät saadaan niihin hyvin kiinni. Nyt uusi vaunu kiertää kaukoliikenteen junissa tietyillä reiteillä, Loukamo kertoo.

Lähijunissa pyörää voi kuljettaa vaunuissa, joiden ulkopuolella näkyy pyörän merkki.

– Myös lähijunissa tullaan tutkimaan, minkälaisia pyöräpaikkojen lisäyksiä voitaisiin tehdä.

Lähijunissa pyörän saa mukaan ilmaiseksi. IC-, pika- ja taajamajunissa polkupyörän kuljetusmaksu on neljästä kahdeksaan euroa.

Liitto toivoo satsausta kaupunkipyöriin ja pyöräpysäköintiin

Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen sanoo, että lisääntynyt kiinnostus junamatkustamisen ja pyöräilyn yhdistämiseen näkyy myös liitolle tulleissa palautteissa.

Kaikki eivät halua ottaa pyörää mukaan junaan, mutta voisivat sen sijaan saapua asemalle pyörällä. Tähän Koistinen tarjoaa ratkaisuksi turvallista pyöräpysäköintiä lähtöasemalla.

Oranssisten kaupunkipyörien ohjaustankoja rivissä lähikuvassa.
Riihimäen rautatieasemalta löytyy kaupunkipyöriä. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Liikenneinsinööriksi vuosi sitten valmistunut Minna Sirkiä teki lopputyönsä pyöräpysäköinnistä. Hän tietää, millainen pyörien pysäköintipaikan pitäisi olla.

– Ehdottomasti pyöräpysäköintipaikan tulee olla helposti saavutettavissa ja sellainen, että pyörän saa rungosta lukkoon. Jos pyöräpysäköinti on katettu, se on plussaa, kuten myös tietynlainen valvonta.

Sirkiä nostaa mainiosta pysäköintiratkaisusta esimerkiksi Vaasan rautatieaseman, jonka läheisyyteen on valmistunut lasiseinäinen pyörätalli.

Pyöräliiton Matti Koistinen nostaa esiin myös kaupunkipyörät. Määränpäässä kaupunki- tai vuokrapyöräjärjestelmä mahdollistaisi matkan jatkumisen pyörällä

– Se, että pyörä aina vietäisiin mukana, ei välttämättä ole mahdollista. Erityisesti, jos junapyöräilyn suosio kasvaa.

Suosittelemme sinulle